Trendiherkku Portugalista – Pastéis de Nata -leivos

Portugalissa ei voi olla törmäämättä vaniljaiseen ja suussasulavaan herkkuleivokseen nimeltään Pastéis de Nata. Vaniljaleivoksesta näyttää kehkeytyneen todellinen trendiherkku, sillä Pinterest pullistelee kyseisen leivoksen kuvia ja ohjeita. Ja koska trendeissä pitää olla imus, klassikkoherkkua testattiin myös Blondikeittiössä. Lisäksi olen lähdössä ihmettelemään Portugalin huhtikuuta Portoon, joten fiilistelen ruokamatkaa jo etukäteen kotikeittiössäni.

Alkuperäinen versio leivoksesta on virallisesti nimeltään Pastéis de Belém. Klassikkoleivonnaista myydään vain Lissabonin Belémin kaupunginosassa, Hieronymuksen luostarin viereisessä Pastéis de Belém -kahvilassa. Alunperin leivonnainen kehitettiin luostarissa ihan käytännön syistä. Keittiöön alkoi kertyä munankeltuaisia runsain mitoin, jopa haitaksi asti, sillä nunnat käyttivät kananmunanvalkuaisia valkoisten vaatteidensa tärkkäykseen. Hävikki ei ollut Jumalan tahdon mukaista, joten asialle kehitettiin herkullinen ratkaisu vaniljakreemileivoksen muodossa.

Muualla Lissabonissa ja Portugalissa samaa leivosta myydään nimellä Pastéis de Nata. Nämä herkkupalat sopivat mitä mainioimmin vaikka pääsiäisen kahvipöydän houkutuksiksi.

Niinpä Blondikeittiössä käärittiin hihat ja tehtiin oma versio tuosta klassikkoleivonnaisesta. Ja herkkuahan siitä syntyi. Ja vielä helposti.

Pastéis de Nata – eli vaniljaleivokset

16 kappaletta

 275 g tuorelehtitaikinaa (puff pastry, saa Lidlistä)

Vaniljakreemi

2 dl kuohukermaa

2 dl maitoa

1 vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria

1 kanelitanko

2 1/2- 3 dl sokeria

1 tl suolaa

1/2 dl venhnäjauhoja

4 keltuaista

1 kananmuna

1/2 (luomu)sitruunan mehu ja raastettu kuori

Lisäksi

muffinipelti tai alumiinisia piirasvuokia

    1. Aloita vaniljakreemistä. Mittaa kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kermamaidon joukkoon. Pane myös vaniljatangon puolikkaat kattilaan. Voit halutessasi korvata vaniljatangon vaniljasokerilla, mutta sokeri kannattaa lisätä vasta keitettyyn kreemiin. Silloin sen maku tulee parhaiten esiin. Pane myös kanelitanko kattilaan. Lämmitä kermamaito lähes kiehumispisteeseen, mutta älä keitä.
    2. Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot ja suola. Lisää seos kermamaitoon kokoajan sekoittaen. Kuumenna sekoittaen kunnes kastike sakenee, älä keitä.
    3. Lisää kuumaan vaniljakastikkeeseen keltuaiset ja kananmuna koko ajan sekoittaen. Mausta seos sitruunamehulla ja hyvin pestyn sitruunan raastetulla kuorella. Laske pesualtaaseen kylmää vettä ja pane vaniljatäyte kattilassaan jäähtymään sinne leivospohjien tekemisen ajaksi.
    4. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

5. Avaa tuorelehtitaikinarulla ja ota siitä juomalasin avulla pyörylöitä, joilla vuoraat muffinipellin kolon tai alumiinivuoan. Jos käytät pakastettua lehtitaikinaa, kauli sulaneet levyt ohuemmiksi. Taikina ei saa olla paksua.

6. Kauho täytettä piiraspohjille aivan taikinan reunoille asti.

7. Paista leivoksi uunissa noin 15-17 minuutia tai kunnes vaniljatäyte on hytynyt ja saanut väriä. Kuvan leivokset ovat ns. blondeja, voita antaa niiden olla hieman kauemmin uunissa saamassa väriä.

8. Leivokset ovat parhaimmillaan huoneenlämpöisinä.

 

Juomavinkki:

 

Itsestään selvä valinta portugalilaisen leivoksen kaveriksi on portviini.  Graham’s 10 Years Old Tawny Portia, 11,61 e, on saatavassa sopivankokoisessa 2 desilitran pullossa, joten se on juuri passeli makeaan herkutteluhetkeen.

Portugalin huhtikuuta odotellessa

Blonditiina

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Trendiherkku Portugalista – Pastéis de Nata -leivos

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Juusto + makea hilloke = Taivaallinen makupari. Tsekkaa glögiltä maistuvan pääfynähillokkeen ohje https://kotiliesi.fi/himahella/gloginmakuinen-paarynahilloke-kruunaa-le-gruyere-juuston/ #legruyereaop #swisscheese #kaupallinenyhteistyö
  • Good morning! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #hakunamatata
  • Lauantaina hallissa ruokaostoksilla! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #foodtraveller #winetraveller
  • I need my cup of coffee! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #foodtraveller #paparazzi📸
  • Saturfay shopping with a mom! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #foodtraveller ##winetraveller
  • Art walk! #visitspain🇪🇸 #mallorcainspiration #joanmiro
  • Christmastime at Palma de Mallorca! #mallorcainspiration #visitspain🇪🇸

blonditiina

X