Himahella

Tuomaan Markkinat: Helsingin joulutori on isolla kirkolla 3.–22.12.2016

 

Tuomaan Markkinat 2016
© Tiina Rantanen

Tuomaan Markkinat on Helsingin vanhin ja suurin ulkoilmassa järjestettävä joulutori. Viime vuonna ennätykselliset 300 000 kävijää houkutellut Tuomaan Markkinat on panostanut entistä enemmän Ruokapihojen tarjontaan.  Tuomaan Markkinat noteerattiin myös maailmalla, kun kansainvälinen The Huffington Post nosti sen Euroopan kymmenen parhaan joulutorin listalle. 

Tuomaan Markkinat 2016
© Tiina Rantanen

Tänä jouluna Linda Bergrothin suunnittelemiin Tuomaan Markkinoiden mökkeihin asettuu 140 käsityöläistä, herkkumyyjää ja ravintoloitsijaa. Uutta on se, että Markkinat avautuvat uudella mökkirivillä Aleksanterinkadulle ja Torikortteleihin.

Tuomaan Markkinoille on valikoitu kotimaisuuteen ja laatuun panostavia käsityöläisiä, ruokatuottajia sekä ravintoloitsijoita.

Tuomaan Markkinat 2016
© Tiina Rantanen

Tässä listattuna muutamia pientuottajien tarjoamia makupaloja:

Meri-Lapin Savuherkut tuo valikoiman savulohia Markkinoille – joulun kunniaksi myös piparin ja glögin mauissa.

Joulupöydän juustot voi puolestaan noutaa vaikka Jukolan Juuston kojusta, josta löytyy cheddaria monin maustein.

Lihan ystävien kannattaa piipahtaa Uudenmaan Riistaleikkauksen luona: Riistadiilerin kojusta löytyy joulupöytään laadukasta kotimaista hirven-, metsäkauriin-, valkohäntäpeuran-, kuusipeuran-, rusakon- ja metsäjäniksenlihaa sekä palvattuja tuotteita, Hereford-härkää ja poroa.

Tuomaan Markkinat 2016
© Tiina Rantanen

Annin Kotileipomosta voit ostaa maukkaat joululimput ja -pullat kotiin vietäviksi. Tarjolla myös englantilaisia hedelmäkakkuja ja taatelikakkuja. Ihastuttava muisto markkinoilta on kuorrutetut Helsinki-aiheiset piparkakut.

Kotileipomo Anna-Liisa Sorsa tuo markkinoille ruiskuoriset karjalanpiirakat suoraan Liperistä.

Vuosnaisten meriaseman kotimaisesta kalasta valmistetut kalatuotteet  myydään Meriaseman makupalat -tuotemerkillä. Valikoimasta löytyy mm. fenkoliahventa, sitruunahaukea tyrnilohta ja saaristolaisleipää.

Edellä mainittujen lisäksi markkinoilta löytyy suolasieniä, hunajaa, hyytelöitä, hilloa, silliä, joulun leivonnaisia ja kalakukkoja. Myös kasvissyöjille ja vegaaneille on vaihtoehtoja tarjolla.

Tuomaan Markkinat 2016
© Tiina Rantanen

Ravintoloitsijoiden kojuissa herkkua on monenlaista

Tuomaan markkinoiden ravintoloitsijat tarjoilevat talvista ruokaa jouluisella twistillä. Markkinat panostaa poikkeuksellisen vahvasti tarjottavaan ruokaan: huippukokkien sieluntuotoksia voi maistella Ruokapihoilla höyryävän glögilasillisen kera.

Brooklyn Cafen kuppikakut ovat klassisia amerikkalaisia herkkuja, jotka on leivottu yrittäjien lapsuuden resepteillä. Näiden lisäksi tarjolla on kahvia, alkoholitonta kuumaa omenasiideriä, glögiä, lahjakoreja ja kaakaota.

Harjun makkaratehdas on kuuluisa mausteisista makkaroistaan. Tuomaan markkinoilla tarjolla on grillattua sinappibratwurstia, dijonsinapissa ja smetanassa haudutettua hapankaalia sekä omalla reseptillä valmistettua omenaglögiä.

Tuomaan Markkinat 2016
© Tiina Rantanen

Kolmos3sta löytyy monia talveen sopivia annoksia. Perinteisten herkkujen lisäksi tarjolla on myös villimpiä vaihtoehtoja, kuten jouluburgeri, jossa on hirvipihvi, porsaan savukylkeä ja karpaloketsuppia. Vege pääsee herkuttelemaan savustetulla tofulla, joka tarjotaan speltillä ja punajuurella höystettynö kuusenkerkkäkastikkeessa. Jälkkärinä maistuu Kolmos3n joulusekamelska, josta löytyy tummasuklaamoussea, marinoitua puolukkaa ja karpaloa, piparkakkupaistosta, marenkia ja kinuskikastiketta.

Puurobaari Puur pistää joulupuuron uusiksi. Ravintola Grönin Toni Kostianin ja Lauri Kähkösen ideoimasta riisipuurosta löytyy talviomenaa, kanelia, mantelia ja omenaviinietikalla maustettua kinuskia. Suolaisessa versiossa on spelttipuuroa, kuivattua herkkutattia, kurpitsansiemeniä, maapähkinävoita ja pellavaa.

Social Food tarjoaa Helsingin parhaaksikin tituleerattua bursaa. Vaihtoehtoina legendaarinen juustohampurilainen, special juustohampurilainen, haukihummerihampurilainen ja vegaaninen kasvishampurilainen.

Keittiömestarin keitaalla kokeneet keittiömestarit Hannu ja Herkko tarjoavat uuniperunoita sekä omalla reseptillä tehtyä hirvimakkaraa ja paahdettua rosollia.

Ravintola Kaarti myy markkinoilla muun muassa omena-palsternakkakeittoa, hunajalla maustettua lanttukeittoa ja karamellisoitua kurpitsakeittoa.

Marikkinapäivänä maistuu myös vohvelit: Maannoksen suolaisessa vohvelissa on savukalaa, sinapinsiemenillä maustettua kermaviiliä ja pikkelöityä tyrniä. Makeasta versiosta löytyy puolestaan piparkakkutaikinaa, paahdettua omenakompottia, kanelikreemiä ja karamellisoitua kauraa. Vohveleiden pohjana on 200 vuotta vanha leipäjuuri.

Pop up -ravintolana Kalliossa ja Kampissa toiminut Cafe Damascus tarjoaa vegaani-, juusto ja kanaleipien lisäksi joulukeittoa ja Damascuksen oman mixed-platen. Kotiinviemisiksi kojusta voi ostaa hummusta ja baba ganoushia.

Perheyrityksenä pyörivä Levant tarjoaa kasvisruokaa halajaville syyrialais-libanonilaisen herkutteluvaihtoehdon.

Tuomaan Markkinat 2016
© Tiina Rantanen

Lasten iloksi joulupukki viihtyy markkinoilla joka päivä, ja torilta löytyy tuttuun tapaan ilmainen karuselli.

Tuomaan Markkinat on avoinna arkisin klo 11—20 ja viikonloppuisin klo 10—19.

Markkinaterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tuomaan Markkinat: Helsingin joulutori on isolla kirkolla 3.–22.12.2016

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *