Himahella

Syödään yhdessä: Mämmien & ämmien yö!

© Tiina Rantanen

 

Huhtikuun 6. päivä vietetettiin Mämmien yötä. Suomi 100 -juhlavuoden Syödään yhdessä -teemapäivän tavoitteena oli herättää historia eloon ja keittää koko yö mämmiä! Mämmien-ämmien yö on kevättalven karnevaali, jossa mennyt, nykyaika ja tuleva sekoittuvat iloisesti.

 ”Mämmien yö on ämmien yö. Silloin kaikenlaiset naiset kokoontuvat patojen ääreen yöksi tanssimaan, laulamaan ja keittämään mämmiä. Mämmien yössä on kyse jakamisesta, yhteisen maaperän löytämisestä ja tietysti yhdessä syömisestä! Jokainen saa tehdä mämmien yöstä omanlaisensa, sillä meitä on moneen junaan”, ohjeistetaan syodaanyhdessa.fi -sivustolla.

© Tiina Rantanen

Suomessa mämmi on vanha katolisen ajan paastoruoka. Pitkäperjantaina uunia ei sopinut lämmittää, joten silloin syötiin vain kylmiä ruokia, kuten mämmiä. Mämmiperinne on lähtöisin Lounais-Suomesta, ja levisi muualle Suomeen vasta 1930-luvulla kotitalousopetuksen myötä.

Mämmi oli yksi  kansallisruokaäänestyksen 12 finalistista. Mämmi on ainutlaatuinen ja persoonallinen osa ruokakulttuuriamme, jonka säilymisestä pääsiäisruokana on pitkälti kiittäminen elintarviketeollisuutta. Harva urbaani hobbykokki mämmiä enää kotona keittelee.

Suomi 100 -juhlavuoden ja Mämmien yö -teeman innoittamana Maa- ja kotitalousnaiset ovat tehneet video-ohjeet siihen, miten mämmi valmistetaan kotona alusta lähtien.  Ihan yleissivistyksen vuoksi video kannattaa vilkaista, vaikka mämmirove lähtisikin mukaan marketin tiskistä.

 Tuunaa oma mämmisi

Suomen tunnetuin mämminystävä lienee hiihtäjälegenda Juha Mieto. Aiemmin hänen on kerrottu syövän pääsiäissesonkina peräti 40 tuokkosta mämmiä. Yksi tuokkonen tarkoittaa noin 700:aa grammaa tummanpuhuvaa pääsiäisherkkua. Tuolla syömisellä pääsisi varmaan ennätystenkirjaankin!

Mämmi on vähän joko-tai-ruoka. Siitä pitää tai sitten sitä inhoaa. Monia tökkii jo perinneruoan ulkonäkö. Ulkomaanelävissä mämmi herättää usein ihmetystä ja ihan sellaisenaan sitä ei heille pidä tarjotakaan. Tuunaaminen on asialle ainakin visuaalisesti eduksi. Viime vuosina lehtien ruokapalstoilla ja blogeissa on näkynyt mämmimoussea, mämmijäätelöä jne. Onpa mämmijäätelöä pääsiäisenä löytynyt ihan kaupan pakastealtaastakin.

Oma helppo mämmin tuunausvihjeeni on sekoittaa 1 l puolisulanutta tiikeriäätelöä, 2 rkl appelsiinimarmeladia ja rove mämmiä keskenään. Seos pakastetaan ja tarjotaan pääsiäisjälkkärinä. Toisaalta  tiikerijäätelö ja mämmi on yhdessä sellaisenaankin herkkua. Lakritsijädeäkin kannattaa kokeilla. Perinteisemmin olen myös nauttinut mämmiä vaahdotetun vaniljakastikkeen ja mansikoiden kanssa. Mutta kukin taplaa tyylillään.

”Harva tietää, että suomalaisella mämmillä on sukulaisia Afrikassa ja Lähi-Idässä. Siellä mämmin valmistus kokoaa naiset yhteen yöksi juhlimaan, tanssimaan, laulamaan ja keittämään mämmiä”, Syödään yhdessä -projektipäällikkö Sini Garam ELO-säätiöstä sanoo. Sieltä idea Mämmien ja ämmien yöhön varmaan on lähtöisinkin.

Monet ovat jo innostuneet järjestämään Mämmien öitä, ja esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät Laihian Maltaan kanssa tapahtumia monissa kaupungeissa. Mikäli haluat mennä valmiiseen pöytään, katso Mämmien yö -tapahtumapaikat täältä!

Syödään pääsiäisenäkin  yhdessä!

Terveisin Blonditiina

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syödään yhdessä: Mämmien & ämmien yö!

Mämmikausi on koko vuosi

Perinteinen mämmi.

Raaka-aineiden saatavuuden mukaan mämmikausi alkaa nykyaikana
1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

Sokeripommin välttämiseksi ei lisättyä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan imeltämällä. Sirotesokeria voi tietenkin lisätä pöydässä. Näin sokeri pysyy hallinnassa.

Perinteisen mämmin ainekset:
3 litraa vettä
500 g mämmimaltaita
1kg ruisjauhoja
2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta. Mausteita voi vaihdella maun mukaan
1 teelusikallista suolaa
Paistopinnalle vettä tai sokeri/siirappivettä

Perinteinen mämmi, ohje:
1. Kuumenna vesi noin 70-72 asteiseksi. Sekoita veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot. Laita seos imeltymään noin 68-70 asteiseen uuniin. Imeltyminen tapahtuu tehokkaasti kun seos on 64-66 asteista. Seoksen lämpötilan voi mitata helposti ruokalämpömittarilla – noin 65 astetta. Hyvä apu uunin lämmön tarkkailuun on erillinen uuninlämpömittari – noin 70 astetta. Anna seoksen imeltyä sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.
2. Lisää imeltyneeseen seokseen mausteet ja suola. Kuumenna seos niin että se poreilee ja siirrä sivuun ja anna jäähtyä haaleaksi.
3. Laita mämmi uunivuokiin. Paista mämmiä hetken aikaa noin 200 asteisessa uunissa ja alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin ylikiehumisvaaraa ei ole. Valele paiston aikana pinnalle 2-3 kertaa vettä tai 1-2 kertaa siirappivettä estämään kuorettumista.
4. Paista perinteistä kotimämmiä noin 3 tuntia.

Anna mämmin seisoa viileässä 2-3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoa perinteisten lisukkeiden kera. Hyviä lisukkeita ovat myös appelsiinikuorihillo ja aprokoosihillo. Kokeile myös hedelmäistä mämmiä lisäämällä hedelmää ennen mämmin paistamista.

PERUNAMÄMMI:
Makeuttamaton mämmi voi olla monien mielestä liian voimakkaan makuinen. Perunamämmi on miedompaa makua haluaville hyvä vaihtoehto
Voit valmistaa helposti myös perunamämmin. Keitä 2 kg perunoita kypsiksi suolattomassa vedessäja tee niistä sose ja notkista se kuumalla suolattomalla vedellä. Jäähdytä perunasose noin 70 asteiseksi ja lisää se seokseen ja sekoita tasaiseksi. Jatka valmistamista ohjeen mukaisesti.

Joulumämmi jouluisilla mausteilla

Mämmi

Mämmi kuuluu nykyisin ympärivuotisiin herkkuihin ja esimerkiksi joulumämmi ohjeita on nykyisin tarjolla. Monien mielestä mämmin tulee olla itse tehtyä tai tai mummon tekemää. Monille mummon mämmi on se ainut ja oikea. Imellyttämisen oikea lämpötila on vaikea hallita leivinuuneissa, kun se leivinuuni on varsinainen diktaattori mämmin imellyttäjää kohtaan, Tasainen sähkölieden lämpö on äärettömän helppo, sähköliesi on suorastaan imeltäjän taivas, Oikea lämpö sähkölieden uuniin ja sähköliesi hoitaa homman, kuin itsestään. Valitettavasti sähköliesien säätimet toimii miten sattuu ja sähköliesien uunien imeltämislämpötila tuleekin tarkistaa erillisen uuninlämpömittarin avulla.

JUOLUMÄMMI

Tässä ohje itse tehtyyn joulumämmiin.

Joulumämmi Makeutetaan imeltämällä ja runsaalla siirapilla ja maustetaan esimerkiksi jouluisilla tuoksua antavilla leivontamausteilla.

Ainekset:

3,5 litraa vettä

0,5 kg mämmimaltaita

1,0 kg ruisjauhoja

1/2 tl suolaa

1-2 desilitraa siirappia

2 ruokalusikallista pomeranssin kuorta. Pomeranssin kuoren voi korvata n. 300 g appelsiininkuorihilloa. Appelsiinin kuorihillo sopii hyvin myös lautaselle lisättynä.

Kun valmistat joulumämmin, niin vähennä pomeranssin kuorta ja mausta esimerkiksi jouluisilla myös tuoksua antavilla jouleivontamausteilla. Mutta mausta harkitusti.

Valmistusohje:

Kuumenna vesi 70-75 asteiseksi. Keitä klooripitoinen vesi! Lisää kulhossa kuivina sekoitetut mämmimaltaat ja ruisjauhot 70-75 asteiseen veteen vatkaten. Laita imeytymään noin 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä 3-4 tuntia välillä sekoitellen ja maistamalla voit seurata imeltymistä.

Imeltämisen jälkeen lisää mausteet ja kuumenna mämmiseosta varovasti koko ajan sekoittaen, niin että seos alkaa kiehumaan ja varo pohjaan palamista. Keitä seosta koko ajan sekoittaen muutaman minuutin. Siirrä mämmiseos sivuun ja anna seisoa 20-30 minuuttia.

Laita mämmiseos posliinisiin tai vastaaviin uunivuokiin. Lisää vuokien pinnalle voimakasta siirappivettä tai vettä. Lisää paistamisen aikana pinnalle vettä 2-3 kertaa. Paista aluksi noin 170-180 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun mämmi alkaa kiehumaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin kiehuminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista mämmiä noin 3 tuntia.

Anna mämmin seisoa viileässä 2- 3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan

Tarjoile mämmi perinteisesti maidon tai kerman ja sokerin kera. Myös appelsiinihillo ja aprikoosihillo sopii hyvin.
Myös vaniljakastike sopii hyvin mämmin lisukkeksi.

Mämmin perusohje. Imellä nykyaikaisesti sähkölieden uunissa.

Perusohje ei sisällä maustamista. Voit maustaa mieleiseksi. Jos et lisää siirappia tai sokeria, niin vältät sokeripommin. Jos välttämättä haluat makeampaa, niin lisää sokeria vain lautaselle, niin sokeripommi on hallinnassa.

Kuumenna vettä 3,5 litraa vähintään 6 litran uuninkestävässä kattilassa noin 75 asteiseksi. Lämmitä sähkölieden uuni noin 70-75 asteiseksi
Lisää noin 75 asteiseen veteen 500 g maltaita ja 1000 g ruisjauhoja vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Säädä jauhojen ja maltaiden avulla niin että saat sakean puuromaisen mämmiseoksen. Mämmiseos notkistuu selvästi imeltämisen aikana.
Laita mämmiseos imeltymään noin 70-75 asteiseen sähkölieden uuniin. Uunin säätimen toiminta kannattaa varmistaa erillisen uuninlämpömittarin avulla. Anna mämmiseoksen imeltyä noin 4 tuntia.
Lisää imeltyneeseen mämmiseokseen 1 teelusikallista suolaa.
Laita mämmi tavalliseen lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Paista aluksi noin 190 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Alenna uunin lämpötila noin 130-240 asteeseen. Lisää pinnalle paistamisen aikana 3-4 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä estämään kuorettumista. Näin voit paistaa täysiä vuokia. Näin mämmi ei kuivu eikä korppuunnu ja saat erinomaisen mehevän mämmin. Jos mämmiä on vuokassa ohut kerros, niin sllloin mämmi paistamisen aikana kuivuu ja korppuuntuu varsin helposti.
Paista mämmiä sähkölieden uunissa noin 4 tuntia.

Mämmi on parhaimmillaan kun se on seisonut peitettynä viileässä noin 2-3 päivää.

Tarjoiluehdotus: Mämmi alle, mämmin päälle reilusti kermavaahtoa, ja pinnalle appelsiinihilloa tai marmelaadia ja pinnalle vihreä koriste esim. kiiwi.

Kesä Mämmi

Siirapilla makeutettu kesämämmi

Siirapilla makeutettu kesämämmi valmistuu näistä aineksista:

3,5 litraa vettä. Sopii 6 litran kattilaan
500 g mämmimaltaita
1000 g ruisjauhoja
2 dl siirappia
3 appelsiinin raastettu kuori. Pese appelsiinit huolellisesti
1 tl suolaa

Appelsiineista voit keittää hillon kesämämmiin.

PINNALLE:

Siirappivettä estämään korppuuntumista ja kuorettumista
½ desilitraa siirappia ja hiukan vajaa 1 desilitra vettä.

Siirapilla makeutettu mämmi, valmistusohje:

Sekoita maltaat ja jauhot kuivina kulhossa valmiiksi – sekoittaminen ei ole välttämätöntä – maltaat ja jauhot voit lisätä erikseenkin.
Lämmitä uuni 50 asteiseksi. Kuumenna vesi noin 6 litran kattilassa 65 asteen lämpötilaan. ( sopii tarkasti 5 litran kattilaankin, mutta on hiukan hankalaa ). Lisää veteen jauho- mallasseos vähitellen ja koko ajan sekoittaen niin että saat puuromaisen mämmiseoksen, sekoita tasaiseksi puuroksi.
Anna mämmiseoksen seistä lämpimässä uunissa 1-2 tuntia.
Ota kattila uunista. Lisää tarvittaessa vettä.
Pese appelsiinit huolellisesti ja raasta kuori hienoksi ja lisää mämmiseokseen. Appelsiineista voit valmistaa hillon ja lisätä sen mämmiseokseen. Lisää siirappi. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
Kun valmistat mämmin välittömästi, niin mämmiseoksen keittäminen on tarpeetonta
Laita siirapilla makeutettu mämmi posliiniseen tai vastaavaan kunnolliseen korkeareunaiseen uunivuokaan – alumiinisia foliovuokia ei kannata käyttää. Paista aluksi noin 190 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia tai niin kauan kunnes siirapilla makeutettu mämmi alkaa kuplimaan. Alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen. Lisää pinnalle paistamisen alussa muutama ruokalusikallinen siirappi-vesiseosta ja lisää myös paistamisen aikana 1-2 kertaa. Näin voit paistaa siirapilla makeutettua mämmiä täysiä vuokia
Paista siirapilla makeutettua mämmiä noin 4-5 tuntia.

Jäähdytä mämmi ja anna seisoa peitettynä viileässä 1-3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan.

Saat näyttävät kesämämmiannokset kun laitat annoskulhon pohjalle mämmikerroksen, sen päälle vihreää tai keltaista kermavaahtoa ja pinnalle vihreää ja keltaista hedelmää. Pinnalle käy hyvin myös erilaiset värikkäät hillot.

Huomioi virhe

Olettaisin tässä tekstissä olevan virheen.

Mämmin perusohje. Imellä nykyaikaisesti sähkölieden uunissa. 24.4.2023

Virhe: Alenna uunin lämpötila noin 130-240 asteeseen.

Käsitykseni mukaan pitäisi olla 130-140 asteeseen.

(virhe on aika helppo havaita)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *