Olen ollut kiireinen Remppa-Reeta koko kesän, sillä Himahellan keittiö koki täysremontin heinäkuun aikana. Nyt minulla on unelmieni keittiö, joka mahdollistaa kaikenlaisen kokkailun sekä ystävien tapaamisen ruokapöydän ympärillä ihan toisella tasolla kuin aikaisemmin. Kerron remontista lähemmin toisessa postauksessa.
Hanna ja Tyyne olivat ensimmäiset vieraat uudessa keittiössäni.
Koska keittiöni on mansikkapirtelönväriseksi sävytetty, korkkasin keittiöni ystäväni Hannan kanssa tarjoamalla hänelle uuden keittiöni sävyistä ruokaa. Koska elämme rapusesonkia, punaiset saksiniekat vaihtuivat näissä kekkereissä vaaleanpunaisiksi savustetuiksi jättikatkaravuiksi. Tarjosin ne maustettujen majoneesien ja paahtoleivän kanssa. Raa´at jättikatkarvut hankin Hakaniemen Chinatownista eli etnokaupan pakastealtaasta. Mutta on jättikatkarapuja näkynyt tänä kesänä valmiiksi mainoituna ihan Lidlin valikoimissakin.
Lisäkkeenä rapukekkereillämme oli vesimelonista ja sinihomejuustosta tehty salaatti. Palanpainikkeena toimi upea alsacelainen pinot gris -valkoviini, joka on uutuus Alkon valikoimassa. Viinistä olimme erityisen vaikuttuneita, sillä molemmat olemme harrastaneet viinejä jo vuosikymmeniä ihan työn puolesta.
Jälkiruoaksi sopii kotitekoinen mustikkajäätelö, jonka ohjeen postasin pari viikkoa sitten. Tai sitten aina niin ihana pavlova.
Savustetut jättikatkaravut
2-3 hengelle
gluteeniton, maidoton, lihaton
1 kg pakastettuja, kypsentämättömiä jättikatkarapuja
1 dl thai sweet chili -kastiketta
2 tl siracha-kastiketta tai 1/2 tl chilihiutaleita
Pane jäiset katkaravut muovikulhoon. Sekoita chilikastikkeet ja kaada katkarapujen päälle.
Anna katkarapujen sulaa maustekastikkeessa seuraavaan päivään.
Pujottele 5-6 jättikatkarapua halutessasi puisiin grillitikkuihin. Voit myös savustaa ne ilman tikkuja.
Pane vartaat savustuslaatikkoon tai sähkösavustimeen ja savusta noin 10 minuuttia tai kunnes katkaravut muuttuvat punaisiksi. Voit vaihtoehtoisesti myös grillata katkaravut.
Tarjoa valkosipuli- ja chilimajoneesin sekä paahtoleivän kanssa.
Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes majoneesi on tasaista.
Chilimajoneesi
1 1/2 dl majoneesia
1/2 dl ketsuppia
2 tl siracha-kastiketta
ripaus suolaa
Sekoita ainekset keskenään.
Meloni-juustosalaatti
4-6 annosta
1 pussi salaattisekoitusta
1/2 isosta vesimelonista
1-2 kesä- tai kevätsipulia
2 dl mansikoita, vadelmia tai pensasmustikoita
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
reilusti rouhittua mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
1 rkl hunajaa
200 g feta- tai sinihomejuustoa murustettuna
kourallinen tuoretta minttua
Kuori meloni ja paloittele hedelmäliha. Sekoita oliiviöljyn joukkoon sitruunamehu, mustapippuri, suola ja hunaja. Sekoita hyvin. Kääntele kastike melonipalojen joukkoon. Leikkaa sipulit renkaiksi, hienonna mahdolliset varret.
Levitä salaattisekoitus laakealle tarjoiluvadille ja levitä melonit ja sipulirenkaat kauniisti salaatin päälle. Murenna päälle feta- tai sinihomejuusto. Lisää lopuksi salaattiin kourallinen tuoretta minttua.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon sokerit erissä vatkaten. Lisää lopuksi vaniljasokeri, valkoviinietikka ja maizena.
Nostele tai pursota marenkivaahto leivinpaperilla peitetylle pellille 8 -10 nokareeksi. Painele leivosten keskelle lusikalla syvennys täytettä varten.
Kypsennä marenkia 125-asteisessa uunissa puoli tuntia. Laske lämpö 100-asteeseen ja kypsennä edelleen 1 ½ tuntia. Sammuta uuni ja anna pohjan jäähtyä uunin jälkilämmössä.
Vaahdota kerma ja mausta se sitruunatahnalla. Koristele pavlova vadelmilla ja mustaherukoilla. Koristele sitruunamelissan lehdillä.
Mausteisten jättikatkarapujen kaveriksi sopii mainiosti kuiva, hapokas, hedelmäinen, mausteinen ja hennon savuinen luomuvalkoviini Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2018, 16,99 e. Tämä hinta-laatusuhteeltaan huippuviini tuli Alkon valikoimaan elokuussa 2020.
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.
Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Savustetut jättikatkaravut - vaihtoehtoiset rapukekkerit