Himahella

Suomi 100 -juhlat poksautetaan käyntiin kuplajuomalla

Suomi100_pöytä
© Tiina Rantanen

Alko haki useita tuotteita juhlistamaan Suomen juhlavuotta. Suomen satavuotisjuhliin valittuja tuotteita on 24 ja näistä 12 on viinejä, 7 väkeviä ja 5 oluita. Tuontituotteista suurin osa on viinejä. Tuotteista 11 on kotimaisia ja 13 tuontituotteita.

Alkon vakiovalikoimasta löytyy neljä kuplajuomaa, jotka on tuotu markkinoille Suomineidon juhlavuotta ajatellen. Tarjolla on kuohuvaa jokaiseen makuun: samppanja Ranskasta, kuohuviini Luxemburgista, cava Espanjasta ja marjoista tehty kuohuviini Suomesta. Hintahaarukka kupliville on alle 10 eurosta 35 euroon.

Ayalan samppanja pukeutuu Tove Jansonin freskoon

suomi100_ayala
© Alko

Altia lanseerasi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Wine Gallery -nimisen Suomi 100 -viinisarjan, johon kuuluvat punaviini, valkoviini ja samppanja. Juhlavuoden viinien etikettejä koristavat taiteilija Tove Janssonin maalaamat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa.

Samppanjapullon etikettiä koristaa yksityiskohta Juhlat maalla -freskosta, jossa on kuvattu paratiisimainen idylli maaseudusta ja ihmisten rennosta yhdessäolosta, viulistin soittaessa taustalla. Helsingin Kaupungitalon ravintolasta freskot siirrettiin 1970-luvulla ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen aulaan ja vuonna 2014 ne päätettiin restauroida ja sijoittaa Helsingin Taidemuseoon (HAM).

Ayala on yksi Champagnen alueen legendaarisista samppanjataloista, jonka historia ulottuu yli 150 vuoden päähän. Pieni samppanjatalo tekee uutta tulemistaan elegantin tyylikkäillä kuohuvillaan, joista vastaa Caroline Latrive, yksi harvoista Champagnen naispuolisista kellarimestareista.

Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut on Chardonnay-, Pinot Noir- ja Pinot Meunier -rypäleistä valmistettu samppanja, joka on maultaan erittäin kuiva, hapokas, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen, paahteinen, mausteinen ja runsas samppanja.

Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut, Ranska, 34,90 euroa

Kuuleaa koristaa laulujoutsen

suomi100_kuulea
© Alko

”Kuulea-sana merkitsee kuulasta ja selkää, eli juuri sitä miltä suomalainen kansallismaisema meistä näyttää. Etiketin sinivalkoista hetkeä koristaa kansallislintumme laulujoutsenen siluetti”, kertoo Astra Winesin Riitta Palviainen-Lehtoranta.

Bernard-Massard on Luxemburgin vanhin ja suurin yksityisesti omistettu laatukuohuviinien valmistaja, joka on keskittynyt pelkästään perinteisellä menetelmällä valmistettujen kuohuviinien valmistukseen. Talo tuottaa vuosittain noin kolme miljoonaa pulloa kuohuviiniä. Clasenin perhe omistaa nykyisin 35 hehtaaria viinitarhoja Moselin rannoilla. Tom Stevensonin kirjoittamassa ja Essi Avellanin päivittämässä Champagne & sparkling wine -kirjassa Bernard-Massardia kutsutaan Luxemburgin omaksi Möet & Chandoniksi. Talo on myös ruhtinasperheen hovitoimittaja.

Kuulea kuohuviini on Chardonnay, Chenin Blanc ja Pinot Blanc -rypäleistä valmistettu kuiva (sokeria 15 g/l), keskihapokas, kypsän sitruksinen, kevyen päärynäinen, perinteisellä menetelmällä (Méthode Traditionelle) valmistettu kuohuviini.

Bernard-Massard Suomi Finland 100 Kuulea Extra Sec , Luxemburg, 11,99 euroa

Oodi vapaudelle -cavalla nostetaan malja vahvoille naisille

suomi100_oodivapaudelle

Oodi vapaudelle- viinit juhlistavat satavuotiasta Suomea ja suomalaista naista. Social Winesin kuohu- ja valkoviini saivat muotitaiteilija Katri Niskasen suunnitteleman ulkoasun. Molemmissa etiketeissä kerrotaan vahva tarina suomalaisesta naisesta ja tämän tiestä tasa-arvoon. Tarinoita on kuvittanut muotisuunnittelija Katri Niskasen elegantit muotipiirrokset, jotka ilmentävät niin tyylin, ajan hengen kuin naisen aseman muutosta.

1900-luku oli naisille uudenlainen aikakausi. Naiseuden ei tarvinnut olla enää kahlittu tiettyyn muottiin,vaan nainen saattoi ilmaista itseään ja toteuttaa vapaammin unelmiaan.

”Piirosteni naishahmot edustavat tätä muutosta”, Katri Niskanen määrittelee.

Oodi Vapaudelle Cava Semi Seco on Macabeo-, Xarel-Lo-, Parellada- rypäleistä valmistettu puolimakea (sokeria 30 g/l), keskihapokas, sitruksinen, hedelmäinen ja hennon yrttinen espanjalainen cava.

Oodi Vapaudelle Cava Semi Seco, Espanja, 8,29 euroa

Valkia maistuu suomalaiselle mustikalle

suomi100_valkia
© Alko

Pernod Ricard Finland toi markkinoille Valkia-kuohuviinin, jonka raaka-aineina on käytetty kotimaista valkoherukkaa ja mustikkaa.

” Mikä olisikaan parempi juhlajuoma satavuotiaalle Suomelle kuin kotimainen kuohuviini? Valkia on puolikuiva ja hennon mustikkaisen. Valkiassa käytetään ainoastaan kotimaisia marjoja” , kertoo Pernod Ricardin Juuli Vekkilä.

Valkia vaalii pitkää suomalaista kuohuviinin valmistusperinnettä. Turkulainen Nordforsin tehdas alkoi valmistaa kotimaisia viinejä ja liköörejä jo 1860-luvulla, ja vuonna 1892 esiteltiin ensimmäinen kotimainen kuohuviini. Nykyään Turun juomatehtaan alkoholinvalmistusperinnettä pitää yllä Pernod Ricard Finland.

”Suomi juhlii 100-vuotissyntymäpäiväänsä, mutta Turun juomatehtaamme perinteet kantavat aina 150 vuoden päähän. Olemme valmistaneet kuohuviiniä koko itsenäisen Suomen taipaleen ajan”,  Vekkilä summaa.

Valkia on puolikuiva (sokeria 30 g/l), keskihapokas, mustikkainen, kevyen metsämarjainen, hennon sitruksinen ja raikas marjakuohuviini.

Valkia 100, Suomi, 11,98 euroa

Poksautetaan siis Suomi 100 -juhlat käyntiin kuplivasti!

Hyvää itsenäisyyspäivää toivottaa

Blonditiina

Pullokuvat: Alko


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomi 100 -juhlat poksautetaan käyntiin kuplajuomalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *