
Sienipiirakka on sesonkiherkku

Sienisesonki jatkuu satoisana. Sienipiirakka on erinomainen vierastarjottava, iltapala tai saunaillan herkku. Tässä kaksi toimivaksi testattu piirakkaohjetta sienten ystäville.
Juustoinen sienipiirakka
24 cm vuoka
POHJA
1 dl perunasosejauhetta (esim. Mummon muusi)
1-1 1/2 dl vettä
100 g sulatettua voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
TÄYTE
1 l metsäsieniä (kantarelleja, suppilovahveroita, mustia torvisieniä) tai 250 g liotettuja suolasieniä
1-2 sipulia
1 rkl voita
200 g tuoretta pinaattia
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
LISÄKSI
3 dl vahvanmakuista juustoraastetta (esim. Appenzeller Classic tai Appenzeller Extra Spicy)
2 dl kermaa
2 kananmunaa
1/2 dl silputtuja yrttejä (lehtipersiljaa, basilikaa, korianteria)
ripaus suolaa
- Sekoita keskenään perunasosejauhe ja vesi. Anna seoksen turvota hetki. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja pistele pohja. Kypsennä pohjaa 225 asteisessa uunissa 10 minuuttia.
2. Silppua sipuli. Pane sienet pannulle ja kypsennä niitä, kunnes vesi haihtuu pannulta. Lisää voi ja silputtu sipuli. Kypsennä kunnes sipuli kuullottuu. Lisää pannulle riivitty pinaatti ja kypsennä vielä viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Levitä sieni-sipuliseos piiraspohjalle ja ripottele puolet juustoraasteesta piirakalle. Sekoita keskenään kerma, munat ja mausteet. Kaada seos sienten päälle ja viimeistele pinta lopulla juustoraasteella.
4. Kypsennä piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 25-35 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea .
5. Tarjoa piirakka haaleana.
Kreikkalainen suppilovahveropiirakka
24 cm vuoka
1. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
2 Painele taikina (irtopohjaiseen) piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
3. Kuori ja halkaise sipulit, leikkaa ne ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele sipulisilppua pannussa, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Mausta kuullottuneet sipulit lusikallisella hunajaa. Lisää pannulle kuiviksi puserretut suppilovahverot. Käänetele sieniä sipulien seassa muutama minuutti. Mausta suolalla pippurilla ja sitruunankuoriraasteella. Jäähdytä seosta hetki.
4. Levitä piirakkapohjalle ensin sipuli-sieniseos ja sen jälkeen fetakuutiot. Silppua basilika ja ripottele yrttisipuli täytteelle.
6. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Tarjoa lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.
Viinivinkki
Sienipiirakan kaveriksi voi valita joko punaisen tai valkoisen viinin. Vahvasti juustoisen sienipiirakan kanssa maistuu mainiosti vaikkapa Italian Valpolicellan alueen täyteläinen punaviini, Zenato Valpolicella Superiore, 13, 99 e tai tammittamaton tai kevyesti tammitettu chardonnay -valkoviini. Ja oluenystävä nauttii sienipiirakan lager -tai vehnäoluen kanssa.
Valkoinen vaihtoehto on ”tyttömäinen” riesling, jonka pieni makeus komppaa hyvin sienipiirakan makumaailmaa. Amerikkalainen puolikuiva, pirteän hapokas ja hennon mausteinen, Riesling-rypäleistä valmistettu Kung Fu Girl 2019 -valkoviini, 15,99 e, on blondimainen suositus piirakan kaveriksi.
Leivontaterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sienipiirakka on sesonkiherkku