Himahella

Tee on nyt jääteetä

Jäätee2
© Tiina Rantanen
Kesän myötä muistin mainion, alkoholittoman hellejuoman eli jääteen. Ice Tea keksittiin alun perin Yhdysvalloissa, ja ennen kaikkea eteläisissä osavaltioissa juoma on erittäin suosittua. Jäätee vie hyvin janon ja se sopii myös ruokajuomaksi
Teetä voi hauduttaa kuumana tai kylmänä. Tee reagoi eri tavalla kylmään veteen ja siitä irtoaa  juomaan vähemmän kateiinia ja kofeiinia. Haude on pehmeä ja kevyt vähäisen hapokkuuden johdosta. Kannattaa suhtautua siis kuuma- ja kylmähaudutettuun teehen eri tavalla. Vähän kuten mustaan ja vihreään teehen.

Mitkä teet sopivat jääteeksi?

Kaikki teelaadut käyvät jääteen valmistukseen, on vain makukysymys mistä pistää. Tämä koskee myös rooibosta ja muita yrttejä. Maustetuista teelaaduista hyviä ovat hedelmäiset, sitruunaiset ja marjaiset teet.
Jäätee3

Kuumahaudutus

Hauduta suosikkiteesi ohjeiden mukaisesti kuumalla vedellä. Lisää jäitä vasta jäähtymisen jälkeen. Jäiden lisääminen samentaa juoman ja laimentaa sen makua
Perusohje
1 l kannu
4–5 tl teelehtiä
1. Hauduta tee normaaliin tapaan eli 80 asteisessa vedessä 3-5 minuuttia teelaadusta riippuen. Tee saa olla vahvaa Kun haudutus on valmis, poista lehdet ja jäähdytä teetä huoneenlämmössä 5–10 min, minkä jälkeen pane se jääkaappiin. Hitaampi jäähdytys estää samentumisen.
2. Jos haluat jäähdyttää teen jäillä heti juotavaksi, käytä puolet vähemmän vettä haudutukseen.

Kylmähaudutus

Perusohje
1 l kylmää vettä
1 rkl teelehtiä
1. Mittaa vesi ja lehdet isoon kannuun ja aseta jääkaappiin yön yli. Aamulla sinulla on kannullinen kylmää ja raikasta jääteetä heti juotavaksi. Poista lehdet, jos et halua vahvempaa teetä.
2. Vaihtoehtoisesti jätä kannu huoneenlämpöön pariksi tunniksi. Tässä ajassa teessä on jo makua mukavasti, eikä jäiden lisääminen sameuta juomaa.

Maustaminen

Perusjääteen voi maustaa oman maun mukaan erilaisilla hedelmillä tai marjoilla. Lisää niitä haudutuksen yhteydessä mukaan makua antamaan.
Jos valmistat jääteen kylmähauduttamalla, lisää vähän sitruunamehua teehen. Hapokkuus tekee teestä täyteläisemmän. Se parantaa säilyvyyttä.
Kuumahaudutuksessa on helppoa makeuttaa tee haudutuksen yhteydessä, mutta kylmähaudutuksessa kannattaa käyttää erikseen sokerilientä. Olen käyttänyt jääteen makeuttamisessa myös makeutusjauhetta (Canderell), jolloin tee on light versio. Aspartaamijauhe sekoitetaan mielummin kylmään teehen.
Sokeriliemi
2 dl vettä
2 dl sokeria
1. Kiehauta vesi ja lisää sokeri joukkoon. Sekoita kunnes seos on täysin kirkas. Jäähdytä ja säilytä suljetussa astiassa jääkaapissa.
* Kun valmistaa jääteetä, kannattaa valmistaa isompia määriä, esimerkiksi kannullinen, jota sitten voi juoda päivän mittaan.
* Jäätee on parasta juoda 2–3 päivän kuluttua valmistuksesta.
 Jäätee1
Sweet Southern Ice Tea
1 litraa vettä
4–5 tl mustaa teetä
1 dl sokerilientä
puolikkaan sitruunan mehu
mintunlehtiä
1. Kaada isoon kannuun 1 litra kylmää vettä ja lisää teelehdet sekaan. Anna hautua pari tuntia huoneenlämmössä tai hauduta yön yli jääkaapissa.

2. Poista haudutuksen jälkeen lehdet ja lisää sokeriliemi ja sitruunamehu.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tee on nyt jääteetä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.