Himahella

Sitruunaverbena ja ruokabloggaajat Kokkikoulu Espassa

Sitruunaverbena tuoksuu voimakkaasti sitruunalta. © Tiina Rantanen

Joko tunnet sitruunaverbenan, jota myös lippiaksi kutsutaan? Sen tuoksu on huumaavan ihana! Sitruunaverbena (Aloysia triphylla) on verbenakasvien eli rautayrttikasvien heimoon kuuluva kasvi. Kasvista käytetään myös nimeä Lippia citriodora. Sitruunaverbena on vahvasti sitruuna-arominen yrtti, jonka lehtiä käytetään mausteeksi. Yrtin kotimaana pidetään Chileä.

Sitruunaverbeena on erinomainen yleisyrtti mihin tahansa mihin tarvitaan sitruksinen aromi. Sitä voi käyttää hyvin vaikkapa mintun tai sitruunamelissan korvikkeena. Sitruunaverbena sopii juomiin, kalaan, lihaan ja jälkiruokiin, kuten sorbetteihin. Yrtti maistuu myös iltateenä, sillä on sama rauhoittava vaikutus kuin kamomillalla. Voimakkaasti tuoksuvaa sitruunaverbenaa voi käyttää myös erilaisissa potpoureissa liinavaatekaapin raikastajana.

Näin keväällä sitruunaverbenaa suositellaan käytettävän myös pääsiäispöydässä lampaan kaverina.

Mimis-Kotipellon puutarhan toimitusjohtaja  Niko Honkanen ja Kokkikoulun Espan keittiömestari Kristian Vuojärvi toivottivat vieraat tervetulleeksi varsinaissuomalaiseen herkutteluiltaan. © Tiina Rantanen

Sitruunaverbenaa läpi koko jälkiruoan

Huhtikuisena torstaina runsaslukuinen joukko ruokablogaajia kokoontui Kokkikoulu Espaan valmistamaan keväisiä herkkuja varsinaissuomalaisista raaka-aineista. Isäntiämme olivat  Mimis – Kotipellon puutarha, Sorrin puutarha, Pieni kalatila ja Lihapaja. Suutakaan ei kuivannut, kun Vakka-Suomen Panimo esitteli erilaisia oluitaan keväisten ruokien kaveriksi.

Jälkiruokaryhmän toimivalle yhteistyölle oli helppo skoolata! Kuvassa lisäkseni Alexander ”Aitoa arkiruokaa” Trivedi ja Jael ”Suolaa ja hunajaa” Ancker. © Heli-Hannele Pehkonen

Kuuluin kokkikurssilla jälkiruokaryhmään, joten pääsin tutustumaan syvällisesti tuohon em. sitruunaverbenaan.  Ryhmämme tehtävä oli valmistaa jälkiruoka, jonka komponetit olivat sitruunaverbenalla maustettu valkosuklaamousse, mantelinen financier-leivonnainen, sitruunaverbanajää eli -granita sekä sitruunaverbenakinuski. Tässä Suomen kokkimaajoukkeen johtajan, keittiömestari Kristian Vuojärven suunnitteleman menun jälkiruokaohjeet! Tämä on jälkiruoka, joka on kiva tehdä yhdessä ryhmätyönä , sillä jokainen osanen vaati tekijänsä. Yksi pyöräytti moussen, toinen leipoi financierit, kolmas teki jään ja neljäs keitti kinuskin ja valkosuklaacrumblen.

Kokkikoulun ohjeissa käytetään grammoja, joten kaiva esiin digitaalivaakasi ja mittaa ainekset kuin ammattikeittiössä! Samoin keittiölämpömittari on tässä hommassa tarpeen.

Näillä ohjeilla sitruunainen jälkiruoka syntyi 30 hengelle!

50 g sitruunaverbenaa on aikamoinen kulhollinen. © Tiina Rantanen

Sitruunaverbenalla maustettua valkosuklaamousse

2 liivatelehteä

320 g valkosuklaata

180 g maitoa

50 g sitruunaverbenaa

ripaus suolaa

340 g kuohukermaa

  1. Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen.
  2. Sulata valkosuklaa kulhossa vesihauteessa.
  3. Kiehauta maito kattilassa. Purista liivatelehdestä vesi pois ja sulata ne kuumaan maitoon. Lisää sitruunaverbenat maidon joukkoon ja anna maidon maustua 20 minuuttia. Siivilöi maito.
  4. Lisää sulatetun suklaan sekaan tilkka maitoa ja sekoita nuolijalla hiljalleen niin, että rasva erottuu ja suklaasta tulee hieman rakeista. Lisää puolet jäljellä olevasta nesteestä ja sekoita ripeästi niin, että suklaasta tulee tasaista. Lisää loput nesteet ja jatka sekoittamista kunnes seos on tasaista.
  5. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi. Kun suklaa-seos on jäähtynyt 32-asteiseksi, nostele sekaan vaahdotettu kerma.
  6. Pane valkosuklaamousse muoviseen pursotinpussiin ja pane se viileään odottamaan tarjoiluhetkeä.

 

Tommi ”Villimies” Kangas vastasi jälkiruokaryhmnässä sitruunaverbanajään valmistuksesta. © Tiina Rantanen

Sitruunaverbenajää

7 dl vettä

1 dl sokeria

50 g sitruunaverbenaa

 

  1. Kiehauta puolet vedestä sokerin kanssa, lisää loput vedestä kylmänä. Yhdistä kaikki aineet tehosekoittimessa ja käytä konetta kunnes seos on vihreää. Siivilöi seos laakeaan astiaan ja jäädytä.
  2. Raavi jäätynyt massa haarukalla graniteksi juuri ennen tarjoilua.
Financierit paistettiin juuri ennen jälkiruoan tarjoilua. © Tiina Rantanen

 

Sitruunafinancier

120 g mantelijauhoa

80 g vehnäjauhoja

210 g tomusokeria

180 g munanvalkuaista

180 g ruskistettua voita

  1. Lämmitä ja ruskista voi 158 asteeseen. Siivilöi voi ja jäähdytä.
  2. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuiva aineet valkuaisvaahtoon ja lisää voi norona käännellen seoksen joukkoon.
  4. Jaa taikina financiervuokiin ja paista 180-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. ( Voit käyttää myös pientä muffinivuokaa)

 

Sitruunaverbanakinuskin äärellä somettavat Alexander ”Aitoa arkiruokaa” Trivedi ja Kati ”Kiehumispiste” Laszka. © Tiina Rantanen

Sitruunaverbenakinuski

90 g sokeria

90 g glukoosia

93 g maitoa

75 g voita

4 g suolaa

200 g kermaa

50 g sitruunaverbenaa

  1. Kiehauta kerma.
  2. Lisää muut ainekset kattilaan ja keitä kinuski 147-asteiseksi kokoajan sekoittaen. Lisää joukkoon kiehautettu kerma pienissä osissa kokoajan sekoittaen (ole varovainen, seos on todella kuumaa). Pane sitruunavebena ja kinuski tehosekoittimeen. Käytä konetta, kunnes seos on tasaista.

 

Sitruuna-valkosuklaa crumble

75 g sokeria

25 g vettä

40 g valkosuklaata

1 sitruunan kuori

 

  1. Kuumenna kattilassa vesi ja sokeri 121-asteiseksi. 2. Lisää kuuman siirapin joukkoon valkosuklaa ja sekoita vatkaimella voimakkaasti, kunnes seos muuttuu murumaiseksi. Mausta muru raastetulla sitruunankuorella
Sitruunaverbenalla maustettu jälkiruoka on raikas ja keväinen kokonaisuus. © Tiina Rantanen

Annoksen kokoaminen oli ryhmätyötä

 Kun jälkiruokaryhmän vuoro oli koota annos, sen oli tapahduttava nopeasti. Financierit kun oli saatava ruokalijoiden eteen lämpiminä ja rapeina. Niinpä annos rakennetaan seuraavasti:

  1. Lusikoi jälkiruokalautasen pohjalle sitruunaverbenakinuskia.
  2. Pursota kinuskin päälle valkosuklaamoussea. Koristele reuna syötävillä kukilla ja sitruunaverbenan lehdillä.
  3. Aseta juuri uunista tullut financier valkosuklaamoussen päälle.
  4. Ripottele crumble financierin päälle ja lusikoi päälle sitruunaverbenajäätä.
  5. Juoksuta annos mahdollisimman nopeasti ruokailijoille!

Herkullisia, sitruunaverbenan makuisia jälkiruokahetkiä

toivottaa Blonditiina

Ruokabloggaajien illassa valmistettiin varsinaissuomalaisia herkkuja hyvällä fiiliksellä! © Tiina Rantanen

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sitruunaverbena ja ruokabloggaajat Kokkikoulu Espassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *