Sesonkiherkku: Kevyen keittiön munakoiso-tomaattipaistos

Tomaatti-munakoisopaistos on kevyt kasvisruoka, joka sopii keventäjälle. © Tiina Rantanen

Munakoiso on todella maukas raaka-aine, jota käytetään paljon Välimeren keittiöissä.

Munakoiso (Solanum melongena) eli aubergiini on koisokasvien heimoon (Solanaceae) ja varsinaisiin koisoihin (Solanum) kuuluva monivuotinen kasvi, jota kuitenkin viljellään yleensä yksivuotisena. Sen ravinnoksi käytettävä osa, hedelmä, on kasvitieteellisesti marja mutta kulinaarisessa mielessä lähinnä vihannes. Munakoisoiksi kutsutaan myös useiden muiden Solanum-lajien hedelmiä.

© Tiina Rantanen

Munakoiso viihtyy mainiosti tomaatin ja baslikan seurassa, joten kun nämä ainekset yhdistää samaan ruokaan, makuaisti on välittömästi Välimerellä.

Kevyen keittiön munakoiso-tomaattipaistos

4-5 annosta

kasvis, gluteeniton, vhh

3 (800 g)  munakoisoa

sormisuolaa

oliiviöljyä

Tomaattikastike

500 g  (3-5) sipulia

4-6 valkosipulinkynttä

1 rkl oliiviöljyä

2 tlk (chili tai yrtti) tomaattimurskaa

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

Lisäksi

1 ruukku basilikaa tai 1/2 dl silputtua meiramia

500 g rasvatonta raejuustoa (tai 300 g fetajuustoa)

1 rkl pestokastiketta

1/2 sitruunan raastettu kuori

  1. Viipaloi munakoisot ja ripottele niille suolaa. Anna viipaleiden mehustua talouspaperilla vähintään vartin ajan.

  1. Tee tomaattikastike. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna pieni tilkka öljyä paistokasarissa ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää tomaattimurskat ja hauduta kastiketta puolisen tuntia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Kuivaa munakoisoviipaleet .Grillaa munakoisoviipaleita 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla, kunnes ne saavat väriä, 10-15 minuuttia.

  1. Mausta raejuusto pestolla ja raastetulla (luomu)sitruunankuorella. Silppua basilika.

  1. Lado uunivuokaan kerroksittain grillattuja munakoisoviipaleita, tomaattikastiketta, silputtua basilikaa  ja maustettua raejuustoa. Toista kerroksia niin kauna kuin aineita riittää.
  2. Kypsennä 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Kommentit

Kommentoi juttua: Sesonkiherkku: Kevyen keittiön munakoiso-tomaattipaistos

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Vohvelipysähdys Äänekoskella Willessä! #waffles #summerfood #blondireissaa
  • Sunnuntain päiväkahville pyöräytin Sadepäivän sadonkorjuulastuja! Homma hoitui puolessa tunnissa! Ohje Himahellassa. #himahella @kotiliesi #klassikkoruoka #päiväkahvi #leivonta
  • Missä sä oot? En ainakaan kännissä! Mulla on perjantaietkoilla ihan omat mocktailit, kun oon kuski! #seedlip #mocktails #nonalcoholicspirits
  • Blondin kesäpata Himahellassa huomenna! #sesonkiruoka #kaalipata #kasvikset #himahella @kotiliesi
  • Ystävät ja pitkä, kuuma kesä! Gasujen gigi sekä uusi pilkkumekko ja tennarit! ❤️❤️❤️#gasellit #mamaonylpee #pitkäkuumakesä #kesäfiilis
  • Jäätelokesä ! #pitkäkuumakesä #strawberryicecream #summervibes🌞
  • Uuden juhannusmekon sisäänajo Porvoossa! #kesäfiilis #lastenkanssareissussa #nanso #pitkäkuumakesä

blonditiina

X