Himahella

Sahanlahti on Puumalan lähiruokakeidas

© Tommi Anttonen

Matkailukeskus Sahanlahti Resort sijaitsee upealla paikalla Puumalassa vanhassa sahamiljöössä, vajaan tunnin ajomatkan päässä Savonlinnasta, Mikkelistä ja Imatralta. Sahanlahdelle kannattaa poiketa vaikkapa vain lounaaalle Suomen kauneimmaksi valitulle terassille.  Jaana ja Janne Kuivalaisen pyörittämä Sahanlahti on valittu mm. Etelä-Savon vuoden 2014 ruokamatkailuyritykseksi. (Aloituskuva: Tommi Anttonen)

Sahanlahti on vanha sahayhdyskunta, joka syntyi 1765-luvulla perustetun, nykyisin jo hävinneen vesisahan ympärille. Saha tunnettiin Puumalan eli Miettulan sahana ja  maakunnassa siitä käytettiin nimitystä Puumalan ruukki. Kyseessä on yksi Saimaan alueen vanhimmista sahalaitoksista.

Tukkeja uitettiin tuolloin vanhaa uittoränniä pitkin Niskalammen yläpuolisista vesistöistä aluetta halkovaa koskea pitkin Saimaaseen. Sahatoimintaa alueella harjoitettiin lähes 200 vuotta. Päärakennuksessa syntyi muuten 1883 sahanjohtajan tytär Elsa Heporauta, joka tunnetaan mm. Kalevalaisten naisten ja Kalevala korun perustajana.

Matkailumielessä Sahanlahdessa alkoi toiminta vasta 1980-luvulla. Tuolloin Sahanlahteen rakennettiin uudisrakennuksia matkailuliiton, Puumalan kunnan ja alueellisen karavaanariyhdistyksen matkailutoiminnalle.

© Tiina Rantanen

Sahanlahden päärakennuksen ravintola Koskivahdin sali on viihtyisä ja tyylikäs.

Emännän ja isännän työt

Yrittäjäpariskunta Jaana ja Janne Kuivalainen ovat luotsanneet historiallista Sahanlahtea nelisen vuotta hyvin tuloksin. Sahanlahti mm. valittiin Etelä-Savon vuoden 2014 ruokamatkailuyritykseksi.

Tilan rakennuksia on kunnostettu vanhaa kunnioittaen, majoitus- ja kokoustilat ovat kokeneet kasvojenkohotuksen, rantaan on kohonnut veden päälle makasiiniravintola ja kesäterassi. Vanhasta sahanpäällikön asuinrakennuksessa sijaitsevasta Koskivahti-ravintolasta on kuoriutunut tasokas ruokaravintola, jossa kokataan paikallisilta pientuottajilta hankituista  raaka-aineista.

© Tiina Rantanen

Sahanlahden emännän Jaanan sydäntä lähellä ovat erityisesti lähialueen pientuottajien raaka-aineista paikanpäällä valmistettu ruoka, viini ja mielenkiintoiset tarinat. Ja kun historiallisilla paikoilla ollaan, Jaana myös mielellään kertoo Sahanlahden ja alueen historiasta vierailleen. Jaana on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa kotipaikallaan, vain kahdeksan kilometrin päässä sahalta, joten seutu on hänelle tuttu ja rakas. Opiskeluaikoinaan hän myös hankki tienistejä työskentelemällä matkailukeskuksessa.

Isäntä Janne taas vastaa siitä, että ns. miehiset työt Sahanlahdessa hoituvat.  Paikkojen tulee olla tip-top kunnossa, jotta muidenkin on hyvä tehdä töitä ja vieraat viihtyvät.  Emännän mukaan isäntä  ei juuri keittiössä hääri, mutta on aivan erinomainen paistamaan lettuja. Ja jos tuuri käy, vierailulla pääsee niitä  ehkä maistamaankin.

© Tiina Rantanen

Keittiömestari Markus Kaihola viihtyy erinomaisesti Sahanlahdessa.

– Tarjoamamme ruoka on keittiömestareittemme Markus Kaiholan ja kesätöihin Sahanlahteen tuleva legendaarinen lähiruoan puolestapuhja Markus Maulavirran käsialaa.

Sahanlahti on valjastanut kovan keittiöosaajatiimin remmiinsä.  Kaiholan ja Maulavirran lisäksi keittiössä kokkaa  Matti ”The Chéf ” Lempinen, joka  on tehnyt huikean uran suomen ykkösravintoloiden keittiöissä. Matti on työskennellyt urallaan ravintoloissa kuten Palace, Nokka, Torni, ja Lord …. Matti on kokannut ja opettanut kokkaamista jo kolmen vuosikymmenen ajan eli kyseessä ei todellakaan ole mikään märkäkorva.

Ketjuja täydentävät eteläsavolaisten tuntema lähiruokakulttuurin rakentaja Ilkka Arvola sekä Sahanlahden oman keittiön kasvatti ja Puumalan poika Mika Ukkonen. Jokaisella heistä on kesän aikana Sahanlahdessa mm. omat Kyökin kautta -illat, joiden teemat vaitelevat aina 80-luvun herkuista moderneihin kasvisruokaillallisiin. Illallisilla avatan kyökin saloja ja kerrotaan ruokiin liityviä maukkaita tarinoita.

– Käyttämämme raaka-aineet tulevat läheltä, Liomousine-naudanlia Puhakkalan luomutilalta, mallaspossu Kaartilasta, hanhi Hauhialan hanhifarmilta, villikala luottokalastaja Antti Laineelta, lohi Puumalan lohelta, sienet tutuilta poimijoilta, lammas Tiisanmäeltä ja salaatit Aittomäeltä, Jaana jatkaa.

© Tiina Rantanen

Suomen kaunein terassi

Aurinkoisena päivänä Sahanlahden päärakennuksen terassilta aukeaa huikea näkymä sinisenä kimmaltelevalle Saimaalle. Seura-lehti on vuosia sitten valinnut terassin Suomen kauneimmaksi ja kun sen on omakohtaisesti nähnyt, tulosta ei tule mieleenkään kiistää.

– Tällaisia näkymiä on vain yksi maailmassa, Jaana sanoo ylpeänä.

 

© Tiina Rantanen

Kaartilan mallaspossun kylkeä rapeaksi paistettuna, hernepyreetä ja punaviinikastiketta.

Nauttiessamme aurinkoisella terassilla Markus Kaiholan valmistamaa mallaspossua ja sen kanssa Saimaa Sun -olutta, ei elämä juuri paremmalta voisi maistua!

Sahanlahti Resort

Lietvedentie 830, 52200 Puumala

© Tiina Rantanen

Ravintola Rantamakasiinissa vietetään monia kesätapahtumia. 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sahanlahti on Puumalan lähiruokakeidas

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *