Himahella

Oi, mutsi, mutsi - Äitienpäivä on 100-vuotias

Äiti on mielestäni suomen kielen kaunein sana. Vaikka puhunkin mutseista ja mammoista, äitini oli minulle aina äiti. Kuten minäkin pojalleni. Toukokuun 2. sunnuntaina äiti on juhlien keskipiste, jota muistetaan perinteisesti aamiaisella, kortilla ja valkovuokoilla. Myös kakku kuuluu usein juhlapöytään. Äitienpäivää on Suomessa vietetty 100 vuotta.

Himahellan pavlova
© Tommi Tuominen

Äitienpäivä ei ole suomalainen keksintö, vaan se on lähtöisin Yhdysvalloista Länsi-Virginian osavaltiosta. Ensimmäisen kerran päivän viettoa ehdotti vuonna 1872 runoilija Julia Ward Howe, mutta Anna Jarvis aloitti kampanjan äitienpäivän saamisesta kalenteriin Yhdysvalloissa. Äidin kuolema vuonna 1905 sai Jarvisin ajattelemaan, ettei yhteiskunta ottanut huomioon äitien asemaa kansakunnan teollistumisen ja lasten kasvatuksessa.

Vuonna 1914 presidentti Woodrow Wilson allekirjoitti kongressin tekemän päätöksen äitienpäivän virallistamisesta, jonka jälkeen äitienpäivän viettäminen levisi ympäri maailman.

Suomessa äitienpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1918 ja vuonna 1947 äitienpäivästä tuli virallinen liputuspäivä.

Vuoden 1942 äitienpäivänä, joka oli jatkosodan aikana 10. toukokuuta, Suomen sotavoimien ylipäällikkö, sotamarsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim myönsi antamallaan päiväkäskyllä Suomen äideille yhteisesti Vapaudenristin kunniamerkin. Tämän päiväkäskyn kopio löytyy edelleen useiden kirkkojen seinällä.

Tuunattu puuro
© Tiina Rantanen

Aamiainen starttaa äitienpäivän

Monissa perheissä äitienpäivätraditioon kuuluu se, että äiti leikkii nukkuvaa, kun perhe kolistelee keittiössä ja valmistaa äidille aamiaista. Aamiaisen vaikeusaste riippuu luonnollisesti perheen pienimpien iästä ja iskänkin keittiötaidoista. Hyvä (maito)kahvi ja rakkaudella tehdyt voileivät onnistuvat jo aika pieniltäkin kokeilta, ainakin valvottuna. Jos mutsi on puuronaisia, annosta voi tuunata päivän kunniaksi vähän juhlavammaksi. Kuvassa maitoon keitetty luomukaurapuuro on saanut seurakseen kylläkin ihan kaupan mehukeittoa, mutta annos on viimeistelty tuoreella viikunalla ja syötävillä kukilla. Kuvan ruiskaunokit voi hyvin korvata vaikka mintunlehdellä.

© Tiina Rantanen

Jos aamiaspöytään kasataan brunssi,  amerikkalaiset buttermilk biscuits eli piimäskonssit onnistuvat nuoriso-osaston pyöräyttäminä. Lisäksi tarvitaan vain hilloa ja vaikkapa hyvä juusto.  Myös köyhät ritarit sopivat  äitienpäiväaamiaiselle.

Buttermilk Buiscuits eli piimaskonssit
© Tiina Rantanen

Pavlova on äidin unelma

Monet haluavat tarjota äitienpäivänä myös kakkua.  Jos kakku halutaan kantaa jo aamulla sänkyyn, sen tulisi olla sellainen, jonka voi vain viimeistellä. Ehdotan lempikakkuani Pavlovaa, sillä marenkipohjan voi hyvin tehdä vaikka heti ja täyttää maustetulla kermavaahdolla juhla-aamuna. Sen voi koristella herkulliseksi niin marjoilla kuin hedelmillä, niillä joista äiti pitää. Kakku on parhaimmillaan juuri tehtynä.

Marjainen pavlova

 

Viinivinkki

© Alko

Mikäli äiti on kuivien kuplien ystävä, hänelle maistuu läpi aamiaisen tai muun juhla-aterian espanjalainen Codorniu Cuvee Barcelona Cava Brut, 12,99 e,  joka erittäin kuiva ja miellyttävän hapokas cava. Lisäksi Art Deco -tyyppinen pullo on kaunis antaa vaikka lahjaksi.

 

Herkullista ja aurinkoista äitienpäivää meille kaikille äideille!

Toivottaa Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oi, mutsi, mutsi - Äitienpäivä on 100-vuotias

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *