Himahella

Savusta sähköllä

Olen aina ollut vähän hurahtanut kodinkoneisiin. Toisin kuin monet puristit, käytän koneita keittiöelämäni helpottamiseksi aina kun se on mahdollista. Kaasugrillin lisäksi kesäkeittiööni kuuluu kaksi muutakin laitetta, joita ilman kesä ei tule. Ne ovat sähkösavustin ja perunankuorimakone.

Savustuskollaasi Himahella

Juhannusateria oli yksinkertaisesti helppoa ja hyvää.

Tuhansien järvien maassa kun eletään, savustus kuuluu ehdottomasti suomalaiseen suveen. Mutta urbaanissa ympäristössä savustuspöntön asettelu avotulelle on usein mahdoton yhtälö viranomaisten ja taloyhtiöiden asettamien säädösten vuoksi. Onneksi asiaan on kehitetty näppärä ratkaisu, nimittäin sähkösavustin.

Terassi tai piha sähkösavustinta käytettäessä pitää kuitenkin olla, sillä savustin soveltuu vain ulkokäyttöön. Samoin laitetta tulee käyttää palamattomalla alustalla ja OpaMuurikan käyttöohjeiden mukaan ”savustin ei ole tarkoitettu lasten tai henkilöiden käyttöön, jotka eivät ole turvallisen käytön edellyttämässä kunnossa.”

Parhaat savukalat ovat rasvaisia

Parhaita savustuskaloja ovat rasvaiset kalat, kuten lohi, muikku, silakka, siika ja ankerias. Myös kampela on suurta herkkua savustettuna. Sitä vaan harvoin näkee marketin kalatiskillä. Ja se tiski on pääsääntöisesti minun kala-apajani.

Kalat voi suolata joko ennen tai jälkeen savustamisen. Suosittelen ensimmäistä tapaa eli ripottele peratuille kaloille kevyesti karkeaa suolaa ja anna kalaojen suolautua viileässä pari tuntia. Näin kalat suolautuvat tasaisesti. Toinen tapa on ripotella karkeaa suolaa kuumille kaloille savustamisen jälkeen. Tämä tyyli sopii lähinnä pikkukaloille. Tai jos on kiire saada savustettu kala ruokapöytään. Ja todella ruokailijaystävällistä on savustaa kala, varsinkin lohi, ruodottomana fileenä

Sähkösavustimen käyttö on helppoa

Savustimen käyttö ei ole rakettitiedettä. Ensiksi purupellille levitellään ohut kerros, noin 2 dl, savustukseen sopivaa karkeahkoa savustuspurua. Purun sekaan olen tavallisesti heittänyt pari sokeripalaa. Sokeri antaa kalalle lisäväriä. Savustukseen sopivat monet puulajit, mm. leppä, omenapuu, tammi, hikkori ja kirsikkapuuhake. Lohta savustaessani oma lempparini on ollut omenapuu. Vaikka pihallani pari vanhaa omppupuuta onkin, olen ostanut savustuspurua kaupasta mm.Weber-tuotemerkillä varustettuna.

Kala tai kalat asetellaan yhteen kerrokseen ritilälle ja ritilä työnnetään savustimeen tippupellin päälle. Kansi kiinni ja pistoke maadoitettuun pistorasiaan. Sitten vaan odotellaan, että pönttö alkaa sauhuta. Savustusaika riippuu tietty kalojen määrästä ja koosta. Pienet kalat savustuvat 20 minuutissa ja suuret kalat 50-60 minuutissa. Kalat ovat kypsiä, kun ruodot ja nahka irtoavat helposti.

Eikä savustuksessa kannata jämähtää pelkkään kalaan. Lihaakin voi savustaa, mutta silloin kannattaa käyttää apuna lihalämpömittaria kypsyysasteen kontrolloimiseen.

Savustusprosessissa syntyvä kosteus tiivistyy nesteeksi ja tippuu pisaroina savustimen päädystä alas. Minä opin sen käytännön kautta, sillä pilasin terassipöytäliinan hölmöyttäni. Siksi savustimeni alla on tavallisesti sanomalehti, vaikka se ei ehkä paloturvallisin vaihtoehto olekaan.

Savustuskollaasi 2 Himahella

Juhannusaaton herkut hommattiin Helsingin kauppatorilta.

Kesäruokaa maukkaimmillaan

Juhannusillalliseni oli helppouden huippu. Se sisälsi juuri savustettua, lämmintä lohta, uusia perunoita ja tomaatti-basilikasalaatin. Kostukkeena toimi uusi, miellyttävä tuttavuus, Lindhalsin jogurttipohjainen aioli-kastike. Rasvaa siinä on puolet vähemmän kuin majoneesista valmistetussa aiolissa eli 47,5 %. Mutta takuuvarman, kotitekoisen kalakastikkeen saa sekoittamalla keskenään purkillisen ranskankermaa, purkillisen kermaviiliä, desin sinappi-kurkkusalaattia ja reilusti silputtua basilikaa.

Ja entä sitten se palanpainike? Jos syöt savukalan kylmänä, valitse sen seuraksi sauvignon blanc -valkoviini tai tammittamaton chardonnay. Lämpimänä tarjotun savulohen kanssa tammitettu chardonnay toimii loistavasti. Tässä pari kukkaroystävällistä valkoviinivaihtoehtoa Ranskasta ja Argentiinasta:

Fumees blanches Himahella

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013, 8,98 e

Alamos chardonnay Himahella

Alamos Chardonnay 2013, 9,99 e

Helppoja kesäsafkahetkiä toivottaa Himahellan Tiina

PS. Palataan siihen alussa mainittuun perunankuorimakoneeseen perunapostauksen yhteydessä. Se on ihan oman juttunsa arvoinen tarina.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Savusta sähköllä

Maija7

Kiitos Tiina tästäkin ohjeesta! Savustan useimmiten laihaa nieriäfilettä, tykkään voimakkaasta savusta. Olen alkanut lämmittää sähkösavustimen etukäten ja kun savu nousee, lykkään kalan uuniin. Löysin vihdoin omenapurua, kokeilen nyt sitä.

Terveisin Maija A.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *