Savustetut jättikatkaravut – vaihtoehtoiset rapukekkerit

Savustetut jättikatkaravut tarjotaan majoneesikastikkeiden, salaatin ja paahtoleivän kanssa. © Tiina Rantanen

Olen ollut kiireinen Remppa-Reeta koko kesän, sillä Himahellan keittiö koki täysremontin heinäkuun aikana. Nyt minulla on unelmieni keittiö, joka mahdollistaa kaikenlaisen kokkailun sekä ystävien tapaamisen ruokapöydän ympärillä ihan toisella tasolla kuin aikaisemmin. Kerron remontista lähemmin toisessa postauksessa.

Hanna ja Tyyne olivat ensimmäiset vieraat uudessa keittiössäni.

Koska keittiöni on mansikkapirtelönväriseksi sävytetty, korkkasin keittiöni ystäväni Hannan kanssa tarjoamalla hänelle uuden keittiöni sävyistä ruokaa. Koska elämme rapusesonkia, punaiset saksiniekat vaihtuivat näissä kekkereissä vaaleanpunaisiksi savustetuiksi jättikatkaravuiksi. Tarjosin ne maustettujen majoneesien ja paahtoleivän kanssa. Raa´at jättikatkarvut hankin Hakaniemen Chinatownista eli etnokaupan pakastealtaasta. Mutta on jättikatkarapuja näkynyt tänä kesänä valmiiksi mainoituna ihan Lidlin valikoimissakin.

Lisäkkeenä rapukekkereillämme oli vesimelonista ja sinihomejuustosta tehty salaatti.  Palanpainikkeena toimi upea alsacelainen pinot gris -valkoviini, joka on uutuus Alkon valikoimassa. Viinistä olimme erityisen vaikuttuneita, sillä molemmat olemme harrastaneet viinejä jo vuosikymmeniä ihan työn puolesta.

Jälkiruoaksi sopii kotitekoinen mustikkajäätelö, jonka ohjeen postasin pari viikkoa sitten. Tai sitten aina niin ihana pavlova.

Savustetut jättikatkaravut

2-3 hengelle

gluteeniton, maidoton, lihaton

1 kg pakastettuja, kypsentämättömiä jättikatkarapuja

1 dl thai sweet chili -kastiketta

2 tl siracha-kastiketta tai 1/2 tl chilihiutaleita

  1. Pane jäiset katkaravut muovikulhoon. Sekoita chilikastikkeet ja kaada katkarapujen päälle.
  2. Anna katkarapujen sulaa maustekastikkeessa seuraavaan päivään.
  3. Pujottele 5-6 jättikatkarapua halutessasi puisiin grillitikkuihin. Voit myös savustaa ne ilman tikkuja.
  4. Pane vartaat savustuslaatikkoon tai sähkösavustimeen ja savusta noin 10 minuuttia tai kunnes katkaravut muuttuvat punaisiksi. Voit vaihtoehtoisesti myös grillata katkaravut.
  5. Tarjoa valkosipuli- ja chilimajoneesin sekä paahtoleivän kanssa.

Savustetut jättikatkaravut viihtyvät pinot gris -valkoviinin seurassa.

Valkosipulimajoneesi

1 1/2 dl majoneesia

3-4 valkosipulinkynttä

ripaus suolaa

  1. Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes majoneesi on tasaista.

Chilimajoneesi

1 1/2 dl majoneesia

1/2 dl ketsuppia

2 tl siracha-kastiketta

ripaus suolaa

  1. Sekoita ainekset keskenään.

Meloni-juustosalaatti

4-6 annosta

1 pussi salaattisekoitusta

1/2 isosta vesimelonista

1-2 kesä- tai kevätsipulia

2 dl mansikoita, vadelmia tai pensasmustikoita

3 rkl oliiviöljyä

1 sitruunan mehu

reilusti rouhittua mustapippuria myllystä

ripaus suolaa

1 rkl hunajaa

200 g feta- tai sinihomejuustoa murustettuna

kourallinen tuoretta minttua

  1. Kuori meloni ja paloittele hedelmäliha. Sekoita oliiviöljyn joukkoon sitruunamehu, mustapippuri, suola ja hunaja. Sekoita hyvin. Kääntele kastike melonipalojen joukkoon. Leikkaa sipulit renkaiksi, hienonna mahdolliset varret.
  2. Levitä salaattisekoitus laakealle tarjoiluvadille ja levitä melonit ja sipulirenkaat kauniisti salaatin päälle. Murenna päälle feta- tai sinihomejuusto. Lisää lopuksi salaattiin kourallinen tuoretta minttua.

Mustikalta ja sitruunalta maistuva pikajäätelö syntyy ilman jäätelökonetta. © Tiina Rantanen

Lue myös: Pensasmustikka tykkää sitruunasta ja timjamista

Marjaiset pavlovaleivokset

8-10 annosta

gluteeniton

6 munanvalkuaista

hyppysellinen suolaa

2 dl erikoishienoa sokeria

2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl valkoviinietikkaa

2 tl maizenaa

Täyte:

3 dl (laktoositonta) kuohukermaa

 3 rkl lemon curd -tahnaa

1 l vadelmia ja mustaherukoita

Koristeluun

sitruunamelissaa

  1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
  2. Nostele tai pursota marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille 8 -10 nokareeksi. Painele leivosten keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
  3. Kypsennä marenkia 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
  4. Vaahdota kerma ja mausta se  sitruunatahnalla. Koristele pavlova vadelmilla ja mustaherukoilla. Koristele sitruunamelissan lehdillä.
Himahellan pavlova

© Tommi Tuominen

Viinivinkki

© Alko

Mausteisten jättikatkarapujen kaveriksi sopii mainiosti kuiva, hapokas, hedelmäinen, mausteinen ja  hennon savuinen luomuvalkoviini  Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2018, 16,99 e. Tämä hinta-laatusuhteeltaan huippuviini tuli Alkon valikoimaan elokuussa 2020.

Lue myös: Alsacen perheyritykset panostavat viineissa luomuun

Himahellan Queen of the Kitchen. © Pia Indberg

Vaaleanpunaisin keittiöterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Savustetut jättikatkaravut – vaihtoehtoiset rapukekkerit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X