Himahella

Taianomaista uutta vuotta 2019!

Vuoden vaihtuminen on perinteisesti juhlan aihe. Vanha jää taakse ja elämän voi aloittaa uudestaan alusta. Uudenvuoden aloittamiseen onnekkaissa merkeissä liittyy eri maissa myös perinteitä, jotka ovat enemmän tai vähemmän omituisia.

ilotulitus

Monissa kulttuureissa lupausten tekeminen – ja niiden rikkominen – on tyypillinen tapa aloittaa uusi vuosi. Tämän perinteen juuret saattavat löytyä jo muinaisesta Babyloniasta. Lupausten taustalla on ajatus siitä, että uuden alun kynnyksellä on hyvä ottaa opikseen vanhoista virheistään. Lupausten tarkoituksena on tehdä tulevasta vuodesta edellistä parempi.

Ilotulitteet kuuluvat uuden vuoden juhlintaan lähes kaikkialla. Nykyisin valoshow on lähinnä  ihastuskiljahduksia aiheuttavaa viihdykettä, mutta menneinä aikoina metelin ajateltiin karkottavan pois pahoja henkiä ja tuovan hyvää onnea. Samasta syystä keskiyöllä kannattaa siis pitää niin kovaa meteliä kuin mahdollista: mitä kovempi pauke, sitä onnekkaampi on tuleva vuosi.

Italialaiset pukeutuvat punaiseen

Uudenvuodenaattona italialaisilla on tapana  käyttää punaisia alusvaatteita. Usein naisille jopa annetaan lahjaksi punaiset alusvaatteet ja toivotetaan heille näin onnea uuteen vuoteen. Roomassa ja Napolissa  heitellään ikkunasta vanhoja tavaroita kuten astioita tai vaatteita, joita ei enää tarvita. Vanhoista tavaroista luopuminen symboloi menneisyyden unohtamista ja uuteen elämään siirtymistä. Tapana on myös kirjoittaa toiveita paperilapuille, jotka heitetään lopuksi takkaan toiveiden toteuttamiseksi.

Myös monissa eteläamerikkalaisissa maissa alusvaatteiden väri uudenvuodenyönä ennustaa tulevaa vuotta: punainen merkitsee rakkautta, kultainen tai keltainen vaurautta ja valkoinen rauhaa.

Samoin Etelä-Afrikan Johannesburgissa asukkaat heittelevät vanhoja huonekaluja pihalle asunnoistaan ja tekevät kirjaimellisesti tilaa uudelle vuodelle.

Japanissa aloitetaan puhtaalta pöydältä

Japanissa uuden vuoden tarkoituksena on vanhojen huolien ja kaunojen unohtaminen, mitä korostetaan joulukuussa järjestettävissä Bonenkai-juhlissa. Myös talot kiiltävät Japanissa puhtauttaan uuden vuoden alkaessa, joten japanilaiset aloittavat kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä.

Kuka ovellesi kolkuttaa?

Englannissa uskotaan, että uudenvuoden ensimmäinen vieras tuo onnea. Skotlannissa pitkä, tumma ja komea miesvieras on erityisen tervetullut, varsinkin jos hänellä on tuomisinaan onnenkaluja, kuten suolaa, viskiä tai pala hiiltä.  Mutta onnea hän tuo vain, jos hän on mies.

Sama meno toistuu Venäjällä. Siellä puolestaan uskotaan, että mikäli tammikuun 1. päivänä taloon ensimmäisenä astuva vieras on mies, se merkitsee hyvää tulevalle vuodelle. Mikäli vuoden ensimmäinen vieras on nainen tai punapää, hänet on usein syytä hätyyttää tiehensä pahaa onnea tuomasta.

Kuningattaren puhe

Tanskalaisten perinteisiin kuuluu katsoa kuningattaren puhe televisiosta illalla kello kuusi illalla ja poksauttaa samalla pullo kuohuvaa. Puheen jälkeen nautitaan illallinen, jossa asusteina käytetään hassuja hattuja, sarvia ja paukutellaan paukkukarkkeja.

Misteli tyynyn alla

Irlantilaisten tyttöjen uudenvuodenaaton rituaaleihin kuuluu vähän samanlaiset kujeet kuin meillä juhannuksena. Vanha perinne on, että nuoret tytöt nukkuvat misteli tyynynsä alla toivoen, että he löytäisivät elämänsä rakkauden tulevana vuonna. Useat irlantilaiset myös matkustavat Achillin saarelle nauttimaan vuoden viimeisistä auringonlaskuista, sillä aurinko laskee siellä viimeisenä Euroopassa. Lisäksi hurjiin irlantilaisiin perinteisiin kuuluu sukeltaa Atlantin jäiseen veteen vuoden ensimmäisenä aamuna.paukkukaramelleja ja katselemaan ilotulitusraketteja.

Saksalaiset valavat tinaa

Saksalaiset valavat tinaa kuten mekin. No, tulihan joulukuusikin suomalaiskoteihin Saksanmaalta, miksei sitten uudenvuodentraditiot. Jos sulatettu ja kylmään veteen kaadettu tina on sydämen tai sormuksen muotoinen, luvassa on avioliitto. Laiva puolestaan merkitsee matkaa ja sika yltäkylläistä ruokapuolta. Saksalaiset myös jättävät palasen jokaista aattoillan aikana nauttimaansa ruokalajia odottamaan keskiyön kellonlyöntien ohi, jotta ruokaa olisi ylen määrin myös tulevana vuonna.

Amerikkalaiset katsovat telkkaria

USA:ssa on usein tapana, että vierailla on uudenvuodenbileissä naamiot kasvojen suojana ja ne otetaan pois vasta puolenyön aikaan. TV:llä on iso sija juhlinnassa. Useimmat kanavat näyttävät lähetystä Times Squarelta New Yorkista, jonne tuhannet ihmiset joka vuosi kerääntyvät perinteen mukaisesti aloittamaan ajan laskemisen. Jättiläiskokoinen valaistu pallo laskeutuu hiljalleen alas ja kaikki ottavat kimpassa vastaan uuden vuoden. Tiedän ketä suutelit viime vuonna!

12 viinirypälettä Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa

Portugalilaiset pitävät meteliä uutena vuotena ja usein joko rikkovat astioita tiputtamalla ne ikkunasta tai hakkaavat kattiloiden tai purkkien kansia vastakkain. Portugalilaiset syövät espanjalaisten ja italialaisten tapaan puolelta öin 12 viinirypälettä, eli yhden joka kellonlyönnillä. Näin varmistetaan onnea jokaiselle tulevan vuoden kuukaudelle.

Kuohuviiniä ja viinirypäleitä

Kreikassa etsitään kolikkoa kakusta

Kreikassa järjestetään uuden vuoden päivänä Pyhän Basilin festivaali, jonka juhlallisuuksiin kuuluu pyhimyksen nimikkokakun syöminen. Kakkuun on piilotettu kolikko, jonka löytäjä voi olla varma, että tuleva vuosi on erityisen onnekas.

Pyöreys tuo vaurautta

Filippiineillä uskotaan pyöreiden asioiden tuovan vaurautta uudelle vuodelle, sillä ne ovat kolikon muotoisia. Uudenvuoden juhlassa pukeudutaan mieluusti vaatteisiin, joissa on pyöreä kuviointi ja syödään pyöreitä ruokia.

Variksenpelättimet tuleen!

Ecuadorilaisen perinteen mukaan uudenvuodenjuhlassa poltetaan paperilla täytettyjä variksenpelättimiä ja kasoittain vanhoja valokuvia. Pahat muistot siis tuikataan tuleen ja näin pois kuleksimasta!

Taianomaista ja kuplivaa uutta vuotta  toivottaa,

Blonditiina

Kuvat: Petri Kaipiainen/OM-arkisto ja Tiina Rantanen


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taianomaista uutta vuotta 2019!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.