Himahella

Shake, baby, shake!

Drinkit ja cocktailit ovat muodikkaasti vanhanaikaisia. Niissä mennyt maailma sheikataan sujuvasti viimeisimpiin trendeihin.
 1. Kukaan ei tiedä, koska ensimmäinen drinkki syntyi ja missä se sekoitettiin. Melko uskottavalta vaikuttaa tieto, jonka mukaan ensimmäisen Dry Martinin sekoitti New Yorkissa sijaitsevan Waldorf Astoria -hotellin baarimestari joskus 1900-luvun alussa. Koska alkoholijuomien maku ei ollut järjin kehuttava, sitä pyrittiin parantamaan eri juomalaatuja yhdistämällä. Jotkut sekoituksista onnistuivat niin hyvin, että ne ovat jääneet elämään tähän päivään asti.
2. Yhteistä drinkeille on se, että ne ovat seurustelujuomia. Cocktail-nimeä käytetään usein virheellisesti mistä tahansa juomasekoituksesta. Cocktaililla tarkoitetaan kuitenkin lyhyttä drinkkiä, joka tarjoillaan jalallisesta lasista. Drinkeihin ei liity samanlaista etikettiä kuin esimerkiksi viinien tarjoiluun ja maisteluun.
3. Baarimestarin perustyökaluja ovat cocktailravistin eli shaker, alkoholimitat, cocktailsiivilä, sekoituslasi ja pitkävartinen sekoituslusikka. Kaikki välineitä, jotka mielikuvitusta käyttäen löytyvät kotikeittiöstä.
 4. Juomasekoitukset valmistetaan kolmella eri menetelmällä: ravistamalla, sekoittamalla ja rakentamalla. Ne juomat, jotka sisältävät mehuja, sokeria, siirappia ym. vaikeasti liukenevia ainesosia ravistetaan. Sekoittamalla tehdään juomat, jotka koostuvat helposti liukenevista ainesosista. Täytä sekoituslasi puolilleen jääpaloilla, lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Rakentaminen tarkoittaa eri aineksien kaatamista suoraan lasiin.
 5. Kotibaarimestarin onnistumista auttavat seuraavat perusasiat: jäähdytä kaikki raaka-aineet jääkaapissa, käytä kuivia, tuoreita jäitä, kaada hiilihappoiset juomat lasiin viimeisenä. Koristeellisen suola tai sokerireunuksen valmistat kostuttamalla lasin reunan ensin sitruunalohkolla. ja upottamalla sen suolaan tai sokeriin.
6. Lasi on puoli juomaa. Perinteinen cocktaillasi on jalallinen ja laakeasuinen. Siitä tarjoillaan useimmat lyhyet juomasekoitukset eli varsinaiset cocktailit. Old fashioned- lasi (eli viskilasi eli on the rocks -lasi) on suora, matala ja paksupohjainen lasi. Grogilasi taas on korkea, suora ja jalaton. Long drink- lasi muistuttaa grogilasia, mutta on sitä tilavampi versio. Jotkut juomasekoitukset saatetaan tarjoilla myös huilumaisista samppanjalaseista tai isoista viinilaseista.

Ravistettuna, ei sekoitettuna

Martini on ehkä maailman tunnetuin juomasekoitus. Alkuperäiseen Dry Martiniin kuuluu vain giniä ja vermuttia. Siihen yksimielisyys loppuukin. ”Aidon” Kuivan Martinin ainesuhteista ja valmistustavasta on taitettu peistä valkokankaita myöten. Yksi pitää suhteesta 2 osaa giniä, 1 osa kuivaa vermuttia toinen taas tiukasta 8 osaa giniä 1 osa kuivaa vermuttia. Toinen haluaa juomansa, kuten James Bond, ravistettuna toinen sekoitettuna. Muodissa ovat myös hedelmistä jamarjoista sekoitetut Martinit.  Oma suosikkini on Cassis Martini, 1 osa mustaherukkaviiniä, 4 osaa giniä.

Viettelevät Margaritat

Eräs tarina kertoo Margaritan syntyneen 1930-luvun alussa Club Med´in uima-allasbaarissa, toiset väittävät juoman alkulähteeksi meksikolaisia gringoja, joiden heikkous oli raaka tequila.
Oikea Margarita vaatii onnistuakseen puolen sitruunan ja puolen limetin mehun, 3 osaa tequilaa ja 1 osan Cointreauta. Ravistetaan jäiden kanssa ja tarjotaan suolareunaisesta cocktaillasista.
Kevyestä lounaasta käyvä mansikkainen Strawberry Margarita on jo kesäterassien klassikko.

Minttuinen mojito

Kuubalaista helleaaltoa viilentemään kehitetty Mojito-drinkki valmistetaan perinteisesti mintusta, limetistä, ruokosokerista ja rommista murskaamalla ensin minttu ja limetti sokerin kanssa. Niiden päälle lisätään rommi ja sooda. Maultaan juoma raikkaan viileä ja herkullisen petollinen.
Mojiton synnystä on useita tarinoita. Jotkut sanovat että Mojito-reseptin keksi sokeripelloilla työskentelevät orjat 1700-luvulla. Toiset sanovat että Mojiton keksi englantilainen laivakaappari Sir Francis Drake, niin varhain kuin 1400-luvulla. Mojito oli myös kirjailija Ernest Hemingwayn suosikkidrinkki.

Roskia lasissa?

Caipirinha, caipiroska, caipirissima… naitähän piisaa.  Caipirinha on alunperin brasilialainen juhladrinkki, jossa on 4 osaa Cachacaa (paikallinen sokeriruokoviina), 1 osa limettimehua tai 3-4 limettiviipaletta ja 2-3 tl sokeria. Limetti ja sokeri murskataan ravistimessa, viina ja jäämurska lisätään. Ravistettu juoma kaadetaan siivilän läpi jäämurskan päälle. Limetin kuoret voi jättää juoman joukkoon. Lasin sokerireunus kruunaa juoman, mutta sitä ei saa kaikissa baareissa. Caipiroska on sama cocktail vodkasta ja caipirissima valkoisesta rommista tehtynä.
Cosmopolitan kuului 90-luvun sinkkuelämään

Sikkuelämää tv-sarjan myötä suosituksi tullut Cosmopolitan syntyy kun keskenään sekoitetaan 2 osaa vodkaa, 2 osaa karpalomehua, 1 osa limettimehua ja 3/4 osaa Cointreau-likööriä. Koristeeksi jäähilettä ja limetin viipale.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Shake, baby, shake!

onneton otsikko

Shaken baby syndrome.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *