Himahella

Salaattipiirakka - kesäkutsujen hitti

 

Salaattipiirakan sisältöä voi vaihdella omien mieltymystensä mukaan. © Tiina Rantanen

Salaattipiirakka on erinomainen kesäkohtaamisten tarjottava. Siinä yhdistyy piirakka ja salaatti herkullisessa muodossa.

Salaattipiirakan idea on, että kypsän pohjan päälle kootaan salaatti kesäisistä aineksista. Voit käyttää siihen niin grillattuja kuin marinoituja kasviksia, erilaisia salaatteja ja yrttejä. Ruokaisuutta piiraaseen saa vaikkapa grillijuustosta, tofusta, äyriäisistä, savukalasta tai grillatusta broilerista. Esimerkiksi klassisen Nizzan salaatin tai kreikkalaisen salaatin voi nekin koota piiraspohjan päälle.

Kesäkutsujen salaattipiirakka

Pohja:

400 g neljän viljan ruokapiirakkataikinaa (Myllyn Paras)

voita vuoan voiteluun

Täyte:

2 suippopaprikaa

terttu kirsikkatomaatteja

loraus oliiviöljyä

200 g halloumijuustoa

10 kirsikkatomaattia tai 2 luumutomaattia

15 cm pala kurkkua

1 varhaissipuli varsineen

kourallinen rucolaa tai muuta salaattisekoitusta

10 kivetöntä kalamata-oliivia

tuoretta basilikaa

ripaus mustapippuria

ripaus sormisuolaa

1-2 rkl neitsytoliiviöljyä

1 rkl balsamicoa

Lisäksi:

tsatsikia tai mintulla maustettua kreikkalaista jogurttia

  1. Sulata piirakkataikina pakkauksen ohjeen mukaan. Voitele irtopohjainen (halkaisija 26 senttiä) piirakkavuoka ja painele taikina vuokaan siten, että taikina nousee reunoille.
  2. Jotta reunat pysyvät ylähäällä pohjan paiston aikana, pane taikinan päälle leivinpaperi ja täytä vuoka herneillä tai piirakkapainoilla. Voit myös tehdä alumiinifoliosta soikion, jonka avulla tuet taikinan reunaa vasten sen valumisen ehkäisemiseksi.
  3. Paista pohjaa 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia, poista painot ja jatka paistamista vielä 5-8 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä.Pyöräytä suippopaprikat ja kirsikkatomaatit oliiviöljyssä. Viipaloi hallumijuusto. Grillaa paprikoita ja tomaatteja noin 10 minuuttia, kunnes paprikoiden pinta mustuu. Grillaa halloumijuustoon rusketusraidat.
  4. Kokoa jäähtyneen piiraspohjan päälle salaatti, jossa on viipaloitua grillattua paprikaa, halkaistuja kirsikkatomaatteja, suikaloitua kurkkua, silputtua varhaissipulia ja rucolaa. Asetele hallumipalat päällimmäiseksi ja koristele torttu basilikalla ja oliiveilla. Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa ja muutama kierros mustapippuria myllystä. Halutessasi voit valuttaa päälle myös hieman hyvää neitsytöljyä ja muutaman roiskauksen balsamicoa.
  5. Luonnollisesti voit käyttää piirakassa niitä kasviksia, mitä sinulla sattuu olemaan. Esimerkiksi tähänkin piirakkaan sopisi mainiosti grillattu kesäkurpitsa tai munakoiso.

Voit tarjota piirakan lisäkkeenä tsatsikia tai mintulla maustettua jogurttikastiketta, jos kaipaat piiraalle kostuketta.

© Tiina Rantanen

 

Viinivinkki

© Alko

Saalaattipiirakan kaveriksi sopii kesäinen, puolikuiva ja hyvin jäähdytetty roseeviini. Kokeile vaikkapa portugalilaista Lago Cerqueira Rosé 2018 -viiniä, 9,28 e.

 

Kesäterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salaattipiirakka - kesäkutsujen hitti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *