Himahella

Smaku Tour -ruokatapahtuma saapui Naantaliin

Naantalin aurinko hemmotteli Smaku Tour Naantali -kierroksella. © Tiina Rantanen

Jo kolmena kesänä Porvoossa toteutettu, huippusuosion saanut ruokatapahtuma Smaku lähtee kiertueella ja saapuu 6.-14.6 Naantaliin. Herkullinen päätapahtuma on lauantaina 15. kesäkuuta Naantalin Kaivohuoneella.

” Suomi voidaan ruokamatkailullisesti jakaa neljään pääalueeseen: Uusimaahan, jossa puhaltaa uusimmat ruokatuulet, Länsirannikon herkulliseen saaristolaiselämään, Keski- eli Järvi-Suomen rikkaaseen ruokaperinteeseen sekä Lapin ainutlaatuisiin makuelämyksiin”, kertoo Smaku Events Oy:n tuottaja ja toimitusjohtaja Laura Pulkkinen ja viittaa Haaga-Helian Hungry for Finland -projektiin.

 Porvoossa kolme vuotta sitten elokuussa aloittanut Smaku-tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta ja viime kesänä Porvoon taidetehtaalla vieraili jopa 4000 herkuttelijaa tutustumassa paikallisten ravintoloiden herkkuihin eli smaku-maisteluannoksiin.

”Porvoolaiset ravintolat toteuttavat yhteisvoimin Smaku Porvoo -tapahtuman jo neljättä kertaa 12.-24.8.2019 ja mukana on ennätykselliset 21 ravintolaa ja kahvilaa,” Pulkkinen iloitsee.

Smaku on sanaleikki, joka yhdistää ruotsalaisen smak-ja suomalaisen maku -sanan, eli paikallista ruokakulttuuria, lähiruokaa ja tuottajia markkinoidaan molemmilla virallisilla kielillämme. Nyt tarkoitus on levittää Smakun ilosanomaa muuallekin maahamme.

© Tiina Rantanen

Smaku Tour valloittaa ensimmäisenä Naantalin

Smakun aikana 6.-14.6.2019 on mahdollisuus kierrellä maistelemassa naantalilaisten ravintoloiden ja kahviloiden Smaku-annoksia seitsemän euron hintaan. Jokainen ravintola toteuttaa Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta. Tapahtumassa ovat mukana After Sail 714, Amandis, Café Santala, Herrankukkaro, Naantalin Kaivohuone, S/S Ukkopekka ja Valborg.

Smaku huipentuu päätapahtumaan Kaivohuoneella 15.6. klo 13-18, jolloin kaikki mukana olevat ravintolat ja kahvilat ovat saman katon alla maistattamassa herkullisia annoksiaan. Yleisö voi myös äänestää omaa suosikkiannostaan Smakun aikana ja Naantalin Makuaarre 2019 julkistetaan tapahtuman päätteeksi 15.6. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan lahjakortteja osallistujaravintoloihin.

Esismakua tapahtumasta lehdistömatkalla Naantalissa

Ryhmällä toimittajia ja bloggaajia oli mahdollisuus päästä tutustumaan torstaina alkavaan tapahtumaan jo keskiviikkona. Niinpä kiersimme Naantalissa viisi ravintolaa, jotka esittelivät meille omat Smaku-annoksensa.

Ravintolapäällikkö Markku Yrjölä valotti After Sail 714 -ravintolan Smaku-annoksen filosofiaa. © Tiina Rantanen

Ensimmäinen kohteemme oli After Sail 714 -ravintola, joka on Naantalin vanhan kaupungin uusin tulokas. Ravintolan liikeidea on tarjota tuoretta, raikasta, itsevalmistettua ruokaa.

After Sail 714 -ravintolan Smaku-annos on ”minikokoinen” lohiburgeri © Tiina Rantanen

After Sailin Smaku-annos on Mini lohiburger, joka vie nauttijansa merelliseen tunnelmaan. Briossisämpylän välistä läytyy kylmäsavulohta ja avocadoa, tartar-kastike toimii herkullisena hampurilaiskastikkeena. Kalaburgerin kavrina tarjotaan kesäkurpitsa-kurkkusalaattia. Maisteluannokseksi lohiburgeri oli reilu, joten ainakin pieni näkä lähtee jo tällä.

After Sail 714, Nunnankatu 18

Café Santalassa myydään myös Piispanmunkkeja. © Tiina Rantanen

Toinen kohteemme oli myöskin rannassa sijaitseva Café Santala, joka tarjoaa kesäterassillaan lähinnä jäätelöä, kahvia, pikkusuolasta ja juomia. Smaku-tapahtuman jälkeen täällä kannattaa maistaa ainakin Naantalin erikoisuus eli piispanmunkki. Eli kaupungin oma versio berliininmunkista!

Blondin suosikki Naantalin Smakuaarteeksi 2019 oli yksinkertaisesti hyvää paikallisruokaa. © Tiina Rantanen

Café Santalan listalla on kaksi Smaku-annosta, joiden pääraaka-aineena on kala. Toinen on kylmäsavusilakkatartar ja toinen kirkas perunasalaatti, jonka perunat tulevat Rymättylän perunapitäjästä. Samasta pitäjästä tulee myös salaatin kanssa tarjottava silakka, joka on marinoitu etikkaliemessä. Tämä oli henkilökohtainen suosikkiannokseni tällä Smaku Tour Naantali -kierroksella.

Café Santala, Nunnakatu 8

Amandis -perheyrityksen omistaja Annika Virtanen sai vieraat tuntemaan itsensä kuningattariksi ja kuninkaiksi. © Tiina Rantanen

Kolmas kohteemme oli idyllinen, täysin peruskorjattu Amandis, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Naantalin vanhan kaupungin sydämmessä. Paikan omistaja Annika Virtanen sai vieraat tuntemaan itsensä todella tervetulleiksi ihanaan, vohveleista kuuluisaan ravintolaansa. Amandis oli kierroksemme upein kokonaisvaltainen kokemus. Herkulliset Smaku-vohvelit nautittiin viihtyisellä kesäterassilla Myrna-kupeista kahvia siemaillen Naantalin auringon hemmotellessa vieraita. Emäntämme kertoi perheyrityksensä tarinan niin viehättävästi, että tänne on ihan pakko palata!

Amandiksen vohvelit tarjoavat elämyksiä kaikille aisteille! © Tiina Rantanen

Amandiksella on kaksi Smaku-annosta: Vohveli juustolla ja hdelmillä, jossa rapean gluteenittoman vohvelin kanssa tarjoillaan Kolatun Valma Brie-juustoa ihanan porkkana-karviaishillon sekä marjojen ja hedelmien kanssa. Toinen annos on Vegaaninen vohveli, joka tarjotaan karamelli-kaurajäätelön ja Amandiksen keittiön kinuskikastikkeen sekä tuoreiden marjojen kera. Namskis!

Café Amandis, Nunnakatu 6

Smaku Tour Naantalin viihtyisin ravintolamiljöö löytyi Valborgista.

Neljäs Smaku Tour -etappi oli ravintola Valborg, jonka juuri uudistettu bistormiljöö oli todella viehättävä. Valpurissa on mm. rentoon oleskeluun houkutteleva sohvalounge, joka pitää testata seuraavalla käyntikerralla. Sisäpihan tuulelta suojatulla terassilla on kesän aikana myös livemusiikkia.

Valborgin Smaku-annos on lämminsavulohipita. © Tiina Rantanen

Valborgissa on kaksi Smaku-annosta, Lämminsavulohipita, joka tarjotaan tomaatin, punasipulin ja remoulade-kastikkeen kanssa sekä Parmankinkku-Manchegosalaatti, jossa on mm. aprikoosia ja vadelmavinaigrettea.

Valborg, Mannerheiminkatu 1

Naantalin kaivohuoneen Marko Ilanderein kehittämä kanavarras oli Smaku-kierroksen Musta hevonen mämmi bbq-kastikkeensa kanssa. © Tiina Rantanen

Viides ja viimeinen Smaku-kohde oli Naantalin Kaivohuone, nostalginen 1868 rakennettu kohtaamispaikka. Naantalin Kaivohuone on kuuluisa keikoistaan, jossa esiintyvät kaikki suomalaiset huippuartistit.

Kaivohuoneen ”Miedon-vahva” kanavarras oli Smaku Tour Naantalin -annoksien Musta hevonen. © Tiina Rantanen

Kaivohuoneen Smaku-annos oli kierroksen yllättäjä. Luettuna ravintolan ”Miedon-vahva” kanavarras ei juuri innostanut, mutta juuri valmistettuna annos osottautui hyvinkin innovatiiviseksi. Varsinais-Suomi lautasella -teemalla tehty annos sisälsi paimiolaista broileria, salolaista chilikastiketta, perunalastuja Rymättylästä, yrttejä Nousiaisista sekä annoksen WOW-efektin tarjonneen mämmi bbq-kastikkeen. Pyydän anteeksi ennakkoluulojani, mutta parempi että odotukset ylitetään, kuin alitetaan!

Naantalin Kaivohuone, Nunnakatu 4

Smaku Tour Naantali -kierroksemme huipentui upeasti Lahti Sinfonian konserttiin Naantalin kirkossa. Smaku Tour Naantali -tapahtuma on tarkoituksella järjestetty samanaikaisesti Naantalin musiikkijuhlien kanssa. Niinpä Naantaliin matkaaja voikin ravita niin sielunsa kuin ruumiinsa samalla reissulla ja nauttia kesästä kaikilla aisteilla! Ja Naantalissahan aina paistaa se tunnettu Naantalin aurinko!

Ja Smaku Tour sopii hyvin myös liikuntarajoitteisille, sillä kaikki kohteet sijaitsevat vain kivenheiton päässä toisistaan!

Blonditiina Suomen Saint Tropezissa eli Naantalissa Smakuilemassa! © Pirjo Toikkanen

Smaku Tour Naantali -terveisin

Blonditiina

PS. Olin Smaku Tour Naantali -pressikierroksella Visit Naantalin ja Smaku Events Oy:n kutsuvieraana. Emäntinämme toimivat Visit Naantalin toimitusjohtaja Tarja Rautiainen sekä Smaku Events Oyn tuottaja-toimitusjohtaja Laura Pulkkinen.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Smaku Tour -ruokatapahtuma saapui Naantaliin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *