Himahella

Syödään yhdessä: Mämmien & ämmien yö!

© Tiina Rantanen

 

Huhtikuun 6. päivä vietetettiin Mämmien yötä. Suomi 100 -juhlavuoden Syödään yhdessä -teemapäivän tavoitteena oli herättää historia eloon ja keittää koko yö mämmiä! Mämmien-ämmien yö on kevättalven karnevaali, jossa mennyt, nykyaika ja tuleva sekoittuvat iloisesti.

 ”Mämmien yö on ämmien yö. Silloin kaikenlaiset naiset kokoontuvat patojen ääreen yöksi tanssimaan, laulamaan ja keittämään mämmiä. Mämmien yössä on kyse jakamisesta, yhteisen maaperän löytämisestä ja tietysti yhdessä syömisestä! Jokainen saa tehdä mämmien yöstä omanlaisensa, sillä meitä on moneen junaan”, ohjeistetaan syodaanyhdessa.fi -sivustolla.

© Tiina Rantanen

Suomessa mämmi on vanha katolisen ajan paastoruoka. Pitkäperjantaina uunia ei sopinut lämmittää, joten silloin syötiin vain kylmiä ruokia, kuten mämmiä. Mämmiperinne on lähtöisin Lounais-Suomesta, ja levisi muualle Suomeen vasta 1930-luvulla kotitalousopetuksen myötä.

Mämmi oli yksi  kansallisruokaäänestyksen 12 finalistista. Mämmi on ainutlaatuinen ja persoonallinen osa ruokakulttuuriamme, jonka säilymisestä pääsiäisruokana on pitkälti kiittäminen elintarviketeollisuutta. Harva urbaani hobbykokki mämmiä enää kotona keittelee.

Suomi 100 -juhlavuoden ja Mämmien yö -teeman innoittamana Maa- ja kotitalousnaiset ovat tehneet video-ohjeet siihen, miten mämmi valmistetaan kotona alusta lähtien.  Ihan yleissivistyksen vuoksi video kannattaa vilkaista, vaikka mämmirove lähtisikin mukaan marketin tiskistä.

 Tuunaa oma mämmisi

Suomen tunnetuin mämminystävä lienee hiihtäjälegenda Juha Mieto. Aiemmin hänen on kerrottu syövän pääsiäissesonkina peräti 40 tuokkosta mämmiä. Yksi tuokkonen tarkoittaa noin 700:aa grammaa tummanpuhuvaa pääsiäisherkkua. Tuolla syömisellä pääsisi varmaan ennätystenkirjaankin!

Mämmi on vähän joko-tai-ruoka. Siitä pitää tai sitten sitä inhoaa. Monia tökkii jo perinneruoan ulkonäkö. Ulkomaanelävissä mämmi herättää usein ihmetystä ja ihan sellaisenaan sitä ei heille pidä tarjotakaan. Tuunaaminen on asialle ainakin visuaalisesti eduksi. Viime vuosina lehtien ruokapalstoilla ja blogeissa on näkynyt mämmimoussea, mämmijäätelöä jne. Onpa mämmijäätelöä pääsiäisenä löytynyt ihan kaupan pakastealtaastakin.

Oma helppo mämmin tuunausvihjeeni on sekoittaa 1 l puolisulanutta tiikeriäätelöä, 2 rkl appelsiinimarmeladia ja rove mämmiä keskenään. Seos pakastetaan ja tarjotaan pääsiäisjälkkärinä. Toisaalta  tiikerijäätelö ja mämmi on yhdessä sellaisenaankin herkkua. Lakritsijädeäkin kannattaa kokeilla. Perinteisemmin olen myös nauttinut mämmiä vaahdotetun vaniljakastikkeen ja mansikoiden kanssa. Mutta kukin taplaa tyylillään.

”Harva tietää, että suomalaisella mämmillä on sukulaisia Afrikassa ja Lähi-Idässä. Siellä mämmin valmistus kokoaa naiset yhteen yöksi juhlimaan, tanssimaan, laulamaan ja keittämään mämmiä”, Syödään yhdessä -projektipäällikkö Sini Garam ELO-säätiöstä sanoo. Sieltä idea Mämmien ja ämmien yöhön varmaan on lähtöisinkin.

Monet ovat jo innostuneet järjestämään Mämmien öitä, ja esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät Laihian Maltaan kanssa tapahtumia monissa kaupungeissa. Mikäli haluat mennä valmiiseen pöytään, katso Mämmien yö -tapahtumapaikat täältä!

Syödään pääsiäisenäkin  yhdessä!

Terveisin Blonditiina

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syödään yhdessä: Mämmien & ämmien yö!

Mämmikausi on koko vuosi

Perinteinen mämmi.

Raaka-aineiden saatavuuden mukaan mämmikausi alkaa nykyaikana
1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

Sokeripommin välttämiseksi ei lisättyä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan imeltämällä. Sirotesokeria voi tietenkin lisätä pöydässä. Näin sokeri pysyy hallinnassa.

Perinteisen mämmin ainekset:
3 litraa vettä
500 g mämmimaltaita
1kg ruisjauhoja
2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta. Mausteita voi vaihdella maun mukaan
1 teelusikallista suolaa
Paistopinnalle vettä tai sokeri/siirappivettä

Perinteinen mämmi, ohje:
1. Kuumenna vesi noin 70-72 asteiseksi. Sekoita veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot. Laita seos imeltymään noin 68-70 asteiseen uuniin. Imeltyminen tapahtuu tehokkaasti kun seos on 64-66 asteista. Seoksen lämpötilan voi mitata helposti ruokalämpömittarilla – noin 65 astetta. Hyvä apu uunin lämmön tarkkailuun on erillinen uuninlämpömittari – noin 70 astetta. Anna seoksen imeltyä sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.
2. Lisää imeltyneeseen seokseen mausteet ja suola. Kuumenna seos niin että se poreilee ja siirrä sivuun ja anna jäähtyä haaleaksi.
3. Laita mämmi uunivuokiin. Paista mämmiä hetken aikaa noin 200 asteisessa uunissa ja alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin ylikiehumisvaaraa ei ole. Valele paiston aikana pinnalle 2-3 kertaa vettä tai 1-2 kertaa siirappivettä estämään kuorettumista.
4. Paista perinteistä kotimämmiä noin 3 tuntia.

Anna mämmin seisoa viileässä 2-3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoa perinteisten lisukkeiden kera. Hyviä lisukkeita ovat myös appelsiinikuorihillo ja aprokoosihillo. Kokeile myös hedelmäistä mämmiä lisäämällä hedelmää ennen mämmin paistamista.

PERUNAMÄMMI:
Makeuttamaton mämmi voi olla monien mielestä liian voimakkaan makuinen. Perunamämmi on miedompaa makua haluaville hyvä vaihtoehto
Voit valmistaa helposti myös perunamämmin. Keitä 2 kg perunoita kypsiksi suolattomassa vedessäja tee niistä sose ja notkista se kuumalla suolattomalla vedellä. Jäähdytä perunasose noin 70 asteiseksi ja lisää se seokseen ja sekoita tasaiseksi. Jatka valmistamista ohjeen mukaisesti.

Joulumämmi jouluisilla mausteilla

Mämmi

Mämmi kuuluu nykyisin ympärivuotisiin herkkuihin ja esimerkiksi joulumämmi ohjeita on nykyisin tarjolla. Monien mielestä mämmin tulee olla itse tehtyä tai tai mummon tekemää. Monille mummon mämmi on se ainut ja oikea. Imellyttämisen oikea lämpötila on vaikea hallita leivinuuneissa, kun se leivinuuni on varsinainen diktaattori mämmin imellyttäjää kohtaan, Tasainen sähkölieden lämpö on äärettömän helppo, sähköliesi on suorastaan imeltäjän taivas, Oikea lämpö sähkölieden uuniin ja sähköliesi hoitaa homman, kuin itsestään. Valitettavasti sähköliesien säätimet toimii miten sattuu ja sähköliesien uunien imeltämislämpötila tuleekin tarkistaa erillisen uuninlämpömittarin avulla.

JUOLUMÄMMI

Tässä ohje itse tehtyyn joulumämmiin.

Joulumämmi Makeutetaan imeltämällä ja runsaalla siirapilla ja maustetaan esimerkiksi jouluisilla tuoksua antavilla leivontamausteilla.

Ainekset:

3,5 litraa vettä

0,5 kg mämmimaltaita

1,0 kg ruisjauhoja

1/2 tl suolaa

1-2 desilitraa siirappia

2 ruokalusikallista pomeranssin kuorta. Pomeranssin kuoren voi korvata n. 300 g appelsiininkuorihilloa. Appelsiinin kuorihillo sopii hyvin myös lautaselle lisättynä.

Kun valmistat joulumämmin, niin vähennä pomeranssin kuorta ja mausta esimerkiksi jouluisilla myös tuoksua antavilla jouleivontamausteilla. Mutta mausta harkitusti.

Valmistusohje:

Kuumenna vesi 70-75 asteiseksi. Keitä klooripitoinen vesi! Lisää kulhossa kuivina sekoitetut mämmimaltaat ja ruisjauhot 70-75 asteiseen veteen vatkaten. Laita imeytymään noin 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä 3-4 tuntia välillä sekoitellen ja maistamalla voit seurata imeltymistä.

Imeltämisen jälkeen lisää mausteet ja kuumenna mämmiseosta varovasti koko ajan sekoittaen, niin että seos alkaa kiehumaan ja varo pohjaan palamista. Keitä seosta koko ajan sekoittaen muutaman minuutin. Siirrä mämmiseos sivuun ja anna seisoa 20-30 minuuttia.

Laita mämmiseos posliinisiin tai vastaaviin uunivuokiin. Lisää vuokien pinnalle voimakasta siirappivettä tai vettä. Lisää paistamisen aikana pinnalle vettä 2-3 kertaa. Paista aluksi noin 170-180 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun mämmi alkaa kiehumaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin kiehuminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista mämmiä noin 3 tuntia.

Anna mämmin seisoa viileässä 2- 3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan

Tarjoile mämmi perinteisesti maidon tai kerman ja sokerin kera. Myös appelsiinihillo ja aprikoosihillo sopii hyvin.
Myös vaniljakastike sopii hyvin mämmin lisukkeksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.