Himahella

Tallinna ja Tartto maistuvat talvellakin hyvältä

Yhteistyössä Flavours of Estonia

Tarton kauppahallin edessä seisoo pronssinen Siga-patsas, jonka isä on kuvanveistäjä Mati Karmin.  
© Tiina Rantanen

Virossa vietetään nyt ensimmäistä kertaa Winter Flavours of Estonia -viikkoja. Maaliskuun loppuun asti ravintolat tarjoavat asiakkailleen menukokonaisuuksia, jotka ovat suunniteltu talvista ruokasesonkia silmällä pitäen. Vierailin Flavours of Estonian kutsuvieraana tutustumassa Tallinnan ja Tarton talvisiin makuihin helmikuussa 2020.

Tallinnan lisäksi ruokamatkailijan näkövinkkelistä mielenkiintoisia matkakohteita ovat yliopistokaupunki Tartto Etelä-Virossa sekä Viron kesäpääkaupunkina tunnettu Pärnu maan lounaisosassa. Molemmat näistä kaupungeista ovat vain noin 2,5 tunnin bussimatkan päässä Tallinnasta. Eli jos pääkaupunki tuntuu jo moneen kertaan koetulta, Virossa kannattaa ruokamatkailla hieman kauemmaksi. Myös talvella.

 Viro tarjoaa suomalaiselle matkailijalle hyvää hinta-laatusuhdetta

Matkailun näkökulmasta katsottuna talvikuukaudet ovat hiljaista aikaa niin ravintoloissa kuin hotelleissa Suomenlahden kummallakin puolen. Mediassa on myös kirjoitettu paljon suomalaisten vähentyneestä matkailuinnosta etelänaapuriimme.

”Esimerkiksi tammikuussa 2019 yöpyneiden matkailijoiden määrä väheni Tallinnassa, mutta Tartossa se puolestaan kasvoi 24 prosenttia. Meidän täytyy nyt selvittää, mitä suomalaismatkailijat haluavat ja tarjota heille hyvä syy tulla Viroon” , Viron elinkeinoelämän kehityssäätiön (EAS) matkailun edistämiskeskuksen johtaja Margus Sameli toteaa Tallinna 24.ee -sivustolla.

Toistaiseksi suomalaisturisteista 70 prosenttia pysyy Tallinnassa.  Samelin mukaan nyt pitää miettiä, kuinka monta kertaa sama ihminen voi käydä yhdessä kaupungissa. Jos matkailija on käynyt Tallinnassa jo kymmenen kertaa, hänelle pitää antaa hyvä syy, joka saa hänet tulemaan vielä uudestaan.

”Halpakohde emme ole, mutta haluamme olla kohde, jossa hinnan ja laadun suhde on hyvä. Toisaalta pitää muistaa, etteivät turistiviranomaiset päätä hintatasoa. Siitä päättävät yrittäjät”, Sameli sanoo.

Winter Flavours of Estonia elvyttää talven ruokamatkailua

Ruoka- ja kulttuuritarjonnan kilpailukykyinen hinta-laatusuhde ovat valttikortteja, jotka tekevät minulle Virosta houkuttelevan matkakohteen ympäri vuoden.  Vieraillessani tammikuussa Tallinnassa vinosti hymyilytti se, että 15 kilometrin taksimatka Tapaninvainiosta laivasatamaan maksoi enemmän kuin edestakainen laivamatka ja yhden yön hotelliyöpyminen Tallinnan Estoria-hotellissa. Lomasesonkien ulkopuolella matkustaminen on siis kukkaroystävällistä. Matkustamisen mukavuutta lisää  se, että voin yöpyä viiden tähden hotelleissa ja syödä ravintoloiden erikoisviikoilla 30-50 %  korkeasesonkia edullisemmin. Esimerkiksi spa-hemmotteluloma, joka sisältää vain hedonistisia, sisätiloissa tapahtuvia nautintoja aamusta iltaan, kannattaa tehdä talviaikana vaikkapa Pärnuun.

Pääsimme kollegani, ruokatoimittaja Marita Joutjärven kanssa tutustumaan ensimmäisen kerran järjestettävään Winter Flavours of Estonia -konseptiin Tallinnassa ja Tartossa.  Helmi-maaliskuussa Winter Flavours of Estonia -kampanjaan osallistuvat ravintolat tarjoavat 3-4 ruokalajin sesonkimenua 22-42 euron hintaan. Menun sisällön ja hinnan päättävät ravintolat itse poiketen tätäen muista ravintolaviikoista. Tallinnassa konseptiravintoloita ovat mm. MEKK, Cru, Konrad, Nok Nok, Sume, Seitseteist. Tartossa Hõlm, Joyce ja V Café sekä Pärnussa Rannahotelli Restoran, Mon Ami ja Wasa Restoran.

Monet Winter Flavours of Estonia -ravintoloista ovat ns. hotelliravintoloita, mutta Virossa moni maan parhaista ravintoloista sijaitsee hotellien yhteydessä. Matkamme tarjosi talvisia maistiaisia ilmojenkin suhteen, sillä räntää tuli vaakatasossa. Niinpä oli enemmän kuin mukavaa mennä illallisravintolaan hissillä pikkukengissä ja ilman päällysvaatteita.

Näkymä Boutique Hotel Savoyn huoneen ikkunasta. © Tiina Rantanen

MEKK tarjosi virolaisia ja tanskalaisia talvimakuja

Tallinnassa nautimme niin lounaan kuin illallisen ravintola MEKKissä. Nimi on lyhenne sanoista Moodne Eesti Köögi Kunst, joka viittaa moderniin virolaiseen keittiöön. Kyseessä on viiden tähden Art Deco -tyylisen Savoy Boutique -hotellin yhteydessä toimiva ravintola. Tyylikäs ja viihtyisä hotelli sijaitsee mitä keskeisimmällä paikalla vanhassakaupungissa.

Lounaalla pääsimme nauttimaan keittiömestari Rene Uusmehen talviruokanäkemyksistä, joita normaalina päivänä on tarjolla vain illallisella. Uusmehen luotsaamassa keittiössä moderni virolainen keittiö perustuu tunnettuihin klassisiin ruoanlaiton perusperiaatteisiin, joita täydennetään nykyaikaisilla menetelmillä ja ammattitaidolla.

”Virolaisen keittiön juuret on syvällä virolaisten perinteissä ja kulttuurissa, isoäitien viisaudessa”, Uusmees sanoo. Hänen ruokafilosofiansa näkyy lautasella klassikkoina, jotka valmistetaan sesongissa olevista raaka-aineista.

Beef Stroganoff on MEKKissä Winter Flavours of Estonia -menun pääruoka. © Tiina Rantanen

3-ruokalajin talvimenu sisälsi lohta ja kirjolohen mätiä voikastikkeessa, venäläistä stroganovia sekä valikoiman makeita paloja MEKKin jälkiruokalistalta.

Tanskalainen chef Carsten Korsnes valoitti yhden illan ajaksi Rene Uusmehen keittiön MEKKissä. © Tiina Rantanen

Winter Flavours of Estonia -konseptissa tehdään myös keittiömestarivierailuja eri maiden ravintoloiden välillä. Lämminhenkisestä illallisesta vastasi Rene Uusmehen kanssa kööpenhaminalainen, Krepsegaarden ravintolan keittiömestari Carsten Korsnes.  Tarjolla oli Krebsegaardenisin jokirapusalaattia, norjalaista  suolapressillä valmistettua ”Persetorskaa”, lampaanpotkaa ja marinoituja päärynöitä. Illallisen hinta oli 42 euroa.

Illallisen erikoisuus oli toimiva cocktail- paketti, jonka baarimestari Barbara Bascunan oli luonut ruokalajien kaveriksi. Luonnollisesti viinien ystävälle oli omat vaihtoehtonsa. Niin Carsten kuin Barbara kävivät juttelemassa useaan otteeseen asiakkaiden kanssa koetuista elämyksistä, mikä teki illasta rennon ja mutkattoman.

Seuraavana aamuna Rene matkusti Carstenin kanssa Kööpenhaminaan tekemään vastavierailun Krebsegaardenissa.

Raatihuoneen tori on Tarton keskeisin paikka, joka on varsinkin kesäisin täynnä elämää. Hotelli Lydia sijaitsee aivan Raatihuoneen vieressä. © Tiina Rantanen

Tartto on virkeä yliopistokaupunki

Tallinnassa vietetyn vuorokauden jälkeen suuntasimme kohti Tarttoa. Todettakoon, että bussimatka express-bussilla kaupunkien välillä maksaa 15 euroa.

Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto on maan ehdoton kulttuurikeskus, 93 000 asukkaan kaupunki. Viehättävää yliopistokaupunkia pidetään maan sivistyksen kehtona. Tartto on myös Baltian vanhin kaupunki. Tarton valttikortteihin kuuluvat Viron suurimman yliopiston lisäksi erinomaiset kahvilat ja ravintolat, kohtuullinen hintataso, hyvät ostospaikat ja monia hotelleita ja erilaisia majapaikkoja. Tartto on hyvin tiivis kaupunki, sillä suurin osa nähtävyyksistä, ravintoloista ja yöelämästä keskittyy kahden kadun varrelle, kadut ovat Ülikooli ja Rüütli. Raekoja plats eli Raatihuoneentori on kaupungin elämän keskus. Suuren osan siitä ovat nykyisin vallanneet kahvilat ja ravintolat, joilla kesäkautena on aukion täyttävät, viihtyisät terassit. Keskikaupunkiin on helppo tutustua jalkaisin, autoa ei tarvita.

V Cafe on lapsiperheiden suosiossa. © Tiina Rantanen

Lounaalla kauppakeskuksessa

V Cafe on Kvartal-keskuksen II kerroksessa toimiva ravintola, jonka sisustus viittaa romanttiseen Pariisiin. Erinomainen paikka nauttia vaikka shoppauslounas, sillä keittiö on yhteinen White Guidessa noteeratun Joyce-ravintolan kanssa. Tarjolla on raikkaita, kauniisti aseteltuja ruokia sekä vitriinillinen herkkuja, joista leivosten ystävän on vaikea valita suosikkinsa. 22 euron talvimenu sisälsi kanasalaatin ja sekä grillattua possun kylkeä, jälkiruoan sai valita vitriinistä. Me valitsimme mustan laskiaispullan, jonka värin salaisuudeksi ensin luulimme lakritsaa, mutta maistettuamme päädyimme kuitenkin lääkehiileen. Trendejä selkeästi seurataan tässä ravintolassa.

Mustan laskiaisen trendikkäin pulla oli V Cafén Musta laskiaispulla. © Tiina Rantanen

Lydiassa nukkuu hyvin

Ülikool-kadulla, aivan Raatihuoneen torin kulman takana sijaitseva Lydia Hotel avattiin kesäkuussa 2016. Hotellissa on kaksi puolta, vanha sekä modernia arkkitehtuuria edustava uudisrakennus, jossa huoneemme puistonäkymineen sijaitsi

Hotellissa on 70 viihtyisää huonetta sekä vain hotellivieraille tarkoitettu kylpyläosto ja kuntosali. Uimapuku siis kannattaa pakata mukaan. Erityishehkutukset ansaitsee hotellin aamiainen, jota voisi lähinnä luonnehtia laadukkaaksi brunssiksi. Yksi parhaista hotelliaamiaisista, jonka olen matkoillani nauttinut. Lisäksi hotellin sijainti on varmasti Tarton keskeisimpiä. Täältä on lyhyt kävelymatka kaikkialle.

Ravintola Hõlm on rankattu White Guide 2020 Viron 15. parhaaksi ravintolaksi.

Ravintola Hõlm – Tarton parahaaksi rankattu ravintola

Ravintola Hõlm sijaitsee Lydian toisessa kerroksessa. Joten jälleen laskeudumme illalliselle hissillä. Winter Flavours of Estonia -menu noudattelee miellyttävästi virolaisia raaka-aineita: tarjolla on niin kuhaa, villisikaa kuin talviomenoita. Ruoka valmistetaan avokeittiössä ja se on osa ravintolaelämystä. Talvisena torstai-iltana ravintola on aivan täynnä.

Alkuruokana nautimme kuhamurekerulla herkullisen piparjuurikastikkeen ja pikkelöityjen kasvisten kera. Pääruoka oli pitkään haudutettua ja haarukassa hajoavaa villisian niskaa. Tuhteja ja talvisia makuja lautasen täydeltä. Jälkiruoka ansaitsi erityiskehut, sillä sinänsä simppelin jälkiruoan savustettu omenasalaatti nosti aterian päätöksen aivan uudelle tasolle. Ei siis ihme, että Hõlm on päässyt mukaan White Guide Nordic ravintolaoppaaseen jo neljänä perättäisenä vuonna ja vuoden 2020 oppaassa se noteerattiin Viron 15. parhaaksi ravintolaksi. Viiniystävälle tiedoksi, että Hõlm on investoinut Coraviniin, joten myös arvokkaampia viinejä on tarjolla laseittain.

Virolaiset raaka-aineet maistuivat Hõlmin  Winter Flavours of Estonia -menussa, 39 e. © Tiina Rantanen

 

Love Mussels on Tallinan ensimmäin äyriäisgastropub

Tallinnaan palattuamme ehdimme vielä käydä katsastamassa Love Mussels -ravintolan, joka sijaitsee entisen Sfäärin paikalla osoitteessa Mere puiestee 6 E.  Tallinan ensimmäinen äyriäisgastropub avattiin 5. helmikuuta 2020. Ravintolan keittiöstä vastaa Dimitri Fjodorov. Hän on aikaisemmin työskennellyt mm. Ribe- ja Cru-ravintoloissa Tallinnassa sekä käynyt kasvattamassa kokemustaan Moskovan ravintoloissa.

Dimitri Fjodorov vastaa Tallinan ensimmäisen äyriäisgastropubin ruokatarjonnasta. © Tiina Rantanen

Ravintolan ruokalistalta löytyy niin  tuoreita ostereita, katkarapuja kuin ravintolan nimessä mainittuja sinisimpukoita.  Niitä tarjotaan niin kermaisissa, tomaattisissa kuin aasialaisissa kastikkeissa sekä kuorrutettuina. Kattilallisen eli kilon simpukoita saa 13 eurolla, puoli kiloa 7 eurolla.

Ruokalista on äyriäis- ja kasvispainotteinen vaikka muutama liharuokakin listalta löytyy. Annokset on hinnoiteltu erittäin ruokailijaystävällisesti, hinnat pyörivät 4-13 euron haarukassa.  Gastropubin tapaan ruokatilaukset hoidetaan ja noudetaan kassalta. Pastellisävyinen ravintola on tällä hetkellä Tallinnassa SE paikka, joka pitää käydä testaamassa. Perjantai-iltana ravintola oli täyteen buukattu jo kello 18.

Ruokatoimittajat olivat erittäin ihastuneita Love Musselsin tarjoamiin makuihin. © Tiina Rantanen

PS. Kiinnostaako jutun perusteella yöpyminen hotelli Lydiassa ja Winter Flavours of Estonia -illallinen ravintola Hõlmissa? Käy osallistumassa arvontaan täällä. 

Talvisin makuterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tallinna ja Tartto maistuvat talvellakin hyvältä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *