Himahella

Suolainen puuro on lohduttava aamiais- tai lounasruoka

© Tiina Rantanen

Kylminä talvipäivinä ainakin meikäläiselle maistuu paremmin lämpimät ruoat kuin vaikkapa salaatti. Täyteläinen puuro, joka on keitetty täysmaitoon, on lohturuokaa parhaimmillaan. Suolaiset puurot ovat olleen muodikkaiden puurobaarien lounaslistalla jo useamman vuoden. Mikäs siinä, risottohan niistä tulee mieleen.

 Terveisiä syvästä etelästä: maissipuuro kuuluu aamiaiselle

Amerikan etelävaltioissa, erityisesti Lousianassa,  syödään aamiaiseksi maissipuuroa, jota kutsutaan nimellä grits. Gritsit ovat pieniä, rikottuja maissisuurimoita tai -ryynejä, jotka me tunnemme ehkä paremmin italialaisena polentana. Karkeusaste vain saattaa vaihdella.

Gritsiksi kutsuttu jenkkipuuro voidaan keittää paitsi veteen tai maitoon, myös suolaiseen liha- tai kasvisliemeen. Puuro syödään aamiaisella sellaisenaan voi- tai hillosilmän kanssa, mutta puuron päälle voi latoa vaikkapa munakokkelia ja rapeaa pekonia.

Siitähän se puuroajatus sitten  lähti

Maissipuuro tuntuu itselleni ajatuksena vieraalta, joten lähdin etsimään innoitusta hiemam lähempää eli omasta ruokakulttuuristamme. Suolaisesta puurosta mieleeni tuli lähinnä risotto ja siitä ajatukset hyppäsivätkin seuraavaksi ohrattoon ja kotimaiseen ohraan. Kaapistani löytyi esikypsennettyjä, rikottuja ohrasuurimoita. Toki suolaisia puuroja voi valmistaa hiutaleistakin, vaikkapa luomu- tai spelttihiutaleista. Myös mannapuuro sopisi suolaisen puuron pohjaksi.

Keitä puuro täysmaitoon ja hauduta hyvin

Käytä täysmaitoa. Niinpä aloitin testaukseni keittämällä vanhanaikaisen ohrapuuron ihan pakkauksen ohjeen mukaan. Käytin nesteenä Kiehu-maitoa, joka on rasvapitoisuudeltaan täysmaitoa. No, lorahti joukkoon kaapista löytynyt kermapurkin pohjakin. Veget voivat kokeilla soija-, kaura- tai kookosmaitoa oman puuronsa nesteeksi. Tai käyttää kasvislientä.

Hauduta hyvin. Jotta puuro olisi mahdollisimman herkullista, sen pitää olla hyvin hautunutta. Niinpä minun ohrapuuroni vietti yönsä styroksisessa Aromi-pesässä, tuossa 90-luvun ihmevempaimessa. Samaan haudutustulokseen pääsee toki kerroskattilalla tai vaikkapa uunissa puuroa hauduttamalla.

Mausta puuro. Ennen tarjoilua kypsää puuroa voi rikastaa tuorejuustolla. Vaikka yrteillä tai muilla mausteilla maustetut juustot käyvät mainiosti,  eipä sitruunakaan olisi hullumpi vaihtoehto, vaikka suolaisten täytteiden kanssa puuroa tarjoaisikin. Myös lemon curd -tahna toimisi tässä mainiosti. Puuropohjasta tulee ekstraherkullinen ja vielä enemmän risottomainen, kun siihen lisää raastettua parmesaania tai pecorinoa.

Suolaisen puuron juju on lisäkkeet

Suomalaisille voisilmän kanssa nautittu peruspuuro on tietty suolaisten puurojen klassikko ja esi-isä. Mutta trendikkäämpää on latoa puuron päälle erilaisia kasviksia tuoreeltaan, paahdettuna, paistettuna tai pikkelöitynä, Myös muut aamiaispöydästä tutut herkut voi nauttia suoraan puuron päällä: erilaiset paistetut raakamakkarat, rapeaksi paistettu pekoni, keitetty tai paistettu kananmuna ja erilaiset juustot ovat kuin luotuja aamiaisleikittelyyn

Blonditiina testasi: 3 x suolainen ohrapuuro

Keitin ohrapuuroa neljän hengen annoksen, suolasin puuron sormisuolalla ja kokeilin puuroni päälle kolmea erilaista suolaista lisäkettä.

© Tiina Rantanen

Poropuuro

Ruskistin pakastettuja porolastuja voissa, maustoin lastut suolalla, pippurilla ja rosmariinilla. Nostelin kuumat lastut ohrapuuron päälle ja viimeistelin herkun pakastepuolukoilla. Tämä puuro sopii pikemminkin lounaaksi kuin aamiaiseksi.

 

© Tiina Rantanen

Kinkku-päärynäpuuro

Lohkoin pari päärynää ja kietaisin jokaisen lohkon parmankinkkusuikaleen sisään.. Kypsensin päärynälohkoja uunin 250-asteisen uunin grillivastuksen alla kunnes ilmakuivattu kinkku rapeutui. Nostelin kuumat lohkot puuron päälle, koristelin annoksen tuoreella oreganolla ja raastoin päälle voimakasta Appenzeller-juustoa.

© Tiina Rantanen

Porkkanapuuro

Sekoitin puuron joukkoon desin valmista Pirkka-luomuporkkanasosetta. Paistoin pannulla öljyssä viipaloituja herkkusieniä, halkaistuja kirsikkatomaatteja sekä tuoreita nokkosia (pinaattikin käy). Maustoin kuumat kasvikset balsamiviinietikalla, suolalla ja pippurilla. Nostelin kasvikset porkkanapuuron päälle.

 Herkullisia puurohetkiä toivottaa

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suolainen puuro on lohduttava aamiais- tai lounasruoka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *