Himahella

Täydellinen Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta

Sisilialainen munakoisopasta on saanut nimensä Norma-oopperan mukaan. © Tiina Rantanen

Pasta maistuu kesälläkin.  Sisiliasta kotoisin oleva Pasta alla Norma on kuin Etelä-Italia. Se on mehevä, rehevä, täynnä Välimeren syviä makuja.

Tarinan mukaan tämä sisilialaispasta on saanut nimensä Vincenzo Bellinin Norma -oopperan mukaan. ”Tämä on kuin Norma!”, italialainen kirjailija Nino Martoglio huudahti maistaessaan munakoisopastaa, josta on tullut Sisilian tunnetuin ruokalaji. Kirjailijan mielestä ruokalaji oli yhtä täydellinen kuin Vincenzo Bellinin Norma-ooppera.

Pasta alla Norma

eli sisilialainen munakoisopasta

4-5 annosta

lakto-vegetaarinen, laktoositon

500 g munakoisoa

1 tuore punainen chili

3-5 valkosipulinkynttä

1/2 – 3/4 dl hyvää oliiviöljyä

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

2 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

3/4 tl mustapippuria

1 rkl sokeria tai hunajaa

400 g pastaa

3/4 dl silputtua tuoretta basilikaa

75-100 g raastettua parmesaania tai Le Gruyère AOP -juustoa

  1. Huuhtele munakoiso ja leikkaa puolen sentin viipaleiksi. Silppua chili, poista siemenet ja hienonna valkosipulinkynnet.
  2. Ripottele munakoisoviipaleille suolaa ja anna niiden itkeä vartin verran. Kuivaa pintaan kihonneet pisarat talouspaperiin, pirskottele niille hieman oliiviöljyä ja ruskista viipaleet uunin 250-asteisten grillivastusten alla, noin 10-15 minuuttia. Jaa viipaleet neljään osaan. Voit myös ruskistaa viipaleet pannulla. Siirrä palaset lautaselle odottamaan.
  3. Kun munakoisoviipaleet ovat uunissa, tee tomaattikastike. Kuumenna öljytilkka pannulla ja kääntele siinä valkosipulit ja silputtu chili. Lisää tomaattimurska, valkoviini sekä mausteet. Anna kastikkeen muhia miedolla lämmöllä hetken aikaa. Sekoita joukkoon loppuvaiheessa munakoisoviipaleet.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan purtavan pehmeäksi eli al dente. Valuta pasta ja kumoa se takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon munakoiso-tomaattikastike. Silppua joukkoon tuoretta basilikaa ja viimeistele munakoiso-tomaattipasta juustoraasteella. Tarjoa  heti.

Viinivinkki

Munakoisoa käytetään italialaisessa keittiössä paljon, onhan kasviskin kotoisin sieltä. Munakoiso valmistetaan usein grillaamalla tai paahtamalla, minkä lisäksi yrtit ja valkosipuli lisäävät ruokalajien täyteläisyyttä. Lasiin sopii siksi punaviini tai runsas olut.

© Alko

Kokoile Norman kaverina täyteläistä ja notkeaa apulialaista  luomupunaviiniä  Zensa Primitivo Organico 2019, 12,48 e


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Täydellinen Pasta alla Norma eli sisilialainen munakoisopasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *