Himahella

Sikke Sumarin Nami Namaste on todellinen kesäkeittokirja

© Tiina Rantanen

Sikke Sumarin vuosituhannen vaihteessa hankkima kesäpaikka Muhun saaren etelärannalla on 1700-luvulta peräisin oleva kalastajatila. Nami Namasteksi ristityssä paikassa Sikke järjestää perheineen kokkikursseja Bed & Breakfast -palveluin. Keväällä 2017 Sikeltä ilmestyi samanniminen keittokirja, jonka reseptiikka perustuu pitkälti Nami Namasten keittiöpuutarhan ja Saarenmaalta saatavista raaka-aineista valmistettuihin herkkuihin.

© Nami Namaste

Kuva: Nami Namaste

Vaikka olinkin päättänyt pyhittää juhannukseni levolle, säiden haltijat loihtivat tilanteen sellaiseksi, että oli houkuttelevaa tarttua ajankuluksi sohvalla lököillessä kirjaan. Kevät oli keittokirjarikas, niitä pukkasi kuin sieniä sateella, mutta vasta nyt oli aikaa paneutua rauhassa uutuuksien tarjoamaan sisältöön.

Olen tuntenut Siken vuosia ja haastatellutkin häntä monta kertaa eri yhteydessä. Voin siis vilpittömästi vannoa rouvan oikeaksi ruokaihmiseksi, eikä vaan hang around­ –julkkiskokiksi. Omasta repertuaaristanikin löytyy Sikeltä lähtöisin olevia ohjeita tai ideoita. Mm. tarjoan usein keitettyjä sinisimpukoita tuoreen peston kanssa. Niitä on tehty Himahellassakin ihan videolla. Mutta Glorian 10 parasta ruokaani -sarjaan annettua ohjetta Sikke ei koskaan edes väittänyt omakseen, vaan kertoi rehellisesti sen olevan peräisin lontoolaisesta ravintolasta. Se oli sen reseptin tarina.

Lisäksi ison hatunnoston arvoista on se, että Sikke päätti hankkia kokin ammattitutkinnon, vaikka työtehtävät eivät varmastikaan pahveja rouvan televisiotunneilla ja -kokemuksella vaatineet. Se osoittaa kuitenkin nöyryyttä ruoka-alaa kohtaan. Kukaan ei ole ammattilainen vain itse niin päättäessään.  Reseptien tekeminen ja ruoanlaitto ei ole rakettitiedettä, mutta tietoa siitä, miksi toimitaan niin kuin toimitaan, saa yleensä vain koulun penkiltä.

Mutta näillä saatesanoilla takaisin Nami Namaste -kirjaan.

Olen lukenut Siken kesäpaikasta monia lehtijuttuja, mutta paikanpäällä en ole vielä ehtinyt käydä.  Aikalaistodistajien mukaan parhaita Nami Namasten nautintoja ovat keittiössä puuhasteleminen, herkuttelu, viinien maistelu, kirjan lukeminen ja se, ettei välttämättä tarvitse tehdä yhtään mitään. Monet tulevat Nami Namasteen hakemaan rauhaa, hiljaisuutta ja hermolepoa. Kuulostaa ihan meikäläisen mestalta. Ja sama fiilis välittyy myös keittokirjasta.

Sikke persoonana on kirjassa häivytetty taustalle, mutta hänen äänensä kuuluu kirjan teksteissä ja reseptien esittelyissä. Jopa niin, että lukiessani kuulen Siken äänen päässäni.

Keittokirja on lifestyle -keittokirja. Kauniit ja kesäiset kuvat Muhusta ja sen ympäristöstä luovat ajankohtaan sopivaa kesäfiilistä. Sen sijaan kirjan ruokakuvat edustavat ”vähemmän on enemmän” -ajattelutapaa läpi kirjan. Kirjan kuvat ja visuaalinen ulkoasu ovat Siken pojan, valokuvaaja Benjamin Ilmonin, käsialaa.

Jos nyt jostain pitää urputtaa, niin kirjan tekstin pistekoosta. Tällaisen täti-ihmisen olisi helpompi lukea isompaa pränttiä, kun kirjan taitto on kuitenkin ilmava. Just sayin. (Eikä tämä kirja ole ainoa laatuaan siinä suhteessa, omissa kirjavauvoissani on sama vamma!)

Kirjassa on monta reseptiä, joihin tekee mieli tarttua

Ohjeet ovat myös järjellisiä, raaka-aineet ovat helposti saatavissa ja ainesluettelot kohtuullisen pitkiä.

Aloitetaan Leivät & suolaiset leivonnaiset -osiosta. Tästä osiosta näkee, että Sikke rakastaa hyvää leipää! Ohjeita löytyy joka lähtöön aina saaristolaisleivästä gluteenittomaan kauraleipään. Upeaa, että sekin on siellä, sillä tiedän rouvan vahvat mielipiteet ton-ton-ruokavalioista!

Pilkkua piipatessa huomasin, että osassa leivontaohjeissa kuiva-aineet on annettu grammoina, osassa vetomittoina ja osassa sekä grammoina että vetomittoina (Raparperigalette: 50 g grahamjauhoja, 3 dl vehnäjauhoja). Käytetyn tavan olisi voinut yhtenäistää, kun kyse on kotileivonnasta.

© Tiina Rantanen

Yksi takuuvarma hittiohje on Namasten rapeakuoriset aamusämpylät. Kuten Sikke kirjassakin sanoo, ei ole yhtään vierasryhmää, joka olisi lähtenyt Namastesta pyytämättä tätä reseptiä. Juhannuksena en sämpylöitä leiponut, mutta paljastan, että omissa Helppo olla vege -kirjanjulkkareissani tarjottiin tällä ohjeella tehtyjä sämpylöitä, jossa ruisjauhot oli korvattu härkäpapu-karpalo-granolalla! Ohje on ihan killeri. Ja näin loma-aikaan tuoreet sämpylät voi paistaa vaikka joka aamu aamiaispöytään. Kesäaamujen parhautta.

© Tiina Rantanen

Namasten rapeakuoriset aamusämpylät

7,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

1 rkl suolaa

1,5 dl ruisjauhoja

2 dl kokojyväjauhoja tai spelttiä, emmeriä, grahamia…

8-10 dl vehnäjauhoja

kourallinen pellavansiemeniä jos haluat

  1. Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauhot ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä tee taikinasta liian paksua.
  2. Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
  3. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.
  5. Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.

Taikina säilyy jääkaapissa monta päivää, joten voit aina paistaa juuri sen määrän, minkä kulloinkin haluat syödä.

© Tiina Rantanen

Toinen kesään ja grillikauteen sopiva ohje on Naudan ulkofileetä ja Chimichurrikastiketta. Nyt kun yrttejä löytyy ihan omista kukkaruukuistakin terassilta, kastiketta voi tehdä kerralla isommankin määrän. Chimichurri säilyy jääkaapissa nimittäin parikin viikkoa. Eikä oikeastaan ole liharuokaa, jonka kylkeen se ei sopisi. Ja yrttejä voi vaihdella ihan saatavuuden ja luovuuden mukaan.

Chimichurri-kastike

1 1/2 dl oliiviöljyä

1 1/4 dl punaviinietikkaa

2 tl hunajaa

1 1/4 dl persiljaa hienonnettuna

1 1/4 dl korianteria hienonnettuna

1/2 sipulia hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 tl kuivattua oreganoa

1/2 tl murskattua peperoncino-chilipalkoa tai chiliutaleita

1/2 tl suolaa

  1. Yhdistä kulhossa oliiviöljy, viinietikka ja hunaja ja vispaa ne kunnolla sekaisin.
  2. Lisää loput ainekset, peitä astia ja anna tekeytyä jääkaapissa 2-3 tuntia tai yön yli.
  3. Kastike säilyy jääkaapissa parikin viikkoa.

Kun sain kirjan, minulle kävi kuten monelle muullekin, luulin sen olevan rikki ja selkämyksen revennyt. Kirja on nimittäin nidottu siten, että se pysyy pöydällä avattuna ja helpottaa ohjeiden seuraamista kokkaamisen aikana. ”Vika” on siis tarkoituksellinen ja nerokas innovaatio.

Kirja on aikamoinen järkäle, muistaakseni se painaa melkein kaksi kiloa!

Sikke Sumari: Nami Namaste, Namaste oü, 2017, 31,90 e

Kesäisiä kokkaushetkiä Siken kanssa toivottaa

Blonditiina

 

 

 

 

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sikke Sumarin Nami Namaste on todellinen kesäkeittokirja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *