Sesonkiherkku: Kevyen keittiön munakoiso-tomaattipaistos
Munakoiso on todella maukas raaka-aine, jota käytetään paljon Välimeren keittiöissä.
Munakoiso (Solanum melongena) eli aubergiini on koisokasvien heimoon (Solanaceae) ja varsinaisiin koisoihin (Solanum) kuuluva monivuotinen kasvi, jota kuitenkin viljellään yleensä yksivuotisena. Sen ravinnoksi käytettävä osa, hedelmä, on kasvitieteellisesti marja mutta kulinaarisessa mielessä lähinnä vihannes. Munakoisoiksi kutsutaan myös useiden muiden Solanum-lajien hedelmiä.
Munakoiso viihtyy mainiosti tomaatin ja baslikan seurassa, joten kun nämä ainekset yhdistää samaan ruokaan, makuaisti on välittömästi Välimerellä.
Kevyen keittiön munakoiso-tomaattipaistos
4-5 annosta
kasvis, gluteeniton, vhh
3 (800 g) munakoisoa
sormisuolaa
oliiviöljyä
Tomaattikastike
500 g (3-5) sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 tlk (chili tai yrtti) tomaattimurskaa
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Lisäksi
1 ruukku basilikaa tai 1/2 dl silputtua meiramia
500 g rasvatonta raejuustoa (tai 300 g fetajuustoa)
1 rkl pestokastiketta
1/2 sitruunan raastettu kuori
- Viipaloi munakoisot ja ripottele niille suolaa. Anna viipaleiden mehustua talouspaperilla vähintään vartin ajan.
- Tee tomaattikastike. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna pieni tilkka öljyä paistokasarissa ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää tomaattimurskat ja hauduta kastiketta puolisen tuntia. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kuivaa munakoisoviipaleet .Grillaa munakoisoviipaleita 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla, kunnes ne saavat väriä, 10-15 minuuttia.
- Mausta raejuusto pestolla ja raastetulla (luomu)sitruunankuorella. Silppua basilika.
- Lado uunivuokaan kerroksittain grillattuja munakoisoviipaleita, tomaattikastiketta, silputtua basilikaa ja maustettua raejuustoa. Toista kerroksia niin kauna kuin aineita riittää.
- Kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sesonkiherkku: Kevyen keittiön munakoiso-tomaattipaistos