Syödään yhdessä: Mämmien & ämmien yö!

 

Huhtikuun 6. päivä vietetettiin Mämmien yötä. Suomi 100 -juhlavuoden Syödään yhdessä -teemapäivän tavoitteena oli herättää historia eloon ja keittää koko yö mämmiä! Mämmien-ämmien yö on kevättalven karnevaali, jossa mennyt, nykyaika ja tuleva sekoittuvat iloisesti.

 ”Mämmien yö on ämmien yö. Silloin kaikenlaiset naiset kokoontuvat patojen ääreen yöksi tanssimaan, laulamaan ja keittämään mämmiä. Mämmien yössä on kyse jakamisesta, yhteisen maaperän löytämisestä ja tietysti yhdessä syömisestä! Jokainen saa tehdä mämmien yöstä omanlaisensa, sillä meitä on moneen junaan”, ohjeistetaan syodaanyhdessa.fi -sivustolla.

Suomessa mämmi on vanha katolisen ajan paastoruoka. Pitkäperjantaina uunia ei sopinut lämmittää, joten silloin syötiin vain kylmiä ruokia, kuten mämmiä. Mämmiperinne on lähtöisin Lounais-Suomesta, ja levisi muualle Suomeen vasta 1930-luvulla kotitalousopetuksen myötä.

Mämmi oli yksi  kansallisruokaäänestyksen 12 finalistista. Mämmi on ainutlaatuinen ja persoonallinen osa ruokakulttuuriamme, jonka säilymisestä pääsiäisruokana on pitkälti kiittäminen elintarviketeollisuutta. Harva urbaani hobbykokki mämmiä enää kotona keittelee.

Suomi 100 -juhlavuoden ja Mämmien yö -teeman innoittamana Maa- ja kotitalousnaiset ovat tehneet video-ohjeet siihen, miten mämmi valmistetaan kotona alusta lähtien.  Ihan yleissivistyksen vuoksi video kannattaa vilkaista, vaikka mämmirove lähtisikin mukaan marketin tiskistä.

 Tuunaa oma mämmisi

Suomen tunnetuin mämminystävä lienee hiihtäjälegenda Juha Mieto. Aiemmin hänen on kerrottu syövän pääsiäissesonkina peräti 40 tuokkosta mämmiä. Yksi tuokkonen tarkoittaa noin 700:aa grammaa tummanpuhuvaa pääsiäisherkkua. Tuolla syömisellä pääsisi varmaan ennätystenkirjaankin!

Mämmi on vähän joko-tai-ruoka. Siitä pitää tai sitten sitä inhoaa. Monia tökkii jo perinneruoan ulkonäkö. Ulkomaanelävissä mämmi herättää usein ihmetystä ja ihan sellaisenaan sitä ei heille pidä tarjotakaan. Tuunaaminen on asialle ainakin visuaalisesti eduksi. Viime vuosina lehtien ruokapalstoilla ja blogeissa on näkynyt mämmimoussea, mämmijäätelöä jne. Onpa mämmijäätelöä pääsiäisenä löytynyt ihan kaupan pakastealtaastakin.

Oma helppo mämmin tuunausvihjeeni on sekoittaa 1 l puolisulanutta tiikeriäätelöä, 2 rkl appelsiinimarmeladia ja rove mämmiä keskenään. Seos pakastetaan ja tarjotaan pääsiäisjälkkärinä. Toisaalta  tiikerijäätelö ja mämmi on yhdessä sellaisenaankin herkkua. Lakritsijädeäkin kannattaa kokeilla. Perinteisemmin olen myös nauttinut mämmiä vaahdotetun vaniljakastikkeen ja mansikoiden kanssa. Mutta kukin taplaa tyylillään.

”Harva tietää, että suomalaisella mämmillä on sukulaisia Afrikassa ja Lähi-Idässä. Siellä mämmin valmistus kokoaa naiset yhteen yöksi juhlimaan, tanssimaan, laulamaan ja keittämään mämmiä”, Syödään yhdessä -projektipäällikkö Sini Garam ELO-säätiöstä sanoo. Sieltä idea Mämmien ja ämmien yöhön varmaan on lähtöisinkin.

Monet ovat jo innostuneet järjestämään Mämmien öitä, ja esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaiset järjestävät Laihian Maltaan kanssa tapahtumia monissa kaupungeissa. Mikäli haluat mennä valmiiseen pöytään, katso Mämmien yö -tapahtumapaikat täältä!

Syödään pääsiäisenäkin  yhdessä!

Terveisin Blonditiina

 

 

 

Kommentit (1)

Perinteinen mämmi.

Raaka-aineiden saatavuuden mukaan mämmikausi alkaa nykyaikana
1. tammikuuta ja päättyy 31. joulukuuta.

Sokeripommin välttämiseksi ei lisättyä sokeria eikä siirappia. Makeus saadaan imeltämällä. Sirotesokeria voi tietenkin lisätä pöydässä. Näin sokeri pysyy hallinnassa.

Perinteisen mämmin ainekset:
3 litraa vettä
500 g mämmimaltaita
1kg ruisjauhoja
2 ruokalusikallista jauhettua pomeranssinkuorta. Mausteita voi vaihdella maun mukaan
1 teelusikallista suolaa
Paistopinnalle vettä tai sokeri/siirappivettä

Perinteinen mämmi, ohje:
1. Kuumenna vesi noin 70-72 asteiseksi. Sekoita veteen kaikki maltaat ja ruisjauhot. Laita seos imeltymään noin 68-70 asteiseen uuniin. Imeltyminen tapahtuu tehokkaasti kun seos on 64-66 asteista. Seoksen lämpötilan voi mitata helposti ruokalämpömittarilla – noin 65 astetta. Hyvä apu uunin lämmön tarkkailuun on erillinen uuninlämpömittari – noin 70 astetta. Anna seoksen imeltyä sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.
2. Lisää imeltyneeseen seokseen mausteet ja suola. Kuumenna seos niin että se poreilee ja siirrä sivuun ja anna jäähtyä haaleaksi.
3. Laita mämmi uunivuokiin. Paista mämmiä hetken aikaa noin 200 asteisessa uunissa ja alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin ylikiehumisvaaraa ei ole. Valele paiston aikana pinnalle 2-3 kertaa vettä tai 1-2 kertaa siirappivettä estämään kuorettumista.
4. Paista perinteistä kotimämmiä noin 3 tuntia.

Anna mämmin seisoa viileässä 2-3 päivää, mämmi on silloin parhaimmillaan. Tarjoa perinteisten lisukkeiden kera. Hyviä lisukkeita ovat myös appelsiinikuorihillo ja aprokoosihillo. Kokeile myös hedelmäistä mämmiä lisäämällä hedelmää ennen mämmin paistamista.

PERUNAMÄMMI:
Makeuttamaton mämmi voi olla monien mielestä liian voimakkaan makuinen. Perunamämmi on miedompaa makua haluaville hyvä vaihtoehto
Voit valmistaa helposti myös perunamämmin. Keitä 2 kg perunoita kypsiksi suolattomassa vedessäja tee niistä sose ja notkista se kuumalla suolattomalla vedellä. Jäähdytä perunasose noin 70 asteiseksi ja lisää se seokseen ja sekoita tasaiseksi. Jatka valmistamista ohjeen mukaisesti.

Kommentoi juttua: Syödään yhdessä: Mämmien & ämmien yö!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X