MAINOS | Rönttösrouva
MAINOS |  Himahella

SUPPORT YOUR LOCALS: Rönttösrouva-leipomo-kahvila

Tämä postaus kuuluu #otavamediavälittää -kampanjaan ja on tehty pro bono.

Rönttösrouvan leipomo-kahvila sijaitsee Tapanilan keskustassa, lähellä asemaa.

Helsingin Tapanilassa sijaitsee Rönttösrouva niminen leipomo-kahvila. Korona-aikana lenkkini ovat kummasti ohjautuneet parin kilometrin päässä olevaan Rönttösrouvaan ja repustani löytyy yleensä lenkiltä palattuani perunapiirakoita, mustikkapullia tai korvapuusteja sekä juureen leivottua chiapattapatonkia – tai sämpylöitä.

Rönttösrouva Saana Lampinen ja kainuulaiset rönttöset.

Rönttösrouvan tarina alkoi 1990-luvun alussa, kun Helsingin herrat ja rouvat kävivät kesäisin Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla ja kyselivät paikallisesta kotileipomosta: ”Koskahan Helsingistä voisi saada rönttösiä ja muita kainuulaisherkkuja päiväntuoreena?” Niinpä Kaesan Kotileipomon sisarukset Helena Malinen ja Anja Heikkinen juttelivat pääkaupunkiseudulla asuvalle pikkusiskolleen Merja Järviselle, josko hän laittaisi rönttöspaistamon ja pääkaupungin rönttösnälkä saataisiin tyydytettyä. Tovin mietittyään sisko suostui ja paistoleipomon toiminta päästiin aloittamaan.

Aluksi leivonnaiset tuotiin pakkasautolla Kuhmosta saakka. Tuotteet paistettiin aamuisin, pakattiin autoon ja jaettiin asiakkaille ympäri pääkaupunkiseutua. Toimintaan tuli ajan mittaan kahvilatoimintaa eri paikoissa ja 2000-luvulle päästyä löydettiin oma leipomopiste Helsingin Tapanilasta.

Merja alkaa olla jo eläkeiässä ja sukupolvenvaihdoksen jälkeen leipomoa luotsaa nyt hänen poikansa Jussi Järvinen ja miniänsä Saana Lampinen.

Saana Lampinen ja Jussi Järvinen ovat Rönttösrouvan takana olevat yrittäjät.

Mikä on Rönttösrouvan liikeidea?

”Liikeideana on alusta asti ollut perinteiset käsinleivotut tuotteet ja niiden saaminen niin kuluttajille kuin kahviloihin, suurkeittiöihin ja ravintoloille, arkeen ja juhlaan”, Saana Lempinen kertoo. ”Rönttösrouvalla leivotaan kaikki tuotteet käsityönä. Mahdollisimman monet raaka-aineista ovat kotimaisia ja niitä valitessa vaakakupissa painaa eniten puhtaus ja hyvä maku. Lisäaineet on julistettu pannaan. ”

”Rönttösrouvan piirakat, kukot, pullat ja leivät ovat kainuulaisten perinteiden pohjalta luotuja, käsintehtyjä, kotoisen oloisia ja makuisia”, Saana jatkaa. ”Ajan myötä helsinkiläisyys näkyy Rönttösrouvan tuoteportfoliossa sen laajennuttua myös konditoriapuolelle.”

Mikä on rönttönen? (Kts. aloituskuva)

Rönttönen leivotaan ohra- tai ruistaikinasta, johon tulee imellytetystä perunasta ja marjasta tehty täyte. Tyypillisimmin marjana käytetään puolukkaa. Nykyisin täytteeseen lisätään myös sokeria, jotta rönttöseen saadaan vähän makeutta. Tärkeää valmistuksessa on noudattaa perunasoseen imellytysohjeita ja käyttää jauhoista perunalajiketta.

”Alun perin rönttönen on syntynyt vaatimattomissa oloissa, kun on pitänyt tehdä syötävää varastossa olevista aineksista. Talojen emännät ovat kehitelleet hyvän marjapiirakan, jota nykyään arvostetaan suuresti”, Saana kertoo. 

Kerrottakoon, että Rönttösrouvan rönttösiä oli tarjolla kun Suomi 100 -juhlia vietettiin itsenäisyyspäivänä presidentinlinnassa.

Miten Rönttösrouva päätyi juuri Tapanilaan?

”Rönttösrouva siirtyi Tapanilaan Espoosta, jossa Kuhmossa valmistettuja tuotteita alkuun 1992 paistettiin. Tapanilasta löydettiin sopiva tila leipomo-konditoria toimintaan. Ennen Rönttösrouvaa ko. tilassa toimi toinen leipomo”, Saana muistelee.

Rönttösrouvan tuotteista pitävät kaikenikäiset.

Ketkä ovat leipomo-kahvilan kanta-asiakkaita? Miten muutaman vuoden takainen remontti vaikutti asiakaskuntaan?

”Rönttösrouvan kanta-asiakkaita ovat lähialueen perheet; naiset ja miehet lapsineen. 2016 tehdyn täysremontin myötä pystyimme avaamaan Tapanilaan kahvilan, kun samanaikaisesti volyymin kasvaessa rakensimme uuden jauholeipomon Järvenpäähän. Tapanilan kahvilan yhteydessä toimii gluteeniton konditoria, jossa olemme keskittyneet gluteenittomien suolaisten, kakkujen ja leivonnaisten valmistukseen.”

”Tilan uudelleen suunnittelu ja kahvilapaikkojen kasvu viidestä 25 paikkaan ja tuonut meille paljon uusia kanta-asiakkaita viihtyvyyden kasvaessa. Monet ystävykset, niin nuoret kuin vanhemmatkin piipahtavat meillä kahvilla ja ostoksilla, siinä missä myös aikaisemmat ihanat kanta-asiakkaamme. ”

”Kahvilan laajentuminen on tuonut myös meille vakioasiakkaita kauempaakin; tämä näkyy erityisesti tilaustuotteissa. Moni uusimaalainen noutaa meiltä mielellään juhliin tilauskakkuja ja suolaisia herkkuja. Myös uuden pandemian myötä olemme avanneet kotiinkuljetuspalvelun myös kattamaan koko Uudenmaan alueen, jota moni on jo hyödyntänytkin. ”

Röntösrouvan kahvila on koronan aikana remontissa ja tilassa on vain ulosmyyntiä.

 Mitkä ovat Rönttösrouvan suosituimmat tuotteet?

”Ympärivuoden suosituimmat tuotteemme ovat täysmaitoon valmistamme riisipiirakka sekä korvapuustimme. Tässä hetkessä WC-paperirullakakku on todella suosittu, kuten myöskin eri sesonkien leipomotuotteet. Tällä hetkellä valmistamme vappubrunssia, reikämunkkeja, simaa sekä ilmapallosta ja serpentiinistä inspiraationsa saanutta vappuleivosta. Moni tuntee myös joulutuotteemme; perinteisten leipien ohella meiltä saa koko joulupöydän sorttimentin: luomukinkun, sillit ja kalat, salaatit sekä perinteiset joululaatikot.”

Lohi- ja muikkukukot ovat olleet Rönttösrouvan valikoimissa alusta asti.

Onko tuotevalikoima muuttunut vuosien varrella? Jos on, niin miten?

”Tuotevalikoimamme on muuttunut valtavasti sitten vuoden 1992. Ja kehitys jatkuu koko ajan. Haluamme pyrkiä olemaan innovatiivisia ja luomaan uusia, ajanhermolla olevia tuotteita. Toki meillä on edelleenkin myynnissä tuotteita, jotka ovat olleet mukana alkuajoista asti, kuten rönttönen, riisipiirakka ja korvapuusti. Eikä unohdeta juureen leivottua ruisleipämme, jonka juuri on ollut käytössä 1940-luvulta saakka.”

”Suurin muutos tuotteistuksessamme on tapahtunut konditoriatuotteissa. Onhan myös kysyntä ja vaatimustaso muuttunut vuosien varrella. Alkuaikoina valmistimme ainoastaan perinteisiä kermakakkuja ja 2010-luvulla valikoima kasvoi moussekakuilla. Tänä päivänä kondiittoriemme käsissä valmistuu myös asiakkaiden toiveiden mukaan räätälöidyt kakut upeine, todella yksityiskohtaisesti valmistettuine figuureineen, sekä kerroskakut, kreemikakut sekä sokerimassalla kuorrutetut kakut”, Saana hehkuttaa.

”Myös leipomopuolen tuotteissa luomme uusia makuja. Viimeisten vuosien aikana olemme kehittäneet leipätuotteitamme sekä ravintolamaailman kysyntää palvelevia tuotteita, kuten esim. kylmäkohottamalla valmistetutun ciabatta-tuoteperheen sekä briossi-hampurilaissämpylän.”

Uliana Timofeeva ja Margarita Joasel työskentelevät konditoreina Rönttösrouvassa. Margarita (oik) on WC-paperirullakakun äiti.

Montako henkeä Rönttösrouva työllistää eri toimipisteissään?

”Rönttösrouva työllistää tällä hetkellä 10 henkilöä täyspäiväisesti. Jauholeipomossamme työskentelee neljä leipuria, kondiittoreja meillä on kaksi ja lisäksi kaksi kahvilatyöntekijää Tapanilassa. Tämän lisäksi operatiivisestä toiminnoista vastaava toimii molemmissa toimipisteissämme ja lisäksi nyt pandemian myötä olemme palkanneet meille kuljettajan ajamaan asiakastilauksia Uudellemaalle.” Saana laskee. Yrittäjänä toimiva Saana on edelleen myös omissa töissään myynnin ja markkinoinnin parissa, mutta häärii mahdollisuuksien mukaan mukana iltaisin ja viikonloppuisin.

 Miten korona-pandemia näkyy liiketoiminnassa? Miten asiakkaiden käyttäytyminen on muuttunut koronan aikana?

”Kyllä korona näkyy ilman muuta myös meidän liiketoiminnassamme. Kahvilan ja terassin sulkeminen on muuttanut Tapanilassa työskentelyä, kun olemme siirtyneet ainoastaan toimimaan noutopisteinä / kauppoina. Myös kotiinkuljetuksia on todella paljon kun kuluttajat haluavat pitää huolta yhteiskunnasta ja pysytellä kotosalla. Mutta on ollut ihana huomata, miten yhteisö ottaa tilanteen tosissaan; pidämme upeasti turvaväleistä kiinni ja meillä asioidessa ihmiset mielellään odottavat omaa vuoroaan ulkona”, Saana kiittelee.

WC-paperirullakakku riittää 8 hengelle ja se sisältää passionmoussea. Kakun hinta on 49 euroa ja sen voi tilata myös kotiinkuljetettuna.

WC-paperirullakakusta tuli hitti ja siitä kirjoitettiin maailmankin lehdistössä. Miten kakkuinnovaatio vaikutti korona-ajan liikevaihtoon? Mitkä muut tuotteet ovat olleet hittituotteita koronan aikana?

”Koronatilanteen viestintä ja ensimmäiset rajoitukset kun tulivat Suomeen näkyi tilanne meillä välittömästi myös liiketoiminnassamme isosti liiketoiminnan laskuna. Kaikki tilaukset peruuntuivat yksi kerrallaan ja tiedotus vaikutti myös asiakasvirtaan myymälöissämme, joka tarkoitti kaikkien tuotteiden myynnin laskua”, Saana muistelee koronan saapumista.

”Emme kuitenkaan halunneet jäädä tuleen makaamaan, vaan mietimme heti, mitä nyt. Polkaisimme ensimmäisenä käytiin kotiinkuljetuspalvelun yksityisasiakkaille, jonka kuluttajat löysivät hyvin ”

”WC-paperirullakakun luoma ilmiö muutti kyllä toimintaamme valtavasti. Porukkamme on tiivis ja tekemistä on aina riittänyt kaikille hyvin, mutta viraalin ilmiön myötä hukuimme yhteydenottoihin muutamassa hetkessä. Kahlasimme viestejä läpi eri alustoilla lähes ympärivuorokauden useamman päivän ajan puhelimien soidessa aamusta iltaan. Totesimme, että palvelun takaamiseksi ja viestinnän nopeuttamiseksi tarvitsemme verkkokaupan. Ja vielä todella nopeasti. Verkkokaupan saimme pystyyn muutamassa päivässä loistavan yhteistyökumppanin avulla.”

”WC-paperirullakakun imussa myös muiden tuotteidemme myynti on kasvanut, niin leipä-, piirakka- kuin pullapuolellakin. Me uusimaalaiset vietämme nyt kaikki todella paljon aikaa kotona ja pieni makupala arjessa, auringonpaisteessa kotiterassilla kahvin kera tekee päivästä maukkaamman. ”

”Valmistamme tuotteita myös b2b -puolella mm. kahviloille, ravintoloille ja kaupoille. Tällä puolella kehitys on tietysti ollut laskusuuntainen, ja yhdessä asiakkaidemme kanssa mietimme uusia ideoita ja ratkaisuja tilanteeseen.”

”Media on tehnyt meistä myös tunnetumpia ja olemme saaneet paljon uusia asiakkaita. Lisäksi tuotteitamme toimitetaan myös uusiin paikkoihin; k-kauppiaat ovat mielellään ottaneet tuotteitamme myyntiin sekä myös muut leipomot ovat lähestyneet meitä yhteistyömahdollisuuksia miettimällä,” Saana iloitsee.

 Onko Rönttösrouvalla kotiinkuljetusta?

 ”Kotiinkuljetuspalvelu meillä on ollut aina, mutta nyt olemme avanneet sen isommin myös kuluttajien käyttöön. Verkkokaupassamme se on noudon ohella tasavertainen toimitustapa, eli kuluttajat pääsevät helposti valitsemaan joko noudon, Tapanilan tai Järvenpään toimipisteestämme, tai kotiinkuljetuksen”, Saana summaa.

 Rönttösrouva Tapanila

Päivöläntie 24, Helsinki                

Avoinna:

Ma-Pe: 07:00-18:00, La: 09:00-16:00 Su: suljettu

Rönttösrouva Järvenpää

Kiteentie 17 B, Järvenpää            

Avoinna:

Ma-Pe: 07:00-14:00, La: tilausten nouto sovitusti, Su: suljettu

Support your locals -terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: SUPPORT YOUR LOCALS: Rönttösrouva-leipomo-kahvila

Heenu

Ennen koronaa mukava lauantai aamupäivän kahvipaikka silloin tällöin. Tykkään rönttösistä, nam, mutta facepostauksissa ne herättävät keskustelua: ihastusta😋 sekä ihmettelyä 🤔, riippuen kommetoijasta. Valikoimaan toivoisin makeaksi kahvileiväksi ilmavas briossia esim. mantelimassatäytteellä. Niitä on harvassa, paitsi nyt niitä briossisämpylöitä.

Latifa

Hei!Olen Latifa Cheffi, Täällä hetkellä opiskelen leipuri-kondiittori,Stadin ammatti ja aikuisopisto,Aloitin opinnot 14.2.2022. Löytyisikö teiltä työharjoittelu paikka 03.06-16.08.2024. Minun Tutkinnon osa kahvileipä tuotteiden valmistus ja ruokaleipä tuotteiden valmistus.Ystävällisin terveisin Latifa Cheffi
Puh 0442702868
Cheffilatifa@gmail.com

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *