Himahella

Suomen Makukylä on Laitikkalassa

Makukylänä tunnettu Laitikkala on todellinen lähiruuan edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Kahden kilometrin kyläretken jälkeen ostoskorista löytyy aitoja makuja: Katajan palvia, Suttisen marjoja, Heikkilän juustoja, Beritin leipää ja Rönnvikin viinipullo.

Himahella Suttisen tila

Suttisen tila antaa hyvän käsityksen paikallisesta lähiruoasta.

Laitikkalan kylä sijaitsee Hämeen sydämessä, tiellä numero 57 – ihan lähellä Tampere-Lahti-tien risteystä. Laitikkala on asukkaidensa mukaan vettä ja leipää, vaikka vankilasta ei olekaan kyse. Alue tarjoaa joki- ja järvimaisemia matkailijoille ja leipää kylän asukkaille. Pienestä maalaiskylästä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kehittynyt maisemien, makujen ja majoituksen mekka, jota on lehdistössä tituleerattu Suomen Makukyläksi. Maatalous on kylän tärkein elinkeino, mutta sen rinnalle on muodostunut paljon muuta yritystoimintaa. Laitikkala on todellinen lähiruuan edelläkävijä ja suunnannäyttäjä.

Suttisen tila on kasvissyöjän täsmäkohde

Pälkäneen historia -kirjan isäntäluettelosta löytyy tietoa Suttisen tilasta (Kissalammintie 43) 1500-luvulta alkaen. Kyllönjoen rantavainioilla on eletty monenlaista aikaa. Sisällissodan melskeissä, keväällä 1918, paloi suuri osa tilan rakennuksista. Eemeli Suttinen rakennutti sodan raunioille uuden punatiilisen päärakennuksen. ”Tiilestä, ettei polteta toista kertaa”, Eemeli totesi.

Suttisen tilalla viljellään mansikoita, vadelmia, ruusu- ja keräkaalia, pinaattia, maissia ja avomaankurkkuja. Tilan pihapiiristä löytyy Marjabaari, vanhan ajan kauppatunnelmaa henkivä tilamyymälä. Tilamyymälän tarjonta vaihtelee marjojen ja vihannesten sesongin mukaan. Oman pellon marjat ja vihannekset täyttävät hyllyjä juhannukselta pitkälle syksyyn. Omien tuotteiden lisäksi myynnissä on muidenkin viljelijöiden marjoja ja vihanneksia. Myymälästä löytyy myös marjaisia jatkojalosteita, paikallisen juustolan juustoja ja kyläleipomon leivonnaisia. Kaikki myyntiin valitut tuotteet ovat suomalaisten pienyrittäjien valmistamia kotimaisista raaka-aineista.

Tilamyymälän vintillä on suomalaisia käsityöläistuotteita myyvä vinttipuoti sekä viihtyisä kahvikammari. Pihalla on myös kouvolalaisen Caminiton artesaanikermajäätelöitä myyvä jäätelöbaari.

Tilan maissilabyrintti on koko perheen vihreä seikkailumaa. Isoon maissipeltoon on tehty sokkeloisia reittejä, joita pitkin taivaltamalla löytyy tie yrityksen ja erehdyksen kautta takaisin ihmisten ilmoille. Seikkailu maissilabyrintissa maksaa 4 e/seikkailija.

Himahella Katajan liha

Kesänmaun ja Katajan lihan hittituote on savustettu tuppikinkku.

Kesänmaku-puodissa myydään Katajan lihaa

Kesänmaku (Unnaanmäentie 2) ei ehkä miljööllään koreile, mutta Katjan lihan ylikypsä palvikinkku, joka viihtyy savustamossa yli vuorokauden, on jo Laitikkalan matkan ja pienen jonottamisen väärtti. 1994 perustettua Kesänmakua isännöi vanhassa säästöpankkikiinteistössä Kari Kataja. Muut Katjan lihan menekkituotteet ovat rasvaton palvikinkku, ylikypsä kylki, rosvorulla possusta, savunauta ja savuhevonen, kielileike, oma meetwursti, nakit ja juustomakkarat. Makkaravalikoima vaihtelee, sillä jotain uutta kehitetään joka sesongille. Kaikkien tuotteiden raaka-aineena on kotimainen liha ja painopiste on possussa. Palvaamisessa käytetty savu on aitoa leppäsavua, ei savuaromia tai nestesavua.

Kesänmaku ei ole pelkkää lihaa. Omasta leivintuvasta tulee leipähyllyyn juureen tehtyä aitoa ruisleipää sekä rievää ja pullaa. Naapurissa toimivan Heikkilän tilan kypsytettyjen, pito- ja leipäjuustojen lisäksi valikoimiin kuuluvat Muohijärven Herkkujuustolan tuotteet. Irtovoi tulee niinikään Heikkilästä.

Rönnvikin viinitila sai panimon

Laitikkalassa voi tehdä myös viinitilavierailun ja tutustua kotimaisiin marjaviineihin. Rönnvik on pitkän ja vivahteikkaan historian omaava perheyritys. Viinitilan päärakennuksen rakennutti aikoinaan kihlakunnan kirjurina toiminut kamreeri Schrey, jonka kunniaksi Rönnvik lanseerasi tänä vuonna oman nimikko-calvadoksen. Kamreerin kuoltua vuonna 1869 tilan osti Vihtori Aleksanteri Kustaanpoika. Hän otti sukunimekseen Rönnvik, ja 1900-luvulla nimi lyheni Rönniksi. Rönnin suku on hoitanut tilaa yli 150 vuotta.

Keväällä 2008 tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, ja viinitilalla puhaltaa uudet tuulet. Esimerkkinä jatkuvasta kehitystyöstä on uusi panimo, jonka toiminta käynnistyi alkuvuodesta 2014. Yhteistyössä Rönnvikin panimoa pyörittää Olutverstas Oy, panimomestarinaan Timo Jukka. Viinitilan ja matkailutoiminnan lisäksi Rönnvik on siipikarjan kasvatukseen suuntautunut maatila.

Himahella Rönnvikivin tila

Rönnvikin uutuustuotteita ovat omat oluet ja calvados.

Viinimyymälästä on mahdollista ostaa kaikkia Rönnvikin viinejä, sekä lähialueiden tuottajien antimia ja käsityöläisten taidonnäytteitä. Tilalla sijaitsee myös Berit Sohlberg-Kukon leipomo, ja myymälän hyllyiltä löytyvät niin Beritin saaristolaisleivät kuin Kyllön Korput.

Tilan tuotteisiin on mahdollisuus tutustua erilaisten tastingien muodossa. Esimerkiksi viini-juustopruuvinki toteutetaan yhteistyössä Rönnvikin naapurissa sijaitsevan Heikkilän juustolan kanssa. Kukin osanottaja saa maistettavakseen kolme eri juustoa ja kolme viiniä. Esityksen aikana kerrotaan myös laajemmin viinitilan ja juustolan toiminnasta, ja lopuksi vieraillaan alkoholinvalmistustiloissa. Jos saat kasaan yli 15 hengen porukan, pruuvinki maksaa 18 e/henkilö, pienemmille ryhmille hinta on kiinteä 270 e/ryhmä.

Heikkilän tilalla tehdään herkkujuustoja

Heikkilän tila on vanha hämäläinen maatila, joka on ollut nykyisellä omistajasuvulla vuodesta 1694. Nykyisin tila on keskittynyt maidontuotantoon, muuta eläinkuntaa edustavat vain navettakissat. Pirkko ja Markku Heikkilä aloittavat maidon jatkojalostamisen juustoksi vuonna 1995. Juustola oli alunperin pelkkä harrastus autotallin takahuoneessa, mutta herkullisten juustojen maine kiiri ja kysyntä kasvoi. Juustoista kehkeytyi oikeaa liiketoimintaa ja autotallista tuli viranomaisten hyväksymä elintarvikehuoneisto. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2010, jolloin tilan tytär Annika ja hänen avopuolisonsa Pekka ryhtyivät yrittäjiksi. Juustola on nykyisin Annikan valtakunta.

Perinteinen hämäläinen pitojuusto ja leipäjuusto muodostavat tuotannosta pääosan. Valikoimassa on myös kolme kuukautta kypsytetty Rudolf kittijuusto, jota on kypsytyksen aikana harjattu Rönnvikin Kostian Kutsu -punaviinillä. Myös MaalaisGouda kypsyy Heikkilän kellarissa 3 kuukautta ennen myyntiin pääsyään. Heikkilän tilalla ei ole myymälää, mutta heidän tuotteitaan on myynnissä Makukylän muilla yrittäjillä.

Himahella Uotilan leipomo

Uotilan leipomon ruisleipä ja Pälkäneen perunalimppu ovat pysähtymisen arvoisia.

Pälkäneen parasta ruisleipää

Uotilan leipomoa ei lasketa enää Laitikkalan Makukylässä sijaitsevaksi, mutta se on sieltä vain kivenheiton päässä matkalla Pälkäneelle. Täältä pitää käydä hakemassa kotiin viemisiksi maalaisruisleipää ja aitoa Pälkäneen perunalimppua. Uotilan maalaisruislimppuun käytetään vain täysjyväruista, vettä ja suolaa, maku syntyy hapattamalla ja nostattamalla taikina perinteisesti taikinajuuren avulla. Ilman hiivaa. Uotilan Aitoa Pälkäneen perunalimppua on leivottu samalla reseptillä vuodesta 1941. Maun salaisuus piilee hapanimellytyksessä ja siihen käytetään aitoa perunaa. Leivästä saattaa löytyä jopa perunasattumia. Leipomon myymälä-kahvila sijaitsee osoitteessa Limpputie 5, Iltasmäki.

Kahville Keltaiseen Taloon

Sitten viimekesäisen visiitin, Keltaisen Talon kahvilakauppa on muuttanut Pälkäneen keskustaan, historialliseen Nuijataloon (Onkkaalantie 102). Talon emäntä, Heli Ripatti tarjoaa kahvilassaan talon omassa keittiössä alusta asti leivottuja leivonnaisia – kakkuja, puusteja ja piirakoita, laadukasta kahvia ja teetä sekä kylmiä virvokkeita. Vitriinin herkullinen tarjonta tekee valinnan tosi vaikeaksi! Tällä kertaa ”jouduimme” emännän koekaniineiksi ja meille tarjottiin maistettavaksi suklaa-vadelmatorttua, joka vei ajatukset suoraan Wieniin. Uusi resepti hyväksyttiin yksimielisesti tuotantoon.

Himahella Keltainen talo

Kahvilakauppa Keltainen Talo on muuttanut Pälkäneen keskustaan.

Keltainen Talo on myös sisustustavaroita ja herkkutuotteita myyvä kyläpuoti. Jälleen tarttui mukaani pari kivaa espressokuppia tulevia ruokakuvauksia silmällä pitäen. Tuliaisiksi kaverille lähti ruusulimonadia (Rose Lemonade) ja kuriositeetti kolaa (Curiosity Cola).

Keltaisessa Talossa on mahdollista myös yöpyä Emännän kotimajoituksessa. Yläkerrassa on kaksi viehättävää ja kodikasta vierashuonetta, keltainen Luokkahuone ja sininen Käräjäkammari. Yö huoneissa maksaa 47 euroa/hlö ja hinta sisältää lakanat, pyyhkeet ja aamiaisen.

Jos olet matkalla Tampere-Lahti-Valkeakoski -akselilla, hidasta vähän ja piipahda Makukylässä. Makuaistisi kiittää.

Herkullisia hetkiä lähiruoan parissa toivottaa Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomen Makukylä on Laitikkalassa

Laitikkalan likka

Kiitoskivastajutusta!!!!!!

Mummu

Totta joka sana! Kannattaa poiketa!!

Himahellan Tiina

Suomessa on paljon poikkeamisen arvoisia paikkoja kehä III ulkopuolella. Laitikkalassa vielä kaiken muun hyvän lisäksi yrittäjät puhaltavat yhteen hiileen. Se on pantu merkille suurella ilolla!
Kiitos kehuista, mutta ne voi osoittaa Laitikkalan suuntaan!

Manne

Keltainen Talo on yksi jokakesäisistä hauskoista ja mieleenpainuvista jutusta. Kiitos siitä mukavalle emännälle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *