Himahella

Sinisimpukat ovat merellistä pikaruokaa

simpukka_kattila

Yhteistyössä Electrolux ja Keittiömaailma

Jos ranskalaisia ja belgialaisia uskotaan, ja miksi emme uskoisi, nyt eletään parasta simpukka-aikaa. Näissä maissa herkutellaan simpukoilla kuukausina, joiden ranskankielisessä nimessä on r-kirjain eli syyskuusta huhtikuuhun. Simpukat ovat todellista merellistä fast foodia, sillä ne valmistuvat hetkessä.

Simpukat merimiehen tapaan, Moules marinières, on valkoviinissä kypsennetty klassikko, joka löytyy jokaisen itseään kunnioittavan mannereurooppalaisen bistron ruokalistalta. Niiden kyljessä tarjotaan usein ranuja eli ranskalaisia perunoita. Lasiin vielä kuivaa muscadet- tai sauvignon blanc -valkoviiniä tai belgialaista (vehnä)olutta niin johan pelittää. Onko kyseessä siis McMoules-ateria? Myrsky ja mylväys, omanarvonsa tuntevat belgialaiset tai ranskalaiset saattaisivat hermostua tästä rinnastuksesta.

Eläviä simpukoita löytyy mukavasti hyvin varustettujen markettien kalatiskeiltä ja niitä myydään kilon pusseissa. Simpukoiden myyntiaika on pussin merkintöjen mukaan viikko. Evira vaatii, että kaupan on tarkistettava simpukoiden laatu ennen niiden myymistä asiakkaalle, joten videolla näkyvä simpukkapussi on laiton! Sanoin ottavani täyden vastuun asiasta, sillä niitä ei syödä vaan kuvataan. Emävalheen päästin, tietty kuvaustiimi söi ne, sillä simpukat olivat aivan kondiksessa kun kävin kaverit läpi yksi kerrallaan! Kalatiskin myyjä varoitteli tappamasta niitä eikä suostunut käärimään simpukkapusseja kuljetuksen ajaksi edes paperiin, jotta raukkaparat eivät tukehtuisi! Pysyivät hengissä studiolle asti, joten eläinrääkkäystä ei tätä tuotantoa tehdessä harjoitettu. Aluksi sulkeutuneet kaverit päättivät päivänsä suu leveästi hymyillen kiehuvassa valkoviinissä!

Simpukoita käsketään varata alkuruoaksi puoli kiloa per ruokailija, pääruokana kilon verran. Kilo tuntuu hurjalta määrältä kun se kannetaan kattilassa pöytään, mutta varsinaista syötäväähän annoksessa on vain noin 20 prosenttia.

simpukka_kuori

Olen simpukkafani ja olen valmistanut niitä illanistujaisissa monilla eri tavoilla. Simpukat tomaattikastikkeessa ovat suurta herkkuani. Niitä söin ensimmäisen kerran San Franciscossa joskus vuosituhannen vaihteessa. Tomaattikastikkeeksi sopii erinomaisesti tomaattinen Muttisoosi, jos sen joukkoon lisää reilusti silputtua basilikaa. Ja kaloripitoisen herkun saa aikaiseksi tarjoamalla ne currylla maustetussa, keltuaisella saostetussa kermaliemessä. Videolla tarjoan simpukat kotitekoisen pestokastikkeen kanssa. Opin reseptin Sikke Sumarilta häntä haastatellessani ja hän taas oli bongannut ohjeen lontoolaisesta ravintolasta. Näin nämä jutut vaan menevät.

 Sinisimpukat ja pesto

1-2 kg  tuoreita sinisimpukoita

½ dl  oliiviöljyä

1  salottisipuli

3 dl valkoviiniä

PESTOKASTIKE

3 ruukkua (noin 70 g) basilikanlehtiä

1 dl pinjansiemeniä

1 dl raastettua parmesaania

2 dl neitsytoliiviöljyä

 sormisuolaa

 vastajauhettua mustapippuria

  1. Tee pestokastike. Pane ainekset öljyä lukuun ottamatta tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja pyöräytä hienoksi. Lisää öljy vähitellen, aluksi tipoittain. Mausta pesto suolalla ja pippurilla.
  2. Harjaa simpukat huolellisesti juoksevan veden alla. Nyppäise kuoren välistä näkyvät rihmat pois. Tarkista, että kaikki simpukat ovat eläviä. Elävä simpukka sulkee kuorensa, kun siihen koputtelee. Heitä avoimeksi jäävät eli kuolleet simpukat pois.
  3. Kuullota hienonnettu sipuli öljyssä ja lisää valkoviini. Kiehauta. Kaada simpukat kattilaan ja keitä voimakkaalla tulella kannen alla noin kolme minuuttia. Kypsät simpukat avaavat kuorensa. Valuta simpukat ja lisää simpukoiden joukkoon pestokastiketta.
  4. Tarjoa heti maalaisleivän kanssa.

Vinkki! Jos haluat aasialaista vivahdetta ruokaan, korvaa basilika korianterilla.

Mähän en vapaaehtoisesti kokkaa ilman tuoreita yrttejä, ja niitä minulla  on läpi vuoden. Basilika vaan on kranttu, sillä se on juoppo, valonkipeä ja kylmänarka. Basilika paleltuu alle 8 asteessa, joten jääkaappikin on usein sille liian kalsa koti. Syksyn pimeys siis vaatii lisäluxja yrttikeittiöön. Himahellan keittiössä meillä on Fiskarsin Kitchen Garden. Siinä näköjään yritit viihtyy, sillä kosteus, valo ja sopiva lämpötila on niille nannaa. Ja luohan tuo ”valaistu kukkaruukku” hehkuaan pimeimpään vuodenaikaan.

Lähes kaksi vuosisataa sitten Brillat-Savarin kirjoitti: ”Uuden ruokalajin keksiminen saa aikaan enemmän inhimillistä onnellisuutta kuin uuden tähden löytäminen”. Mutta ainakin meikäläisen vatsa tulee hyvin onnelliseksi vanhoja huippuohjeita kierrättämällä ja hieman tuunaamalla. Jos on oikein hoppu, kotitekoisen peston voi korvata hyvälaatuisella valmispestolla. (Anteeksi, Sikke!) Mutta ihan samasta jutusta ei silloin ole kyse. Aasialaisen twistin ruokaan saa kun korvaa basilikan korianterilla. Mutta teet niin tai näin, pikaruoasta tässä on kyse!

Nopeita herkkuhetkiä simpukoiden parissa toivottaa Blonditiina

PS. Jos simpukka pitää suunsa kiinni vielä viinikäsittelyn jälkeen, heitä se pois!

Yhteistyössä: Fiskars


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sinisimpukat ovat merellistä pikaruokaa

Moules sans r

Simpukoita saa syödä vain niinä kuukausina, kun kuukauden nimessä on r – kirjain: septembre, octobre….avril. Miksi niitä sitten myydään esim toukokuussa suomessa? En osta ennenkuin talviaikana! Niin tehdään Euroopassa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *