Himahella

Sesonkiherkku: Kevyen keittiön munakoiso-tomaattipaistos

Tomaatti-munakoisopaistos on kevyt kasvisruoka, joka sopii keventäjälle. © Tiina Rantanen

Munakoiso on todella maukas raaka-aine, jota käytetään paljon Välimeren keittiöissä.

Munakoiso (Solanum melongena) eli aubergiini on koisokasvien heimoon (Solanaceae) ja varsinaisiin koisoihin (Solanum) kuuluva monivuotinen kasvi, jota kuitenkin viljellään yleensä yksivuotisena. Sen ravinnoksi käytettävä osa, hedelmä, on kasvitieteellisesti marja mutta kulinaarisessa mielessä lähinnä vihannes. Munakoisoiksi kutsutaan myös useiden muiden Solanum-lajien hedelmiä.

© Tiina Rantanen

Munakoiso viihtyy mainiosti tomaatin ja baslikan seurassa, joten kun nämä ainekset yhdistää samaan ruokaan, makuaisti on välittömästi Välimerellä.

Kevyen keittiön munakoiso-tomaattipaistos

4-5 annosta

kasvis, gluteeniton, vhh

3 (800 g)  munakoisoa

sormisuolaa

oliiviöljyä

Tomaattikastike

500 g  (3-5) sipulia

4-6 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

2 tlk (chili tai yrtti) tomaattimurskaa

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

Lisäksi

1 ruukku basilikaa tai 1/2 dl silputtua meiramia

500 g rasvatonta raejuustoa (tai 300 g fetajuustoa)

1 rkl pestokastiketta

1/2 sitruunan raastettu kuori

  1. Viipaloi munakoisot ja ripottele niille suolaa. Anna viipaleiden mehustua talouspaperilla vähintään vartin ajan.
© Tiina Rantanen
  1. Tee tomaattikastike. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna pieni tilkka öljyä paistokasarissa ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää tomaattimurskat ja hauduta kastiketta puolisen tuntia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Kuivaa munakoisoviipaleet .Grillaa munakoisoviipaleita 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla, kunnes ne saavat väriä, 10-15 minuuttia.
  1. Mausta raejuusto pestolla ja raastetulla (luomu)sitruunankuorella. Silppua basilika.
© Tiina Rantanen
  1. Lado uunivuokaan kerroksittain grillattuja munakoisoviipaleita, tomaattikastiketta, silputtua basilikaa  ja maustettua raejuustoa. Toista kerroksia niin kauna kuin aineita riittää.
  2. Kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
© Tiina Rantanen


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sesonkiherkku: Kevyen keittiön munakoiso-tomaattipaistos

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *