HimahellaMainos

Sienipiirakka maistuu juustolta

Kaupallinen yhteistyö: .

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller

Juustoiseen sienipiirakkaan käyvät niin kantarellit, suppilovahverot kuin mustat torvisienetkin. © Tiina Rantanen

Terveisiä huikean kauniista Sveitsistä, jossa piipahdin elokuussa perehtymässä  Appenzeller® -juustojen valmistukseen aina lehmien aamulypsystä juustojen harjaamiseen ja kellarointiin.

Pääsin myös seuraamaan kellojen kikatuksella säestettyä lehmäparaatia, kun lehmät ja perheet muuttavat vuorilta talveksi takaisin alas laaksoon. Tunteja kestävän vaelluksen aikana kulkueen etunenässä lönkyttelee isoimmalla kellolla ja kukkaseppeleellä varustettu ”missilehmä”. Kyseessä on odotettu, syksyinen kansanjuhla. Kellokkaaksi valitaan lauman kaunein ja fotogeenisin lehmä. Myös juhlaväki on pukeutunut perinnepukuihin.

Lehmien paluu vuorilta laaksoihin on Sveitsissä kansanjuhla. © Tiina Rantanen

Appenzeller® -juustojen salaisuus on raakamaito

Alppimaisemista ovat kotoisin myös maailmankuulut sveitsiläiset juustot. Appenzellin vuoristomaisemissa on valmistettu jo yli 700 vuoden ajan maan täyteläisimmän makuista juustoa. Vuoristoniityillä kasvaa runsaasti erilaisia villiyrttejä, jotka lehmille syötettynä rehuna tarjoavat lähtökohdan luonnonmukaiselle, voimakasmakuiselle raakamaidolle, josta Appenzeller®-juustot tehdään.

Appenzeller®-juustoa valmistetaan 52 kyläjuustolassa perinteisen ohjeen mukaan. Juustoja harjataan kypsymisen aikana yrttiliemellä, jonka koostumus on tarkkaan varjeltu salaisuus.

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta. Makunsa puolesta se ei eroa yhtä kauan eli kolme kuukautta kypsytetystä Appenzeller® Bio mildly spicy-juustosta. Juuston tunnistaa ”BIO”-etiketissä ja kuorileiman BIO tunnuksesta.

Appenzellin sienipiirakka

24 cm vuoka

POHJA

1 dl perunasosejauhetta (esim. Mummon muusi)

1-1 1/2 dl vettä

100 g sulatettua voita

2 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

TÄYTE

1 l metsäsieniä (kantarelleja, suppilovahveroita, mustia torvisieniä) tai 250 g liotettuja suolasieniä

1-2 sipulia

1 rkl voita

200 g tuoretta pinaattia

1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

LISÄKSI

3 dl  vahvanmakuista juustoraastetta (esim. Appenzeller Classic tai Appenzeller Extra Spicy)

2 dl kermaa

2 kananmunaa

1/2 dl silputtuja yrttejä (lehtipersiljaa, basilikaa, korianteria)

ripaus suolaa

  1. Sekoita keskenään perunasosejauhe ja vesi. Anna seoksen turvota hetki. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja pistele pohja. Kypsennä pohjaa 225 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

2. Silppua sipuli. Pane sienet pannulle ja kypsennä niitä, kunnes vesi haihtuu pannulta. Lisää voi ja silputtu sipuli. Kypsennä kunnes sipuli kuullottuu. Lisää pannulle riivitty pinaatti ja kypsennä vielä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Levitä sieni-sipuliseos piiraspohjalle ja ripottele puolet juustoraasteesta piirakalle. Sekoita keskenään kerma, munat ja mausteet. Kaada seos sienten päälle ja viimeistele pinta lopulla juustoraasteella.

4. Kypsennä piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 25-35 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea .

5. Tarjoa piirakka haaleana.

Viinivinkki

© Alko

Sienipiirakan kaveriksi voi valita joko punaisen tai valkoisen viinin. Vahvasti juustoisen sienipiirakan kanssa maistuu mainiosti vaikkapa Italian Valpolicellan alueen täyteläinen punaviini, Zenato Valpolicella Superiore, 13, 99 e tai tammittamaton tai kevyesti tammitettu chardonnay -valkoviini. Ja oluenystävä nauttii sienipiirakan  lager -tai vehnäoluen kanssa.

Sveitsiläisin terveisin

Blonditiina

Blonditiina Appenzellin jylhissä vuoristomaisemissa, joissa lehmät laiduntavat.


Kommentit

Kommentoi juttua: Sienipiirakka maistuu juustolta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X