Himahella

Smaku esittelee Porvoon ravintolatarjontaa

 

Porvoosta on kehkeytynyt ruokamatkailukohde. © Tiina Rantanen

Porvoosta on viimeisen vuosikymmenen aikana kehkeytynyt todellinen ruokamatkailukohde. Itäisellä Uudellamaalla sijaitseva pikkukaupunki vetää ruokareissaajia puoleensa tarjoten asukaslukuunsa nähden runsaasti herkuttelukohteita.

Koronakesänä 2020 Porvoon katukuvasta ovat puuttuneet turistibussit ja ulkomaiset matkailijat, mutta iloksemme saimme 21. elokuuta järjestetyllä Smaku-mediamatkalla kuulla, että kesä on ollut erinomainen paikallisille ravintolayrittäjille. Kotimaiset matkailijat ovat olleet runsaslukuisesti liikkeellä.

Smaku-ruokatapahtuman, joka järjestetään nyt jo viidettä kertaa, toivotaan tuovan gastronomiasta kiinnostuneita asiakkaita porvoolaisiin ravintoloihin ja kahviloihin lomakauden jälkeenkin. Porvoo on ylpeä kaksikielisyydestään, joten nimi Smaku on yhdistelmä suomenkielisestä maku-sanasta ja ruotsinkielisestä smak eli maistaa sanasta. Smaku on levinnyt muuallekin Suomeen. Naantali ja Rovaniemi ovat saaneet nekin omat Smakunsa.

”Rohkeasti puhumme Porvoosta yhtenä Suomen merkittävistä ruokakaupungeista”, Porvoon matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen hehkuttaa.

Smakuilla voi 12 ravintolassa 24.8-5.9.2020

Smakuun osallistuvissa ravintoloissa on mahdollista nauttia tapahtumaa varten suunniteltuja annoksia kahden viikon aikana eli 24.8.-5.9.2020 . Jokainen ravintola toteuttaa Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta. Annosten hinnat ovat 5-7 euron välillä. Maisteluannokset ovat reilun kokoisia, joten hinta-laatusuhdetta voi pitää hyvänä. Smakuilu on hauskimmillaan silloin kun vaeltelee ravintolasta toiseen maistelemassa erilaisia annoksia. Porvoossahan lähes kaikki osallistuvat ravintolat sijaitsevat kävelyetäisyyden päässä toisistaan.

Korona vaikuttaa luonnollisesti Smakuunkin, joten tuhansia ihmisiä houkutellutta päätapahtumaa Taidetehtaalla ei tänä vuonna järjestetä.

Smakun aikana käydään myös leikkimielinen kilpailu parhaasta annoksesta ja valitaan vuosittain Porvoon makuaarre. Kaikkien suosikkiannostaan äänestäneiden kesken arvotaan palkinnoksi kahden hengen lahjakortteja osallistujaravintoloihin.

Mediamatkalaiset pääsivät tutustumaan kahdeksaan Smaku-annokseen jo etukäteen päivän kestäneellä kierroksella. Lisäksi saimme kuulla Brunberg Oy:n toimitusjohtaja Katarina Enholmin suulla, että 2021 150-vuotta täyttävä Brundberg avaa juhlavuotensa kunniaksi uuden vierailukeskuksen. Vierailukeskus valmistuu ensi keväänä.

Mukana vuonna 2020 olevat ravintolat ja annokset:

Salt sijaitsee aivan Porvoon Tuomiokirkon vieressä. © Tiina Rantanen

SALT

”Enemmän annoksia, enemmän makuja, enemmän hyvää fiilistä ja tunnelmaa”,  ravintoloitsija Teemu Lehtonen kuvailee Saltin ruokafilosofiaa.

Saltin annokset on suunniteltu jaettaviksi, mutta ne sopivat erinomaisesti myös yksin nautittaviksi. Saltin kasvispainotteinen menu koostuu satokauden tuotteista. Myös lähi- ja pientuottajia suositaan mahdollisuuksien mukaan. Lautasella saattaa kesällä olla herkkuja kokin anopin marjapensaasta ja syksyllä itse poimittuja suppilovahveroita.

Saltin Smaku-annos:

Silli ja peruna 7 € (G, L)

Mustaherukkasilliä, marinoituja perunoita, kananmunaa, ruskistettua voita ja piimää.

FABRIKEN

Fabriken sijaitsee Porvoon Taidetehtaalla, joka tarjoaa lukuisia kulttuuritapahtumia aina taiteesta ravintolanautintoihin ja nautinnollisiin kahvihetkiin.

Fabrikenin Smaku-annos:

Mac & Cheese, 5 € (L)

Friteerattua kanaa, cheddar-juustoa, chili-hunajaa ja korianteria

Bistro Gustaf on pala Pariisia Porvoossa. © Tiina Rantanen

BISTRO GUSTAF

Bistro Gustaf on Porvoon keskustassa vanhan apteekin historiallisessa kiinteistössä toimiva ranskalaisen keittiön inspiroima ruokaravintola A-oikeuksin. Kuin pala Pariisia Porvoon keskustassa.

”Ravintolassa vietetään suosittuja Äyriäisviikkoja 10. syyskuuta alkaen. Smaku-annoksemme löytyy erikoisviikkojemme ruokalistalta”, kertoi ravintoloitsija Mika Gehör.

Bistro Gustafin Smaku- annokset:

Tartare de thon à la Provençale 7 € (G, M)

Tonnikalatartaria, oliivia, tomaattia ja kaprismajoneesia

 Pâte à choux à la pêche Melba 7 € (L)

Vaniljakreemillä täytetty tuulihattu, grillattua persikkaa ja vadelmakastiketta

 

HAIKON KARTANO

Kartano-, kylpylä- ja kokoushotelli Haikon kartano sijaitsee kauniin kartanopuiston keskellä meren rannalla. Haikon kartanon ruokafilosofia perustuu skandinaaviseen keittiöön, suomalaisiin raaka-aineisiin sekä läheltä tulevaan ruokaan.

Haikon Smaku-annokset:

Siikaa perunaa ja sipulia 7 € (L)

Suolattua sipulimarinoitua siikaa paikalliselta kalastajalta, mätiä, rapukreemiä, uuden sadon perunaa ja

Kartanon mallasleipää.

Uusimaalaista peuraa ja lepuskaa 7 € (L)

Pitkään haudutettua uusimaalaisen peuran niskaa revittynä, tarjoillaan Etelä- Karjalaisen lepuskan sisään

kätkettynä pihlajanmarjan ja talossa hapatetun kerman kanssa.

 Suklaata ja marjoja 5 € (G, K)

Maitosuklaa namelake, kookosvanukasta, tuoreita marjoja ja oman puutarhan kukkasia.

 

CAFÉ CABRIOLE

Tunnelmallisessa jugendtalossa Porvoon torin laidalla vuonna 1997 avattu Cafe Cabriolen hulppea kakkuvitriini tarjoilee jopa 30 erilaista kakkua, omaa jäätelöä ja pieniä petit four -leivonnaisia.

Cabriolen Smaku-annokset:

Tattipiirasta, raikasta salaattia ja lisäksi Mosagårdin vuohenjuustomoussea ja saariston

omenahilloketta. 7 € (K)

Suola-kinuski mutakakkua, vadelmavaahtoa ja tuoreita marjoja 5 € (G, K)

Hemmetin kulttuurikodissa maistoimme Jyrki Tsutsusen Suklaa ja käpy -annosta. © Tiina Rantanen

HEMMETIN TSUTSUNEN KULTTUURIKODISSA

Hemmetin kulttuurikoti tarjoaa upean miljöön Smaku-annosten nauttimiseen. Jyrki Tsutsusen loihtimat annokset pääsevät oikeuksiinsa Hemmetin kulttuurikodin hulppeissa puitteissa. Smakuannoksia tarjoillaan Hemmetin keittiön ikkunasta sekä ruokasalissa (erikseen ilmoitetun aikatulun mukaan).

Tsutsusen  Smaku-annokset:

Kaali ja mänty 7 € (G, L, M, KM, V)

Hauki, ruis ja voikukannuppu 7 € (L, M)

Lammas, pihka, sipuli ja pihlajanmarja 7 € (G)

 Suklaa ja käpy 7 € (G)

Fryyssarinrannassa smakustellaan etanoilla. © Tiina Rantanen

RAVINTOLA FRYYSARINRANTA

Fryyssarinranta on kesäravintola vanhassa Porvoossa.

”Fryyssarinrannan Smaku-annos ammentaa etanaravintola Timbaalin perinteestä ja annos onkin tänä vuonna todellista tuhtia lohturuokaa”, kertoo Teemu Laakko. 

Fryysarinrannan Smaku-annos:

Etana-vuohenjuusto grilled cheese ja tomaattia 7 €

Rafael´s Steakhouse smakuilee aasialaisittain. © Tiina Rantanen

RAFAEL’S STEAKHOUSE

Rento ja lämminhenkinen ruoka- ja seurusteluravintola sijaitsee Porvoon torin laidalla Runeberginpuistossa.

”Rafael’s on vuodesta 2009 toiminut perheyritys”, kertoo ravintoloitsija Marella Närkki.

” Smaku-annoksemme on aasialainen katuruoka sikamaisella twistillä. Pehmeät Bao bun sämpylät täytetään yön ylihaudutetulla murealla kotimaisella mallaspossulla. Annoksen kylkeen tulee lähituottajiemme kasviksista valmistettukaalisalaatti, joka viimeistellään Rafael’sin Gochujang chilikastikkeella” keittiömestari Henrik Alanen esittee tämän vuoden Smaku-annoksen.

Rafael’sin Smaku-annos:

He Ye Bao. Spicy pork steam bun 7 € (L, M)

 

LEHTIMÄEN GRILLI

Perinteinen grilli toimii perheyrityksenä ja pyrikii tuomaan oman taustasa ja kulttuurin esille annoksissa. Listalta löytyy klassisia grilliruokia sekä aika-ajoin vaihtuvia kausituotteita.

Lehtimäen grillin Smaku-annos:

FinEst Smaku burger 7 € (Saatavana tarvittaessa myös gluteenittomana / laktoosittomana)

Burgeri on valmistettu suomalaisista raaka-aineista eestiläiseen tapaan. Annos sisältää marinoidun porsaanlihapihvin, juustoa, tillikastiketta, coleslawta, kiinankaalia sekä grillin omat kastikkeet.

 

PetriS Chocolate Roomin herkut saavat syljenerityksen kiihtymään. © Tiina Rantanen

PETRIS CHOCOLATE ROOM

”PetriS Chocolate on korkealaatuinen kotimaiseen käsityöhön uskova perheyritys, joka valmistaa unohtumattomia makuelämyksiä huippusuklaiden sekä ainutlaatuisten konditorialuomusten muodossa”, kertoo Petris Chocolate Roomin omistaja Petri Sirèn.

Ihastuttavan makea suklaakahvila löytyy vanhan Porvoon sydämestä Jokikadulta sekä viehättävästä Mathildedalin ruukista.

Petris Chocolaten  Smaku- annos:

Suklaa moctail 5 € (G)

Drinkkien maailmasta elementtinsä ammentava suklaakattaus. Tuoreella mintulla maustettu venezuelalaisen Maracaibon alueen huippukaakaosta valmistettu suklaaluomus kermavaahdolla, lisänä raikkaan limen ja paahdetun valkosuklaan makuiset käsintehdyt suklaapraliinit.

 

Ranta-aitassa smakuillaan japanilaisessa ja perulaisessa hengessä.

RANTA-AITTA

Ranta-Aitta perustuu omistaja Robert von Bellin rakkauteen japanilaiseen ja perulaiseen nikkei-ruokaan.

”Käytämme annoksissamme suomalaisille tuttuja raaka-aineita, jotka maustetaan niitä japanilaisitain tai annoksiin haetaan  vaikutteita perulaisesta nikkei-ruuasta ja sen makumaailmasta”, kertoi helsinkilkäisessä Pastor ravintolassa aikaisemmin työskennellyt Robert von Bell. Ranta-aitassa tarjottu uskomattoman murea mustekala-annos oli minun suosikkini makukierroksemme tarjonnasta.

Ranta-Aitan Smaku-annokset:

Grillattua mustekalaa ja togarashi majoneesia 7 € (G, L, M)

Grillattua mustekalaa, paahdettuja varhaisperunoita, shisoa, togarashi majoneesia sekä seesamisiemeniä

Yuzu Namelaka 7 € (G, KM, K)

Yuzu-suklaamoussea, karamelisoitu valkosuklaata, kuusenkerkkäjäätelöä sekä vadelmia.

 

Seireeni voitti vuonna 2019 Porvoon Makuaarre ja yleison suosikki tittelit. © Tiina Rantanen

RAVINTOLA SEIREENI

Perheravintola Seireeni sijaitsee Porvoon keskustassa. Vuonna 1994 perustettu Seireeni on yksi kaupungin vanhimmista ravintoloista.

”Haluamme pitää traditioista kiinni ja tarjota edelleen kaupungin suurimpia annoksia kohtuuhintaan, kuten jättileikettä sekä muita Seireenin klassikoita. Laajalta ruokalistaltamme löytyy annoksia jokaiseen makuun”, kertoo ravintolan omistaja Toni Oksanen.

Seireenin Smaku-annos:

Kolmen Juuston Karitsalasagne 7 €

Ahvenanmaalaisesta karitsasta valmistettua lasagnea. Täytteenä kotimaisista kirsikkatomaateista valmistettua kastiketta, mornaykastiketta, ricottaa, tuoretta mozzarellaa ja yrttimarinoitua herkkusientä.

 

Porvoo on aina ruokamatkan arvoinen! Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä: smakufestivals.com.

Käykääpä tarkastamassa miltä Porvoo tänä vuonna maistuu!

Smakuiluterveisin

Blonditiina

© Jussi Mikkonen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Smaku esittelee Porvoon ravintolatarjontaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.