Himahella

Tertin kartano - Mikkelin gastronominen helmi jo 40 vuotta

© Tiina Rantanen

Järvenrannalla idyllisessä peltomaisemassa sijaitseva Tertin kartano on yksi Mikkelin suosituimmista käyntikohteista erityisesti kesäkuukausina. Se on aito sukukartano, kulinaristien kestihovi ja kodikas farmihotelli 5-tien varrella, 7 km Mikkelin keskustasta. 1500-luvulla rakennetussa kartanossa voi yöpyä tai käydä syömässä – tai vaikka vain pistäytyä tutustumaan kartanon puutarhaan ja Meijerikahvilaan.

© Tiina Rantanen

Toukokuussa Tertissä oli kevätkylvöt meneillään.

Mikkeliläinen Tertin kartano tunnetaan ruoastaan ja vieraanvaraisuudestaan. Erilaiset kokoukset ja tapahtumat ruokatarjoiluineen ovat olleet kartanoa isännöivän Pylkkäsen perheen leipäpuu ja intohimo vuodesta 1978 lähtien, jolloin kartanon päärakennuksen saliin katettiin ensimmäisen kerran eteläsavolainen pitopöytä.  Tertin maine on kiirinyt  hyvän ruoan ystävien keskuudessa vuosi vuodelta yhä laajemmalle  ja vuoden 2018 alussa Tertti rankattiin  Viisi tähteä -verkkolehden ruoka-alan ammattailaisten äänestyksessä Suomen 39. parhaaksi ravintolaksi. Mutta omassa rankingissani Tertin kartano on paljon, paljon korkeammalla.  Tertti kun tarkoittaa kokonaisvaltaista elämystä, ei pelkästään herkuista notkuvaa pitopöytää.

Historian kirjoista löytyy merkintä Tertistä jo  vuodelta 1540. Tilan silloinen nimi oli Hintsalan rustholli ja isonvihan aikana talosta varustettiin mies ja ratsu kuninkaan armeijaan. Rustholli sai nimensä isäntä Hannu Hintsan  mukaan.

© Tiina Rantanen

Pylkkästen aika tilalla alkoi 1894, kun Aatami Pylkkänen osti Tertin Iivarin päivänä 22.8. Maita siirtyi kaupassa noin 900 hehtaaria. Poika Iivari aloitti tilan kohennustoimet. Pytingit kunnostettiin ja viljelyksiä raivattiin lisää. Puutarhan suunnitteli ja rakensi pietarilainen puutarhuri Dahlström. Tällöin istutettiin myös kuuluisa Tertin ruusu.

Vaaleanpunainen, ”ikuisesti punasteleva neitokainen” kasvaa kartanon päärakennuksen verannan edustalla. Ruusun numeroituja taimia on myynnissä vuosittain rajattu määrä. Jos sellaista mielii omalle pihalle, taimi kannattaa varata jo edellisenä vuonna. Ruusuista makua voi maistella ruusumarmeladeissa, hyytelönä, kahvissa ja teessä. Kartanon puodissa myydään myös Tertin ruusun tuoksuista, sadeveteen valmistettua saippuaa sekä ruusulta tuoksuvia kynttilöitä.

© Tiina Rantanen

Kartanon isäntiä kahdessa polvessa. Pepita, Arttu ja Matti Pylkkänen pyörittävät Tertin kartanoa jo  vuosikymmenten kokemuksella. 

Matin ja Pepitan Tertti

40 vuotta sitten eli 1978  Matti ja Pepita Pylkkänen ottivat tilan haltuunsa. Uuden isäntäparin myötä kartanon tuotantosuunnaksi valittiin matkailu ja erikoisviljely. Tertistä löytyy nykyisin jopa tryffelitammitarha! Kuluneiden vuosikymmenten aikana pihapiirin rakennukset on kunnostettu perinteitä vaalien ja puutarha sekä lähiympäristö saatettu 1800-luvun lopun tyyliin.

Itse viljeltyjen ja läheltä hankittujen raaka-aineiden hyödyntäminen on ollut itsestään selvää Pepita ja Matti Pylkkäselle siitä asti kun he tarttuivat Tertin kartanon vetovastuuseen. Lähiruoka ja ruokasesongit eivät siis ole Tertissä mitään uusia asioita, näille peruspilareille kartanon ruokafilosofiaa on rakennettu alusta asti. Vilja, vihannekset, mausteyrtit, marjat ja sienet ovat omien maiden antimia. Erikoisuutena ovat riistaruoat ja Matti-isäntä onkin innokas metsämies. Vierailupäivänä Meijerikahvilan lounaskin oli hirveä punaviinikastikkeella ja calvadoshyytelöllä keitettyjen perunoiden kera.

Lounaalla nautimme Arttu Pylkkäsen pyytämää siikaa, korvasieniä ja keväisiä kasvimaan terveisiä. Kartanon 50 lajin kesäpöytä on tarjolla vasta heinäkuussa päivittäin. 

Toukokuisella lehdistölounaalla päärakennuksen kauniisti sisustetussa talonpoikaissalissa pääsimme maistamaan Tertin ruokafilosofiaa puhtaimmillaan. Nautimme  aluksi nokkoskeittoa fasaanin uppomunan kanssa, pääruoaksi tarjottiin Artun pyytämää siikaa, korvasieniä, ketunleipää ja oman kasvimaan terveisiä. Jälkiruoka oli luonnollisesti sesongissa olevaa raparperiä ja mesiangervolla maustettua jäätelöä. Metsäorvokit viimeistelevät kauniin jälkiruoka-annoksen.

Raparperiä ja mesiangervoa Tertin tapaan

”Villiyrttien maukkain aika menee nopeasti ohi. Sitten omat kasvi-, yrtti- ja perunamaat alkavat jo antaa satoa ruokapöytiin”, Pepita kertoo.

Ihan kaikkia tuotteita ei  saada omalta tilalta, vaan kartanonväellä laaja ystäväpiiri ja alihankkijaverkosto. Riekot tilataan luottopyytäjältä ja poro tutulta poronkasvattajalta. Näin keväällä ostetaan kuusen- ja katajankerkkiä. Männyntuoksuvalmuskalle on oma luotettu kerääjänsä. Kuhaa, muikkua, haukea ja ahventa saadaan lähivesistä tutuilta kalastajilta.

© Tiina Rantanen

2018 Tertissä juhlitaan  pyöreitä 

”Vierailijalle 40-vuotis juhlavuotemme  näkyy lähinnä siten, että kuuluisa kesäpöytä on entistäkin runsaampi. Se tarjoaa yli 50 ruokalajin makuelämyksen, jossa yhdistyvät perinneherkut ja modernit klassikot. Kaikki tietenkin valmistettuna mahdollisuuksien mukaan oman kasvimaamme ja luomumetsän antimista”, kertoo Tertin kartanon operatiivinen johtaja Heli Pöyry.

© Tiina Rantanen

Heli Pöyry esittelee Tertin aarreaittaa eli säilykekellaria. Kaikki säilykkeet ovat itsetehtyjä oman maan sadosta. 

Heinäkuussa kartanon kesäpöytä on katettuna päivittäin., lounaalla kello 12-16 ja illallisella kello 18-21.  Sunnuntaisin herkuttelemaan pääsee kello 12-17. Kesäpöydän hinta on  43€/hlö.

”Meijerikahvilasta saa kevyempiä salaatteja sekä kakkuja ja kahvileipiä” Heli jatkaa. Kahvila on avoinna joka päivä kello 10-18.

© Tiina Rantanen

Kartanon tunnelmallisessa kivitallissa on kesä-elokuussa myynnissä ruokatuotteita ja sisustustuotteita, jotka muutoin ovat Meijerikahvilassa.

”Koska yritämme joka vuosi keksiä Tallipuotiin jotakin uutta, ja tänä kesänä meillä on hipsteriteema”, Heli paljastaa ”Saapa nähdä mitä asiakkaat siitä tuumaavat.”

Tertissä pääsimme vertailemaan erilaisia mahloja –  maistoimme koivun, vaahteran ja lepän mahlaa. Olipa niissä isot erot!

Tertin puutarha on nähtävyys

Tertin Kartanoa ympäröi neljän hehtaarin kokoinen puutarha, jonne voi poiketa vaikka piknikille puiden varjoon.Puutarha sijaitsee  miltei piilossa päätalon kävijöiltä. Ruutupuutarhan antimiin kuuluvat valloittavat yrtit sekä väreittäin kylvetyt juuresmaat ja omena-, kriikuna- ja luumutarha. Keväisellä käynnillämme kartanon pihapiirin kirsikkapuistikko kukki valkoisenaan. Ilmaisia puutarhakierroksia järjestetään 28.6-9.8 joka torstai kello 16. Puutarhakierrokset kestävät noin tunnin.

© Tiina Rantanen

”Kristallisalaattia” on tarjolla kartanon kesäpöydässä. 

Farmihotellissa on viisi huonetta

Jos Tertistä ei malttaisi millään poistua, kartanossa on mahdollista myös yöpyä. Pihapiirissä on viisi  viihtyisää, modernia ja eri tavoin sisustettua hotellihuonetta. Niitä kutsutaan farmihotelliksi.  Majoitus kahden hengen huoneessa, ruokailu kesäpöydässä sekä aamiainen maksaa 139,50 e/hlö/2hh/vrk. Ja kokemuksesta voin kertoa, että  farmihotellissa nukutti todella hyvin!

© Tiina Rantanen

Tertin kukkaissokerikakku vie kielen

Mukaamme saimme vielä ohjeen kartanon kuuluisasta kahvikakusta, joka on aikamoinen herkku. Klassikko, jossa maistuu viimeiset ruokatrendit! Tertissä kaikki ruoka koristellaan pihapiiristä löytyvillä aineksilla ja nyt tarjolla ollut kahvikakku oli saanut koristeekseensa metsäorvokit. Mikäli Tertin yrttisokerikakun teko kiinnostaa, yrttisokerin voi tilata Tertin verkkokaupasta.

© Tiina Rantanen

Tertin kartanon yrttisokerikakku

250 g voita

2,5 dl sokeria

3 kananmunaa

2 dl vehnäjauhoja

2 dl perunajauhoja

1 dl Tertin yrttisokeria

2 tl leivinjauhetta

½ dl sitruslikööriä

  1. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan.
  2. Lisää lopuksi sitruslikööri ja sekoita taikinaa mahdollisimman vähän.
  3. Kaada taikina 1,5 l voideltuun ja jau- hotettuun vuokaan. Paista kakkua 175 -asteisessa uunissa noin tunnin ajan uunin alimmalla tasolla.

Tertin kartano

Kuopiontie 68, Mikkeli

© Tiina Rantanen

Ps. Pääsimme tutustumaan Juvan tryffelikeskuksen toimintaan näytösluontoisesti, kun tryffelikoira Geena ja hänen isäntänsä Marko Lehto pitivät tryffelinmetsästysnäytöksen Tertin kartanon tammitarhassa. Tertti viljelee siis myös kotimaista tryffeliä!


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tertin kartano - Mikkelin gastronominen helmi jo 40 vuotta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *