Himahella

Sydämen asialla

Sydänmerkki on tullut teini-ikäiseksi, ja se täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Se on Suomessa ainoa elintarvikepakkausten symboli, joka kertoo tuotteiden ravitsemuksellisesta laadusta. Järjestelmästä vastaavat Suomen Sydänliitto ry ja Suomen Diabetesliitto ry. Juuri ilmestynyt Sydänruokaa-keittokirja on juhlavuoden lapsi.

Sydänmerkki

Terveystietoisuus lisääntyy koko ajan ja moni haluaa tehdä terveellisiä ruokavalintoja. Mietimme ruokaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin: miltä se maistuu, mistä se tulee ja miten se on tehty. Markettien hyllymetrien välissä ostopäätösten tekeminen saattaa jopa ahdistaa, koska tuotteita on tuhansia – mistä ihmeestä voi tietää, mikä on terveellistä ja mikä ei?

Silmään on saattanut osua myös punainen Sydänmerkki. Sen tarkoitus on viestittää yhdellä vilkaisulla, että ruoka on omassa sarjassaan parempi valinta: vähäsuolaisempi leipä, vähäsokerisempi muro, kuitupitoisempi pasta.

Sydänmerkki on puolueeton

Maa- ja metsätalousministeriö on rekisteröinyt Sydänmerkin EU-lainsäädännön mukaisiksi ravitsemusväittämäksi. Se ei ole vain symboli, jonka voi painaa mihin tahansa pakkaukseen, vaan elintarvikevalmistajat hakevat merkin käyttöoikeutta puolueettomalta asiantuntijaryhmältä. Käyttöoikeuden voi saada, jos kaikki kriteerit täyttyvät. Kriteerit perustuvat tutkittuun ravitsemustietoon ja asiantuntijaryhmä kehittää kriteereitä jatkuvasti tieteen ja ruokavalikoiman kehittyessä.

Sydänruokaa-kirjan herkullisia ja terveellisiä ruokia


Sydänruokaa-kirjan resepteillä ruokaisa salaatti syntyy linsseistä, hampurilaispihvi on tehty broilerinlihasta ja puolukkainen juustokakku sopii niin kahvipöytään kuin jälkkäriksi.

Sydänmerkki-järjestelmään on otettu mukaan ne tuoteryhmät, jotka kuuluvat suositeltavaan päivittäiseen ruokavalioon ja joiden tuotteita syödään Suomessa paljon. Toisaalta näistä samoista tuotteista suomalaiset saavat runsaasti kovaa rasvaa, suolaa ja sokeria.

Sydänmerkki-tuotteita löytyy kaupoista tällä hetkellä noin 900.  Sydänmerkki tulee siis vastaan lähes joka hyllystä, einespastasta possunfileeseen ja juustosta sinappiin. Merkki saattaa olla myös pakkaamattomissa ruoissa, kuten hedelmissä ja vihanneksissa.

Terve elämä lähtee kotikeittiöstä

Sydänmerkki julkaisi helmikuussa 15-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi keittokirjan, jonka on tarkoitus osoittaa, että terveellisyys ja hyvä maku mahtuvat samalle lautaselle. Herkullisuus on tekijätiimin mukaan ruokaohjeiden tärkein inspiraatio. Silti niissä on erityisesti kiinnitetty huomiota rasvan määrään ja laatuun sekä suolan määrään. Ohjeita löytyy niin kiireiseen arkeen kuin vieraille tarjottavaksi juhlaruoaksi. Ja vielä trendikkäitä sellaisia.

Sydänruokaa-kirja

”Tahdomme ihmisten inspiroituvan tuoreiden kasvisten, marjojen, juuresten sekä kalan entistä monipuolisempaan ja runsaampaan käyttöön. Keittokirjan ruokaohjeet toimivat arkiruoan käyttöohjeina, joita noudattamalla voi myös tuntea tekemisen ja onnistumisen iloa”, sanoo kirjan ruokatoimittaja Kenneth Nars. ”Sydänruokaa ei ole terveysopas, vaan kaikille suunnattu keittokirja, joka antaa uutta puhtia kokkaamiselle.”

Kotikokki saa ruokaohjeiden lisäksi kirjasta hyviä vinkkejä siitä, miten ja mitä raaka-aineita kannattaa käyttää. Ja miten eri kypsennystavoilla aterioille saa vaihtelua, ja kuinka ruoasta saa maistuvaa ilman sitä kokkien käyttämää kisasuolausta.Kirjan toimituskuntaan kuuluvat ruokatoimittaja Kenneth Nars sekä sydänmerkin asiantuntijat Eeva Hietalahti, Mari Olli ja Laura Toivola. Kirjan suositushinta on 22 euroa ja se on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista. Sitä voi myös tilata Sydänkaupasta.

Sydämellisiä kokkaushetkiä toivottaa

Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sydämen asialla

Atro Niiniluoto

Olen kannattanut sydänmerkkiä niin kauan kuin muistan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *