Himahella

Suomiruokaa Blondikeittiöstä: Lapinmamman porokeitto

poro_aloitus
© Tiina Rantanen

Kun Himahella neljä vuotta sitten alkoi hehkua lämpimänä, ensimmäisten ohjeiden joukossa oli Stadilainen poronkäristys, josta teimme videonkin. Tällä kertaa blondikeittiössä ei syntynytkään käristystä, vaan pyöräytin 400 gramman käristyslihapussista keiton. Sopasta tuli niin herkkua, että kokiltakin meinasi itku päästä sitä lusikoidessa.

Poronkäristys on ruoka, joka on syntynyt olosuhteiden pakosta. Poromiehet olivat porojen mukana metsissä ja tuntureilla. Kun poro teurastettiin talvella safkaksi, ensimmäisestä ateriasta yli jäänyt liha tietty jäätyi pakkasessa. Kun siitä lohkaistiin seuraava kimpale ruoanlaittoa varten, lihan kypsymistä nopeutti sen vuoleminen puukolla ohuiksi viipaleiksi. Valurautapata oli mukana metsässäkin ja lihan kärähtäminen padassa estettiin – silloin kun ei tehty keittoa – tiristämällä pohjalle porosta saatavaa pintarasvaa eli kuuta. Olosuhteet huomioon ottaen oli aika selvää, että ateriaa ryyditettiin jäätyneillä puolukoilla. Loppu onkin sitten hienosäätöä perunan yleistymisen ja mausteiden käyttöönoton myötä.

 

Himahellan poronkäristysvideon löydät täältä: Himahellassa porisee stadilainen poronkäristys

poro_ainekset
© Tiina Rantanen

Se käristyksestä, mutta koska käristyslihani oli ehtinyt sulaa, päätinkin tehdä siitä keittoa. Keittoa, jossa maistuisi vain suomalaiset maut.

Vuosia sitten haastattelin dekkarikirjailija Outi Pakkasta, joka on erinomainen ruoanlaittaja. Sain häneltä ruokajuttua varten ohjeen, jossa poronkäsityslihan kanssa soppaan sujahti  paitsi sulatejuustoa myös Lapin leipäjuustoa. Sen tarkemmin ohjetta en muistanut, joten blondikeittiössä porokeitto kehkeytyi lauantailounaaksi tuunaamalla se ns. omasta päästä. Syntyikin sellainen soppa, jota kehtaa tänä yhdessä syömisen juhlavuonna tarjota minkälaiselle jengille tahansa. Onhan se puhtaaksiviljeltyä Suomiruokaa. Ja ennenkaikkea maistuvaa talviruokaa.  Nautitaan siitä siis yhdessä.

Lapinmamman poro-leipäjuustokeitto

4-6 annosta

400 g poronkäristyslihaa tai vaihtoehtoisesti porolastuja

2 sipulia

2 rkl voita

ripaus mustapippuria

1 tl sormisuolaa

(2 tl kuivattua lipstikkaa tai 1 tl rosmariinia)

1 1/2 l kiehuvaa vettä

1/2 dl riistafondia

2 porkkanaa

1 palsternakka

6 perunaa

200-250 g savu- tai viherpippurisulatejuustoa

150 g leipäjuustoa

1/2 dl hienonnettua persiljaa

  1. Kuullota silputtu sipuli voissa, lisää poronliha ja ruskista.
poro_ruskistus
© Tiina Rantanen

2. Mausta sormisuolalla, pippurilla (kuivatulla lipstikalla tai rosmariinilla). Lisää kiehuva vesi ja fondi. Keitä lihaa noin puoli tuntia. Jos käytät porolastuja, 15 minuuttia riittää.

Poro_kasvikset
© Tiina Rantanen

3. Kuori, suikaloi tai kuutioi kasvikset. Lisää keittoon ensiksi porkkanat ja palsternakka, 10 minuutin kuluttua perunat.

4. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää sulatejuusto ja anna sen sulaa keiton joukkoon.

Poro_leipäjuusto
© Tiina Rantanen

5. Kuutioi leipäjuusto ja lisää se keittoon juuri ennen tarjoilua.

6. Ripottele keiton pinnalle runsaasti silputtua persiljaa.

7. Tarjoile paahdetun ruisleivän kanssa.

Talvisin Suomiruokaterveisin

Blonditiina

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomiruokaa Blondikeittiöstä: Lapinmamman porokeitto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.