Himahella

Smaku-kävely Porvoossa - makupaloja viidessä eri ravintolassa

© Tiina Rantanen

Hyvällä ruualla on itäisellä Uudellamaalla pitkät perinteet ja ravintoloita löytyy ympäri alueen. Erityisesti Porvoo on noussut yhdeksi Suomen parhaista ruokakaupungeista.

Porvoolaiset ravintoloitsijat järjestävät huippusuosion saaneen SMAKU Porvoo -tapahtuman jälleen elokuun viimeisenä viikonloppuna 2018.  Kolmannen kerran toteutettava tapahtuma on saanut näyttämökseen aikaisempia vuosia isommat puitteet, sillä smakupaloja nautitaan elokuussa Porvoon Taidetehtaalla.  Tilaa tarvitaan, sillä osallistuvia ravintoloita on jo 19 ja kävijämäärä kipusi viime vuonna jo yli 2000.

© Tiina Rantanen

Ravintoloiden maisteluannoksiin pääsee tutustumaan jo ennakkoon tapahtumaan osallistuvissa ravintoloissa 13.- 24. elokuuta. Varsinainen ruokajuhla huipentuu kuitenkin päätapahtumassa 25. elokuuta, jolloin valitaan myös Porvoon Makuaarre 2018.

Tarinallinen Smaku-kävely tutustuttaa neljään ravintolaan

Pelkästään Porvoon vanhasta kaupungista löytyy 16 ravintolaa ja kahvilaa kun vuonna 1957 niitä ei vielä ollut alueella yhtäkään! Koska hyvä maku ei rajoitu vain kahteen elokuiseen viikkoon, Porvoon ravintolatarjontaan voi tutustua opastetulla Smaku-kävelyllä ympäri vuoden.

Tarinallinen Smaku-kävely on Porvoo-Tourin tuote ja sellaisen voi varata koska vain. Kävelyitä järjestetään 2-12 henkilön ryhmille. Jos hyvä tuuri käy, oppaana kävelyllä on tuotteen kehittänyt matkailuopas Birgitta Palmqvist. Smaku-annoksia nautiskellessa Birgitta tarjoaa palan painikkeena kiehtovia tarinoita Porvoosta, alueen ruokakulttuurista ja historiasta. Saimmepa lähtiäisiksi mukaamme vielä Birgitan runebergintorttureseptin, joka on kuulemma maailman paras!

Ravintolat voivat Smaku-kierroksella vaihdella, sillä mukana on 16 ravintolaa.

© Tiina Rantanen

Smaku-viikonlopun viettoa Porvoossa  elokuussa 2016

2-3 tuntia kestävän kävelyn aikana neljässä persoonallisessa ravintolassa tarjotaan pieni  smakuannos ravintolan valitsemaa nimikkoruokaa.  Ideana on, että annosten raaka-aineet tulevat aina kun mahdollista lähituottajilta ja annokset on rakennettu vuodenajan ja ruokasesongin mukaan.

Ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan Porvoon vanhassa kaupungissa tai sen tuntumassa, joten välimatkat eivät ole pitkiä ja niistä selviää vähän huonommallakin kunnolla varustettu herkkusuu. Kävelyn hinta on 4 hengen ryhmältä alkaen 74 e/hlö ja 6 hengen ryhmältä alkaen 58 e/hlö.  Juomat maksetaan erikseen ihan oman  kulutuksen mukaan.

Teimme naisporukassa keväisen Smaku-kävelyn  huhtikuisena tiistai-iltana ja piipahdimme viidessä eri ravintolassa vakoilemassa  elokuisen tapahtuman Smaku-annoksia.  Koska itse tapahtumaan on vielä useampi kuukausi aikaa, maisteluannokset ovat vielä vähän ns. prosessissa ja kehitystyön alla. Jokainen osalistuvista ravintoloista toteuttaa Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä lämpimästä tai kylmästä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta.

Sinnestä se kaikki alkoi

© Tiina Rantanen

Taidetehtaalla Porvoon Länsirannalla sijaitsevasta Bistro Sinnestä koko Porvoon gastronominen nousukausi sai alkunsa. Sinnestä  saa aitoa, puhdasta ja huolella valmistettua fine dining -ruokaa parhaista lähituottajien raaka-aineista. Sinne on legendaarinen osa porvoolaista gastronomiaa ja ruokakulttuuria, jossa näkyy ja maistuu itä-uusmaalainen perinne sekä meren ja saariston läheisyys. Sinnessä tahtipuikkoa heiluttaa helsinkiläisestä ravintola Savoysta kotikaupunkiinsa palannut ja oman ravintolan perustanut Kai Kallio.

© Tiina Rantanen

Smaku-annoksessamme maistui ihanasti kevät. Paistetut perunagnoccit olivat saaneet kaverikseen korvasieniä, päärynää ja herneenversoja

© Tiina Rantanen

Sinne

Läntinen Aleksanterinkatu 1, Porvoo

Bistro Gustaf – Porvoon Pariisi

© Tiina Rantanen

Reilun vuoden ikäinen Bistro Gustaf  on Porvoon keskustassa vanhan apteekin historiallisessa kiinteistössä toimiva ranskalaisen keittiön inspiroima ruokaravintola. Ja hyvin bistromainen tunnelma ravintolassa onkin.

© Tiina Rantanen

Mika Gehör toimii Bistro Gustafin ravintoloitsijana kahden kollegansa kanssa. Mika on monelle helsinkiläiselle tuttu, sillä hän on toiminut keittiöpäällikkönä, toimitus- ja myyntijohtajana Helsingissä eri ravintoloissa lähes parinkymmenen vuoden ajan.

Bistro Gustafin ruokafilosofia nojaa vahvasti ranskalaiseen keittiöön. Keittiömestari Mark Kumlinin mukaan se edustaa klassista ranskalaista maalaiskeittiötä modernilla twistillä.

Ravintolassa on neljä erikoisteemaa vuodessa. Talvella herkutellaan blineillä ja pihveillä, keväällä parsalla ja syksy on puolestaan äyriäisten juhlaa.

Bistro Gustafissa on Champagne Happy Hour maanantaista-perjantaihin klo 15-18.  Tuolla aikavälillä lasillisen ranskalaista samppanjaa saa 8 eurolla ja italialaista proseccoa 4 eurolla.

© Tiina Rantanen

Smaku-annoksemme täällä oli ranskalainen kalakeitto klassikko, bouillabaisse.

Bistro Gustaf

Mannerheiminkatu 9, Porvoo

Zum Biespiel – herkkuja aamusta iltaan

© Tiina Rantanen

Rento ravintola ja deli sijaitsee aivan Vanhan kaupungin portilla, Brunbergin suklaa- ja makeismyymälän naapurissa.

Zumissa ei hienostella fine dining -tyyliin, mutta sellaista intohimoa, millä Georg Simojoki suhtautuu ruokaan ja raaka-aineisiin, saa etsiä.

© Tiina Rantanen

Zumin tyylilajia voisi kutsua välimerellis-meksikolaiseksi klassisella saksalaisella twistillä. Ravintola on saanut nimensä Zum Beispiel –Esimerkiksi– siitä, että jo nimi antaa sen omistajille vapauden insipiroitua.

”Kun rekisteröimme ravintolan nimen, Saksan suurlähetystöstä soitettiin ja kehuttiin onnistunutta nimivalintaa”, Georg nauraa.

Zumin annoksissa maistuu tuoreus, kasvikset ja puhtaat maut. Zumin sydän on avokeittiö, jossa lämpenee hiiliuuni. Hapanjuureen leivotut luomuleivät, omatekoinen luomupasta sekä jäätelöt ovat jo käsite.  Ruoan ja kahvin alkuperään kiinnitetään erityistä huomioita.

© Tiina Rantanen

Maistamamme Smaku-annos sisälsi punajuurifalafelin, jonka kaverina tarjottiin guocamole-tyyppistä tahnaa, johon potkua antoi habanero-chili ja makeutta tuoreet mansikat.

Zum Beispiel

Rihkamakatu 2, Porvoo

Meat District on lihansyöjän Mekka

© Tiina Rantanen

Huhtikuussa 2016 avautunut Meat Districtin ruokafilosofia ammentaa italialaisen ruoanlaiton käsityöperinteestä. Ravintola sijaitsee museosuojellussa puutalokiinteistössä, jossa aikaisemmin toimi etanaravintola Timbaali.

© Tiina Rantanen

”Meat districtin filosofiana on alusta asti itse tehty ruoka. Liha tulee aina luomutiloilta ja lihat riiputetaan itse täällä paikan päällä,” Riku Stenros sanoo osoittaen ravintolasalin puolella olevaa lihakaappia.

” Ruokalista vaihtuu usein, sillä valmistamme ruokaa niistä lihoista, jotka ovat kulloinkin parhaimmillaan ”, Stenros sanoo.

Ravintolan erikoisuutena on kylmät  leikkeleet. Liha saa kaverikseen luomujuustoja ja -kasviksia. Talon oma mozzarella tarjoillaan aina korkeintaan kaksi tuntia valmistamisesta. Myös Meat Districtin viinivalikoima ansaitsee tunnustuksen.

© Tiina Rantanen

Smaku-annoksemme oli sormisyötävää, pieni tartaletti, joka oli täytetty Comte-juustosta ja selleristä tehdyllä tahnalla ja päälle oli raastettu savustettua poron sydäntä.

Meat District

Gabriel Hagertin kuja, Porvoo

L´Amour tarjoaa maailman parasta porvoolaista pizzaa

© Tiina Rantanen

Lokakuussa 2016 avautunut ravintola Brasserie L’amour on entiseen pankkiin rakennettu, värikkäillä tapeteilla ja mielenkiintoisilla kalusteilla sisustettu, tilava ravintola. Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että ravintolan WC-tilat löytyvät vanhasta pankkiholvista.

© Tiina Mikkonen

”La´Amourissa tarjoamme yksinkertaista, maanläheistä, paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa sekä huomattavan laajan olutvalikoiman!”, kertoi ravintoloitsija Kai Kallio jo Sinnessä vieraillessamme.

Syksyllä 2017 ravintola kirkasti linjaansa, ja nyt ruokalistan helmiä ovat  suositut artesaanipizzat. Maaliskuussa startannut sunnuntainen pizzabrunssi on ravintolan uutuustuote.

” Sunnuntaisin avaamme ovemme klo 12 ja kello 16 asti teemme pizzaa niin paljon kuin ruokailijat vain jaksavat syödä. Koko lysti maksaa vain 18 euroa ja sillä hinnalla saa syödä niin paljon pizzaa kuin sielu sietää ja vatsa vetää”, meille kerrotaan, kun Smaku-annoksemme eli kolme erilaista pientä artesaanipizzaa tulevat pöytään. Pizzoissa  maistui muuten trendikkästi sitruunankuori!

© Tiina Rantanen

Brasserie L’amour

Rihkamatori 2, Porvoo

SMAKU Porvoo 2018 ravintolat

Brasserie L’amour

Bistro Sinne

Bistro Gustaf

Bondai Bar

B-Side Burgers

Café Postres

Café Rongo

El Patio

Fryysarinranta

Haikon kartano

Kasvisravintola Ani’s Café

Meat District

Rafael’s Steakhouse

Ravintola Porvoo Golf

Sicapelle

Vanhan Porvoon Glassikko

Vanhan Porvoon Jäätelötehdas

Vitriini

Wanha Laamanni

Zum Beispiel

Smaku-terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Smaku-kävely Porvoossa - makupaloja viidessä eri ravintolassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.