Himahella

Taste of Helsinki 2015 - Miltä Helsinki maistuu?

Fine dining valloittaa Kansalaistorin puiston 11.-14. kesäkuuta 2015. Taste of Helsinki -festivaali tarjoaa neljän päivän ajan ruokaa, juomaa ja viihdettä kesäisissä merkeissä. Helsinki on hetken taas hiukan maukkaampi paikka elää.

taste_of_helsinki2
Taste of Helsinki valtaa Kansalaistorin puiston jälleen kesäkuussa

Musiikkitalon ja Kiasman välisen puiston neljäksi päiväksi valloittava Taste of Helsinki on tapahtuma, jossa tutustutaan Suomen parhaisiin ruokiin ja nautitaan Helsingin rikkaasta ravintolakulttuurista. Nyt jo neljännen kerran. Esimerkkiä on otettu Dublinista, Lontoosta, Sydneystä, Edinburghista, Amsterdamista ja Melbournesta, joissa samanlaisia tapahtumia on järjestetty aikaisemmin. Kyseessä on kansainvälinen konsepti ja Taste of -kaupunkeja on jo 16.

Idea rantautui Suomeen Irlannista

Taste of Helsingin isähahmo on irlantilaislähtöinen foodie Barry McNamara. Hän pyörittää tapahtumaa vaimonsa, arkkitehti Mira McNamaran kanssa.

-Vuonna 2006 Taste of Dublin -tapahtuma teki minuun suuren vaikutuksen. Aurinko lämmitti kesäkuista Iveagh Gardensin aluetta Dublinin keskustassa. Siellä oli edustava kattaus paikallisia laaturavintoloita, jotka kaikki olivat suunnitelleet omat Taste of Dublin -annoksensa. Paikan kansoitti hyvästä ruoasta kiinnostuneet, iloiset ihmiset. Ruoalla todella oli yhdistävä vaikutus ja toisilleen aikaisemmin tuntemattomat henkilöt taikoivat tapahtuman eloon, McNamara muistelee.

-Kun muutimme vaimoni kanssa Helsinkiin, hämmästelin, miten kaikki tuntuivat puhuvan ruuasta, nuoria huippukokkeja oli useita, kaupungin ravintolaelämä oli kokenut uuden nousun ja Suomen luonto oli täynnä upeita raaka-aineita. Mietin, miksei Helsingissäkin voisi järjestää ruokafestivaalia samaan tapaan kuin muissa Euroopan kaupungeissa. Mielessäni oli juuri tuo edellä mainittu Taste of Dublin, ja koska konsepti on kansainvälinen, päätimme kokeilla sitä Helsingissä, McNamara kertoo.

-Jos olisimme tienneet vaimoni kanssa, kuinka suuren riskin otamme, emme olisi takuulla perustaneet tapahtumaa. Vaaransimme niin kotimme, säästömme kuin parisuhteemmekin, Barry on kertonut Iltalehden haastattelussa.

MacNamaran mielestä Taste of Helsinki on mainio ikkuna esitellä suomalaista osaamista muulle maailmalle. -Pohjoismainen keittiö on nyt kovassa nosteessa, hän muistuttaa.

Helsingin maku 2015

Aikaisempina vuosina Taste of Helsinki -tapahtuma on kerännyt neljän päivän aikana noin 9 000 ruokafriikkiä Kansalaistorille herkuttelemaan. Kesäkuiseen herkkutapahtumaan odotetaan nytkin 10 000 kävijää.

taste_of_helsinki
Oma suosikkini jo maistamistani Taste of Helsinki -annoksista on Sinnen Haugesund eli Haugesundin silliä, varhaisperunoita ja ruskistettua voita. Mitä parhain kesäruoka!

Tänä vuonna Taste of Helsinki -tapahtumaan osallistuu peräti seitsemän ensikertalaista, joista osa on aivan hiljattain toimintansa aloittaneita ravintoloita. Tapahtumassa mukana olevat ravintolat ovat Bertha, Bröd, Gastrobar Emo, Hoshito, Kaskis, Matti Jämsen Pop Up, Pastor, Ragu, Sinne ja Smakbyn.

Kunkin ravintolan valikoimissa on kolmen ruokalajin maistelumenu ja kaikki annokset maksavat 5-6 euroa. Alku-, pää- ja jälkiruokien seuraksi tarjolla on viinejä ja cocktaileja.

taste_of_helsinki3
Matti Jämsen Pop Up maistatti kutsuvieraille Friteerattua katajanmarjalla maustettua kanankoipea ja kuusenkerkkää Bocuse d’Or. Samaa annosta hän valmisti Bocuse d´Or -kisoissa. Ragu pisti suun makeaksi lakritsivaahtoa, marinoitua fenkolia ja sitruunajäätelöä -annoksella.

Tapahtumassa maksetaan markoilla. Tosin markan kurssi on euro. Käypää valuuttaa voi vaihtaa tapahtuma-alueella olevassa Taste of Helsinki Pankissa tai paikan päällä kierteleviltä rahanvaihtajilta.

Ravintolatelttojen lisäksi alueella tulee olemaan myös Suomen kokkimaajoukkueen vetämä kokkikoulu, uudistunut viinipaviljonki sekä olut- ja samppanjabaarit. ”Tänä vuonna olemme erityisesti satsanneet viinitarjontaan. Viinit myötäilevät loistavasti tarjolla olevia ruokalajeja”, MacNamara sanoo.

Yksi tapahtuman odotetuimmista ohjelmanumeroista on Suomi-Ruotsi kokkimaaottelu, jossa Suomen ja Ruotsin kokkimaajoukkueet kisaavat toisiaan vastaan. Se on kolmiosainen kamppailu, jonka erät koostuvat alkuruoasta, pääruoasta ja jälkiruoasta. Joukkueet valmistavat mysteerilaatikon aineksista tunnissa ruoka-annokset, joista tuomaristo valitsee voittajan.

Taste of Helsinki on avoinna yleisölle Kansalaistorin Puistossa 11.-14.6.2015 torstaista lauantaihin lounasaikaan kello 11-15 ja päivällisaikaan kello 17-22. Sunnuntaina festivaalin aukioloaika on kello 11-16.

Lisätietoja löytyy täältä.

Nähdään siis Kansalaistorin puistossa kesäkuussa ja katsotaan miltä Helsinki maistuu! Toivotaan, että Arskakin hemmottelee festariväkeä.

Terveisin Himahellan Tiina

taste_of_helsinki4
Pääsin koemaistamaan Barry MacNamaran luotsaamalla Taste of Helsinki -safarilla annoksia jo etukäteen. Gastrobar Emossa tarjottiin Créme Ninonia, Brödissä härkätartaria ja Sinnen Porvoo-Hki -jälkiruoka jätti hyvän maun suuhun.

Tiistaina 12.toukokuuta julkaistu TASTE OF HELSINKI -MENU 2015 näyttää kokonaisuudessaan tältä:

BERTHA

ruis, possu, sipuli 5 mk nauta, tilli, kukkakaali 6 mk possu, suklaa, nauta 5 mk

BRÖD

Sipuli – Sipulilientä, vuohen gruyère moussea, karamellisoitua sipulia ja hiivaleipää 5 mk (v) Härkä – Savustettu härkä tartar, lehtipersilja majoneesiä ja ketunleipää 6 mk Kirjolohi – ”Poltettua” lohta, perunaa, kermaviiliä ja mallasleipää 6 mk Kefiiri – Jääkefiiriä, mansikkaa ja hunajaleipää 5 mk

GASTROBAR EMO

Crème Ninon ja mustekalaa 5 mk Rypsipossun ribsejä ja chipottlea 6 mk Emon ”Tiramisu” 5 mk

HOSHITO

Lohi Sashimi ja Ume-Kurkku Aemono 5 mk Ginger ja Ginger, Misokastike 6mk Kouji-Härkä ja Rei-Soba Wasabikastikkeella 6 mk Avocado Tempura 5 mk (v)

KASKIS

Sokerisuolattua lohta, savulohimoussea, saaristolaisleipää ja tilli-piimäkastike 6 mk Ylikypsää paahdettua possunkylkeä, barbequekastiketta, varhaisperunaa ja kevätsipulia 6 mk Herukanlehteä, tuorejuustoa ja valkosuklaata 5 mk

MATTI JÄMSEN POP-UP

”Toast skagen”, piparjuurta ja kurkkua 5mk Friteerattua katajanmarjalla maustettua kanankoipea ja kuusenkerkkää Bocuse d’Or 2015 6 mk Grillattua purjoa, Keisarinjuustoa ja marinoitua sipulia 6 mk (v) Mansikkamaitoa Matin ja Maijan tapaan 5 mk

PASTOR

Pastorin Casa Ceviche: Tuoretta lohta, katkarapuja, guacamolea, Rocoto chili tiger’s milk 5 mk Pulpo Al Olivo: Pitkään kypsennettyä mustekalaa, rapea peruna-oliivikakku, misomajoneesia 6 mk Mejilla:Tamarindilla glaseerattua vasikanposkea, mausteista kvinoasalaattia 6 mk

RAGU

Hiillostettua miekkakalaa, sardelliaiolia ja paahdettua pecorinoa 6 mk Ylikypsää karitsanniskaa, karitsamakkaraa ja sinappipolentaa 6 mk Lakritsivaahtoa, marinoitua fenkolia ja sitruunajäätelöä 5 mk Breads&Spreads: 5 mk (v) -Mallasleipää, tattarifoccacia ja parmesaanimuffinssi -Vuohenjuustoa, ruskistettua voita ja raparperia

SINNE

Haugesund – Haugesundin silliä, varhaisperunoita ja ruskistettua voita 5 mk Gurka – Kylmää kurkku-minttukeittoa 5 mk (v) Wallenberg – Vasikanpihvi, muhennettuja herneitä ja ruskistettua voita 6 mk Porvoo-HKI – Tuulihattu, valkosuklaamoussea ja vadelmasorbettia 5 mk

SMAKBYN

Miedosti haudutettua ahventa ja siian mätiä, kesäsalaattia ja tillimajoneesia 5 mk Ahvenanmaalaista karitsaa, juureksia ja pekonia, kermaista timjamikastiketta ja villisipuliöljyä 6 mk Smakbyn vaniljavanukasta, suklaata ja omenahillo 5 mk.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taste of Helsinki 2015 - Miltä Helsinki maistuu?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *