Himahella

Skördefesten eli sadonkorjuujuhla Ahvenanmaalla

Sadonkorjuujuhlia eli Skördefestejä juhlitaan Ahvenanmaalla aina syyskuun lopussa.

Ahvenanmaalaiset sadonkorjuujuhlat järjestetään 18-20, syyskuuta 2020 nyt 22. kerran. Tässä Himahellan postauksessa on kokemuksia parin vuoden takaa, jolloin jätin palan sydäntäni Ahvenanmaalle.

* Lisätietoja tämän vuoden sadonkorjuujuhlista löytyy Skördefestin verkkosivuilta.

Ahvenanmaalainen kansanjuhla

Syksyinen sää taisi sadonkorjuujuhlien aikana ajaa yhdeksällä hevosella, kuten vanha kansa sanoisi, mutta se ei menoa haitannut.  Kahdessa päivässä Ahvenanmaan pääsaari tuli mukavalla tavalla tutuksi ja jälkeen pala sydäntä jäi maailmalle. Tosin nyt vain muutaman tunnin laivamatkan päähän Stadista.

Skördefesten på Åland on vuosittain syyskuuhun ajoittuva kansanjuhla, joka ihastuttaa paitsi paikallisia, niin myös mannersuomalaisia ja ruotsalaisia yhä suuremmassa määrin, kun tieto hyvin järjestetystä tapahtumasta on alkanut levitä. Tänä vuonna juhlat tarjosivat ennätysmäärän vierailukohteita – yhteensä 55 kappaletta maatiloja, ravintoloita ja Plåpp Åpp -ohjelmapisteitä. Plåpp Åpp on siis ahvenanmaalaisten vastine Pop Up- tapahtumille. Sadonkorjuujuhlat ovat laajentuneet myös saaristoon: viime vuonna mukaan liittyi Jurmo, tänä vuonna mukana oli  myös Sottungan saari.

Koska kohteita on paljon, oma auto kannattaa ottaa reissulle mukaan tai vuokrata se paikanpäältä. Silloin kiertäminen tilalta toiselle on helppoa ja auton voi lastata täyteen omenoita, uuden sadon vihanneksia ja aitoja, ahvenanmaalaisia käsitöitä. Aina on tarvetta vaikkapa yhdelle ihanalle lampaantaljalle! Ahvenanmaa on sopivan kompakti, joten välimatkat tilalta toiselle ovat lyhyitä. Avoimille tiloille on helppo löytää, sillä niille opastavat kyltit, joiden tunnisteena on myrskylyhty ja omena.

skordefest_opasteet
Jokainen Skördefesten tilalle opastava asetelma on hieman erilainen, mutta kaikista löytyi omenoita ja myrskylyhtyjä.

Koko perheen juhla

Sadonkorjuujuhlat sopivat koko perheen viikonloppureissuksi, sillä nuoremmillekin junioreille oli tiloilla runsaasti tekemistä ja puuhaa: oli niin olkipaalilabyrintteja, traktorikierroksia kuin lehmäsafareita. Tänä vuonna juhlien teema oli vielä ”Lapset ja ruoka.” Teema näkyi sadonkorjuujuhlien koko ohjelmassa. Lapsille oli suunniteltu Makupassi, joka houkutteli heitä kokeilemaan ruokia, joita he eivät ole ennen maistaneet. Ideana oli, että mitä enemmän uusia makuja lapsi kokeilee, sitä jännittävämpi sadonkorjuumatkasta tulee. Kun Makupassin palautti sitten viimeiseen vierailukohteeseen, oli mahdollisuus voittaa arvonnassa palkinnoksi ravintolakäynti tai vokkipannu.

Lapsille sadonkorjuujuhlissa riitti monenmoista tekemistä.
Lapsille sadonkorjuujuhlissa riitti monenmoista tekemistä.

Auto-laiva-hotelli/pensionaatti -menetelmä

Lähdimme syksyiselle sadonkorjuureissulle Turusta Viking Gracella.  Itämeren uusimmasta  ja hienoimmasta laivasta ei tosin ehtinyt neljän matkatunnin aikana nauttia kuin hyvän illallisen verran, ennen kuin saavuimme Ahvenanmaalle siinä yhden jälkeen aamuyöstä.

Ensimmäisen yön vietimme Maarianhaminassa Pommern-hotellissa. Se avattiin täysin uusittuna maaliskuussa 2015 ja täyttää kyllä vaativammankin asiakkaan tarpeet. Tyyliltään se on modernin skandinaavinen, mutta yhtä hyvin voisi kuvitella olevansa vaikka New Yorkissa. Makeasti nukutti. Yön hinta täällä on sellaiset 130 euroa/huone ajankohdasta riippuen.

Tosin saarelta löytyy oikein miellyttävää täysihoitolatyyppistä majoitustakin budjettimatkailijoille. Nukuimme toisen yön Pensionat Solhemissä, jossa yö kustansi 45 euroa sisältäen ihanan, kotitekoisen aamiaisen lämpimine sämpylöineen ja haudutettuine riisipuuroineen. Mutta mukavuuksista pitää sitten hieman tinkiä. Muun muassa wc ja suihkut ovat käytävillä ja yhteiskäytössä.

Sadonkorjuu alkoi Merikortteleista

Merikortteli sijaitsee Maarianhaminan Itäsatamassa. Siellä voi sadonkorjuujuhlien ulkopuolellakin tutustua veneenveistoon, raudantaontaan ja muihin käsityötaitoihin. Siellä on myös vierassatama perinteisille purjealuksille ja puuveneille. Alueelta löytyy myös museokauppa ja ravintola sekä uusi Merimoottorimuseo, jossa on vanhojen venemoottoreiden näyttely. Alueella kulkiessa voit tutustua myös perinteiseen ahvenanmaalaiseen venerantaan venevajoineen ja ranta-aittoineen sekä Merenkulkukappeliin. Tässä turisti-info, olkaa hyvät.

Sadonkorjuujuhlien aikana Merikortteleissa myytiin paikallisia lähituottajien tuotteita.
Sadonkorjuujuhlien aikana Merikortteleissa myytiin paikallisia lähituottajien tuotteita.

Ruokafriikki bongaa Merikortteleista ainakin kaksi asiaa. Toinen on rannan Mac Harry’s -snagarilta myytävä Ledholmare silakkahampurilainen (iso 6,50 e/pieni 5,50 e), jossa kokojyväsämpylän väliin on pistetty vastapaistettuja silakkapihvejä ja kiinankaalisalaattia, joka on maustettu ranskankermalla, tillillä ja persiljalla. Toinen kohde on Pub Niska, joka on saanut nimensä Alghot Niskan mukaan. Jos joku ei muista kuka hän oli, niin kerrottakoon, että suomalainen jalkapalloilija ja kieltolakiajan kuuluisa pirtun salakuljettaja. Pub Niska on Ahvenanmaan oman kokkipojan, Michael ”Micke” Björklundin kehittämä ravintolakonsepti. Niskassa myydään plåtbrödiä eli peltileipää, jota voisi kutsua myös ahvenanmaalaiseksi pizzaksi. Hinnat ovat Niskassa kohtuulliset ja peltileivät valmistettaan mahdollisuuksien mukaan paikallisista tuotteista alusta alkaen itse. Esimerkiksi pizzajuusto tulee luonnollisesti Ålandsmejerietistä.

smakbyn

Micken varinainen yritys on kuitenkin marraskuussa 2012 avautunut Smakbyn eli Makukylä, joka sijaitsee Kastelholman linnan vieressä. Smakbyn on samanaikaisesti ravintola, tislaamo, kokoustila, keramiikkapaja ja tilamyymälä, kaikki saman katon alla. Valtavassa ravintolassa näkee suoraan keittiöön. Nautimme Makukylässä perjantai-iltana Micken suunnitteleman sadonkorjuubuffetin antimista. Sadonkorjuumenu oli yllättävästi hyvin, hyvin lihapitoinen. Tarjolla oli niin lammasta, nautaa kuin possuakin, mutta syksyn kasviksia tarjolla oli vain lisäkeuunijuuresten muodossa. Jälkiruoaksi oli mustikkapaistos ja kahvi. Hintaa buffalla oli 19 euroa.

Ledholmare eli silakkahampurilainen ja plåtbröd eli ahvenanmaalainen pizza ovat Maarianhaminassa bongattavaa safkaa.
Ledholmare eli silakkahampurilainen ja plåtbröd eli ahvenanmaalainen pizza ovat Maarianhaminassa bongattavaa safkaa.

Eckerön Tsarevna oli ruokaelämys

Ahvenanmaan ehdottomasti paras ravintolaruokaelämys löytyi tällä kierroksella Eckeröstä. Lähestyimme kohdetta meriteitse, ja rakennus näytti lähinnä linnalta tai kartanolta. Eckerön posti- ja tullitalo rakennettiin tsaarin Venäjän läntiseksi etuvartioksi ja Venäjän vallan osoitukseksi Ruotsin suuntaan. Se rakennettiin tarkoituksella ylisuureksi, jotta se näkyisi kauaksi merelle ja tekisi vaikutuksen lännestä saapuviin. No, siinä se todellakin onnistui.

Täältä löytyi myös Skördefesten-kiertueemme ehdottomasti paras ravintolaruokaelämys. Eckerön posti- ja tullitalon siivessä sijaitsee ravintola Café Tsarevna jonka sadonkorjuubuffet (20 e) tarjosi herkullisen ja modernin kattauksen sadonkorjuuaikaan sopivaa ekologista lähiruokaa. Ravintolan nimi tarkoittaa muuten tsaarin tytärtä.

Tarjolla oli rikkaruohogremolataa, ravintolan omaa villisikamakkaraa,  mustaleipä­omenakakkua ynnä muuta. Ideana oli, että maksamalla noutopöydän saattoi syödä niin paljon kuin maha veti, mutta jos halusi vain maistella, pöydästä saattoi kerätä vain maistiaisia, joista maksettiin sitten ruoan painon mukaan.  Suosittelisin kuitenkin koko buffaa, tosin siitä seurasi ylitäyttöä, sillä ruoka oli todella hyvää.  Kun alkuruoka- pääruoka- ja jälkiruokapöydän oli läpisyönyt, farkunnappi oli tiukoilla.

Ravintola on normaalisti avoinna toukokuusta elokuun loppuun, mutta Skördefestin aikana auki nyt ensimmäisen kerran.

Omistaja Tessa Nordlund vihjaisi, että ravintolassa pääsisi maistelemaan myös joulubuffaa.

Tsavernan omistaja Theresa Nordlund ja keittiömestari Jouni Kauhanen pistivät Skördefesteissä parastaan. Ja se niin maistui kuin tuntui!
Tsavernan omistaja Tessa Nordlund ja keittiömestari Johannes Kauhanen pistivät Skördefesteissä parastaan. Ja se niin maistui kuin tuntui!

Avoimet Maatilat toivottavat tervetulleeksi

Sadonkorjuujuhlat järjestettiin nyt siis 17:ttä kertaa ja kävijöiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Sadonkorjuujuhlat houkuttelevat ahvenanmaalaisten lisäksi väkeä manner-Suomesta ja Ruotsista. Suosion takana ovat aivan ihastuttavat miljööt, ihmiset ja lähiruoka. Täällä myös nähdään paljon vaivaa juhlien eteen. Ja se näkyy ja tuntuu. Suomenkielellä pärjää aivan mainiosti, vaikka sitä kouluruotsia rupesikin kummasti jostain kovalevyn perukoilta kaivelemaan.

Avoimet Maatilat vaihtelevat myös hieman vuosittain. Näiden kolmen syksyisen päivän aikana tarjolla oli runsain mitoin juuri korjattuja kasviksia, tuoretta lampaan- ja naudanlihaa, paikallisesti tuotetuista ihanuuksista valmistettuja ruokatavaroita sekä käsitöitä. Katuruoka oli täällä paitsi hampurilaisia myös kokonaisena kypsennettyä possua juuressoseen kanssa.

Me piipahdimme reissullamme myös Stallhagenin panimossa historiallisella oluella, kierroksella Ålandsrsmejerietissä maistamassa uutta raparperijogurttia ja Ålandsbagarnissa sokerimunkilla. Lisäksi tutustuimme Amalian limonaditehtaaseen. Kävimme myös Käringsundin kalastajakylässä tutustumassa Metsästys – ja kalastusmuseoon ja ajoimme siitä sitten ”Märket båtenilla” Posti- ja tullitalon laituriin.  Merimatka oli muuten ilmainen. Ihmisiä oli paljon liikenteessä, mutta missään ei ollut tolkutonta ruuhkaa.

skordefest_lapset

Tässä muutama käytännön vinkki tilavierailuille:

*Muista ottaa mukaan käteistä rahaa. Kaikkia ostoksia ei ole mahdollista maksaa pankkikortilla.

* Ota mukaasi kylmälaukku niin tuotteet säilyvät tuoreina. Löydät takuuvarmasti monenlaista suussa sulavaa kotiin vietäväksi!

* Kunnon kengät jalkaan, maalla saattaa olla kuraista ja likaista.

* Sadonkorjuujuhlilla on tarjolla myös runsaasti herkkuja, joita voi nauttia paikan päällä. Lounas ja päivällinen hoituvat näppärästi tarjontaa maistellessa. Ruoat näyttivät maistuvan niin isoille kuin pienille.

* Mikäli mahdollista, käyttäkää kimppakyytiä, sillä parkkipaikoista voi joillakin suosituilla tiloilla tehdä tiukkaa.

* Lisätietoja vuosittaisista sadonkorjuujuhlista löytyy Skördefestin verkkosivuilta.

Onhan Ahvenanmaan maaseutu ja saaristo aivan upea elämys myös luonnoltaan. Se tarjosi kävijälleen nyt värikylläisiä syyspäiviä ja tunnelmallisia, pimeneviä iltoja myrskylyhdyn valossa. Mutta myös synkän ja myrskyisen yön.

Parissa päivässä ehti todella paljon, mutta pakkohan sinne on palata.

 

Sadonkorjuuterveisin,

Blonditiina


      

Kommentoi

Kommentoi juttua: Skördefesten eli sadonkorjuujuhla Ahvenanmaalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *