Himahella

Sohvaperunoiden nyhtöleipä

Nyhtöleipä on telkkari-illan tai rentojen illanistujaisten hittiruoka. © Tiina Rantanen

Nyhtöleipä eli pul-apart bread  sopii rentoihin illanistujaisiin tai vaikka telkkari-illan naposteltavaksi.  Nyhtöleivän tekeminen ei ole rakettitiedettä eikä vaadi suuria keittiöponnistuksia. Syömisenkään kanssa ei tarvitse hienostella, riittää kunhan käy kimppuun ja nappaa leivästä oman osansa.

Nyhtöleipä maistuu myös lihattomille sohvaperunoille. © Tiina Rantanen

Sohvaperunoiden nyhtöleipä

neljälle hengelle

lihaton, vähälaktoosinen

1 pitkänomainen moniviljaleipä tai maalaisleipä

100 g voita

2 kevätsipulia

2 solo-valkosipulinkynttä (tavallisia kynsiä noin 10)

kourallinen basilikaa tai lehtipersiljaa

15 kirsikkatomaattia tai 5-6 aurinkokuivattua tomaattia

300 g  voimakasta juustoa esim. Appenzeller, Gruyére tms.

 

  1. Tee valkosipuli-yrttivoi. Pane voi, kuoritut valkosipulinkynnet, paloitellut kevätsipulit ja yrtit monitoimikoneeseen ja käytä konetta, kunnes tahna on tasaista. Voit tehdä valkosipulivoin myös sauva- tai tehosekoittimella.
  2. Leikkaa leipä viipaleiksi siten, että palat jäävät pohjasta kiinni. Voitele välit valkosipuli-yrttivoilla. Leikkaa leipä vielä pitkittäin viipaleiksi, jotta siitä tulee ruudullinen.
  3.  Pistele ruutujen väliin puolitettuja kirsikkatomaatteja.
  4. Viipaloi juusto ja pistele viipaleita kaikkiin leipäväleihin.
  5. Kääri leipä folioon ja kypsennä sitä ensin 8 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Avaa folio ja jatka kypsentämistä kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä, noin 12-15 minuuttia.

 

Juomavinkki

© Alko

Tarjoa leipä kuumana teen, ale-oluen tai hedelmäisen valkoviinin kanssa. Kokeile leivän kaverina esimerkiksi eteläafrikkalaista, kuivaa ja hedelmäistä   – Spier Signature Chardonnay –valkoviiniä, 9,94 e.

 

Nyhtöterveisin

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sohvaperunoiden nyhtöleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.