Himahella

Saaristolaisleipä viihtyy kalapöydässä

Saaristolaisleipä sopii kalojen kaveriksi niin joulu- kuin juhannuspöytään.

Saaristolaisleipä viihtyy mainiosti kylmien kalaherkkujen kaverina, niin joulu- kuin juhannuspöydässä. perinteiseen saaristolaisleipään saa upean twistin, kun maustaa leivän lakritsilla, joko raakalakritsijauheella tai ihan lakupaloilla. Saaristolaisleipä on myös maistuva joululahja tai mökkituliainen.

Saaristolaisleipä on Suomen eteläisten ja läntisten rannikkoalueiden perinteinen leipä, jota pidetään keskeisenä osana saariston ruokakulttuuria, mutta tarkkaa historiallista aineistoa leivästä on olemassa hyvin vähän, jos ollenkaan.

Toivo Vuorelan teos Suomalaisen kansankulttuurin kartasto (1976) mainitsee makeahkon lounaissuomalaisen varileivän, joka saattaa olla jotain sukua saaristolaisleivälle. Varileipä lienee vanhemman ruokakulttuurin vastine saaristolaisleivälle.

Naapurimaassamme Virossa syödään saaristolaisleipää muistuttavaa mustaa leipää, must leib, joka myös saa tumman värinsä ruisjauhoista, joista se on valmistettu. Leivässä on usein joukossa erilaisia siemeniä.

Tumman aromaattinen saaristolaisleipä liitetään usein jouluun, mutta se sopii tarjottavaksi aina, kun tarjolla on erilaisia kylmiä kalaherkkuja.

Saaristolaisleipä

3 leipää

1 l piimää

75 g tuorehiivaa

3 1/2 dl siirappia

3 dl olutmaltaita

3 dl vehnä- tai ruisleseitä

(1 1/2 dl siemensekoitusta)

3 dl ruisjauhoja

3 rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoja

2 rkl voita vuokien voiteluun

Voiteluun

1 1/2 dl vettä

1/2 dl siirappia

 1. Kiehauta olutmaltaat, siivilöi ja jäähdytä.
 2. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon suola. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnä- tai ruisleseet, ruisjauhot ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.
 3. Voitele kolme 1 1/2 litran pitkänomaista vuokaa. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 tuntia.
 4. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 1 1/2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet tunnin, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia Valele leivät vielä kertaalleen, kun ne on otettu uunista. Anna leipien jäähtyä vuoissaan.

Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä

Lakritsi antaa saaristolaisleivälle upean makusäväyksen. © Tiina Rantanen

Lakritsinen saaristolaisleipä

1/2 l vettä

25 g hiivaa

1/2 dl leipämaltaita

3/4 dl siirappia

1 dl sokeria

1/2 tl soodaa

2 dl vehnäjauhoja

1 rkl suolaa

1 dl puolukkahilloa

noin 11 dl (700 g) ruisjauhoja

2 rkl lakritsijauhetta tai 100 g viipaloituja lakupaloja

1 pussi (80 g) siemensekoitusta

Voitelu

1/2 dl siirappia

1 dl vettä

 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaikki muut ainekset annetussa järjestyksessä. Taikinan pitää olla aika löysää. Anna kohota vähintään kuusi tuntia, mieluimmin yön yli.
 2.  Nujerra taikina ja leivo siitä kaksi leipää. Pane ne kohoamaan suorakaiteenmuotoisiin leipävuokiin tai leivo pyöreiksi limpuiksi. Kohota tunti.
 3. Paista leipiä 150-asteisessa uunissa noin 2 1/2 tuntia. Pitkä paiston aikana leivät imeltyvät.
 4. Kun leivät ovat olleet tunnin uunissa, voitele ne halutessasi siirappivedellä. Voitele leivät uudestaan paiston jälkeen.
 5. Kääri valmiit leivät leivinpaperiin, peitä huovalla ja anna leipien levätä seuraavaan päivään.

 

Lohileipä maistuu iltapalana tai vaikka vierastarjottavana. © Tiina Rantanen

Laiskan leipurin saaristolaisleipä

Blondin keittiössä oikaistaan aina kun se on mahdollista. Tällä kertaa valmis saaristolaisleipä-aines muokattiin muistuttamaan virolaista mustaleipää lisäämällä joukkoon auringonkukansiemeniä ja raakalakritsijauhetta. Lakuleipä sopii tarjottavaksi erilaisten marinoitujen kalaruokien kanssa niin jouluna kuin juhannuksena.

Laiskan leipurin saaristolaisleipä

1 pakkaus Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipä -aineksia

2 1/2 dl vettä, appelsiinimehua tai piimää

80 g auringonkukansiemeniä tai siemensekoitusta

1 rkl raakalakritsijauhetta tai 100 g lakuja

 1. Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita kuivahiiva jauhosekokseen. Lisää joukkoon myös raakalakritsijauhe tai lakut sekä siemenet.
 2. Lisää neste jauhoseoksen joukkoon ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.
 3. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna sen kohota peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa 1-1 1/2 tuntia.
 4. Paista leipää 175-asteisessa uunissa 50-60 minuuttia.
 5. Kumoa hieman jäähtynyt limppu vuoasta ja anna sen jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Leipä säilyy hyvin ja sen voi pakastaa.

Leivontaterveisin

Blonditiina


  Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saaristolaisleipä viihtyy kalapöydässä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.