Himahella

Tommasi lanseerasi luksusamaronen

De Buris Amarone Riservan rypäleet ovat kuivumassa tulevaa vuosikertaa 2018 varten. © Tiina Rantanen

Suomalaiset ovat löytäneet italialaisen Tommasin viinit. Alkossa on myynnissä useita talon viineistä, mutta moniin pääsee tutustumaan pelkästään ravintoloissa. Viinitalossa on jo muutaman vuoden ollut vahva laajentumistrendi, joka on tuonut Tommasin viinitarjontaan uutuuksia Italian parhailta laatuviinialueilta. Vuoden 2018 suurin uutinen  ja perhetapahtuma oli De Buris Amarone Riservan -lanseeraus Valpolicellassa 12. lokakuuta 2018. Olin paikalla Tommasin kutsuvieraana.

Pierangelo Tommasi De Buris -palstalla viinin lanseeraustilaisuudessa. © Tiina Rantanen

Tommasin viinitila on perustettu vuonna 1902. Se sijaitsee Italiassa Veneton alueella, Valpolicella Classico-alueen sydämessä. Isoisä Giacomo Battista Tommasin perustama pieni viinitila on kasvanut vakaasti vuosien kuluessa ja nykyään Tommasi viljelee viiniä myös Veronan DOC-alueella, Trevison Proseccossa, Lombardian Oltrepò Pavesessa, Toscanan Montalcinossa ja Maremmassa, Basilicatassa sekä Apulian Manduriassa. Tommasia johtaa jo 4. sukupolvi.

Venetosta kaikki alkoi

Tommasi valmistaa Valpollicellan kukkuloilla viiniä jo neljännessä polvessa. 116 vuotta sitten isoisä Giacomo rakensi ensimmäiset kolme 50 hehtolitran tynnyriään ja alkoi valmistaa viiniä Valpolicella Classicon alueen sydämessä, pienessä Pedemonten kylässä Veronan maakunnan kaakkoisosassa.

Silloinen 10 hehtaarin viinitarha on vuosien mittaan kasvanut kymmenkertaiseksi ja 4. sukupolvi on laajentanut yritystä hankkimalla viinitarhoja myös muualta Veneton alueelta ja kokonaan uusilta viinialueilta. Nyt viinitarhat käsittävät yhteensä 205 hehtaaria ja kuusi viinitilaa Valpolicella Classicon ja muun Veneton alueilla, Lombardiassa, Toscanassa, Apuliassa ja Basilicatassa.

Tommasin viinikellarin uusi käytävä yhdistää rakennuksen uuden ja vanhan osan. © Tiina Rantanen

De Buris on ikoniviinien joukkoon pyrkivä luksusamarone

Amaronea pidetään yhtenä Italian, ja koko maailman, hienoimmista punaviineistä. Se on Valpolicella Classico – viinialueen ehdoton kuningatar. Tommasin perhe on valmistanut tätä jumalaista nektaria perinteisellä tavalla vuodesta 1959.

12. lokakuuta 2018 oli merkittävä virstanpylväs Tommasin viinitalon historiassa, sillä silloin lanseerattiin uusi luksusamarone, De Buris Amarone Riserva, 250 kansainvälisen kutsuvieraan läsnäollessa. Kyseessä on 10 vuotta kypsytetty, yhden 1,9 hehtaarin kokoisen palstan riserva amarone, joka on saanut nimensä läheisen kylän mukaan.  Nyt lanseerattu De Buris -vuosikerta on 2008.

Pierangelo Tommasi piti lanseeraukseen kutsutulle medialle amarone-viinien Master Classin. © Tiina Rantenen

”De Buris ei ole vain tuote, se on vuonna 2000 alkanut projekti”, sanoi Pierangelo Tommasi Amarone Master Classia vetäessään.  Kyseessä ei ole vain high end -amarone, vaan projekti, johon kuuluu mm. historiallisen italialaisen villan, Villa De Buriksen, saneeraus. Rakennuksessa sijaitsee De Buris -kellarit,  mutta tulevaisuudessa rakennuksessa on myös hotellimajoitusta. Tommasien perhehän toimii myös hospitality-bisneksessä omistaen niin kylpylä-hotellin ja kongeressikeskuksen kuin ravintoloita.

De Buris Amarone Riserva 2008 -viini pyrkii ikoniviinien sarjaan. © Tiina Rantanen

De Buris Amarone Riserva 2008 -punaviiniä tulee Suomeen myyntiin 100 pulloa ja sen hinta on Alkossa noin 200 euroa.  Tilalla viini maksoi 260 euroa.

Casisanon viinitarhoilta Toscanasta tulevat Tommasin Brunello di Montalcino -viinit. © Tiina Rantanen

Brunelloa Toscanasta

Amaronea kutsutaan viinien kuningattareksi , mutta  Brunello di Montepulciano on viinien kuningas. Onhan se mm. Italian ensimmäinen DOCG–viini ja Piemonten barolon ohella myös hinnaltaan kalleimpia viinejä.

Vuonna 2015 Tommasi onnistui hankkimaan Toscanan sydämestä 22 hehtaarin suuruisen Podere Casisano – tilan, jossa yhdeksän hehtaaria tuottaa Brunello di Montalcinoa: 7,2 hehtaaria Casisano Brunello di Montalcino DOCG – viiniä ja 1,8 hehtaaria Colombaiolo Brunello di Montalcino DOCG Riservaa.

Alkossa on nyt myynnissä Tommasi Casisano Brunello di Montalcino 2012, jonka hinta on 45,40 e.

Poggio al Tufon viinitarhat auringonlaskun aikaan. © Tiina Rantanen

Toscanan Maremmassa sijaitsee myös Tommasin Poggio al Tufo -tila, jonka Poggio al Tufo Rompicollo -punaviiniä, 12.99 e, löytyy myös Alkon vakiovalikoimasta.

Basilicatan Paternoster

Myös Basilicatan viinialue oli ollut Tommasin tähtäimessä jonkin aikaa. Viinitilan etsiminen sai alueelta sai uudenlaisen ratkaisun, kun Tommasi  2016 elokuussa solmi yhteistyösopimuksen Vulturen alueen vanhimpiin viinintuottajiin kuuluvan Paternosterin (, joka on latinaksi Isä meidän) kanssa. Paternoster on toiminut perheyrityksenä vuodesta 1925. Perhesyistä viinitalo haki yhteistyökumppania, jollainen löytyi toisesta, perinteikkäästä italialaisesta viiniperheestä. Tommasista tuli paitsi yhteistyökumppani myös suurin osakkeenomistaja ja työt jatkuvat yhdessä Paternosterin perheen kanssa.

Basilicatassa sijaitseva Paternosterin tila on Tommasin uusimpia projekteja. © Tiina Rantanen

Paternosterin viinejä ei toistaiseksi ole saatavissa Alkosta.

Suranin viinitila sijaitsee Manduriassa, Apuliassa. © Tiina Rantanen

Jumalten viiniä Manduriasta

Surani on Tommasin viinitalo Manduriassa, Apuliassa. Manduria sijaitsee Salenton viinialueella, joka kuuluu Taranton kaupunkiin. Tähän Apulian osan kreikkalaiset asuttivat 700-luvulla. Kreikkalainen kulttuuri innoitti  Tommasin Masseria Suranin projektia.  Viinien nimet nimittäin perustuvat antiikin kreikkalaisiin jumaliin. Esimerkiksi Alkossa myytävä Surani Heracles Primitivo, 16,79 e,  on saanut nimensä Zeuksen pojan mukaan.

Tommasin kellareista löytyy maailman suurin viinitynnyri, joka on Guinnesin Ennätystenkirjassa. Tynnyriin mahtuu viiniä 33.300 litraa. © Tiina Rantanen

Viinillisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tommasi lanseerasi luksusamaronen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *