Himahella

Turvallista joulua: Näin säilytät jouluruoat

 

Suutarinlohi on perinteinen joulupöydän silakkaherkku. © Tiina Rantanen

”Tulis joulu, niin sais yölläkin syödä” –  toivoivat suomalaiset aikoinaan ja jouluruoat saivat olla pöydässä koko yön. Ihan kirjaimellisesti en tuota traditiota noudattaisi, sillä mahataudissa ei ole kiva viettää juhlapyhiä tai  joulun välipäiviä.

Jouluhössötykset ovat juuri nyt kiihkeimmillään ja monissa perheissä jouluvalmistelut ovat jo niin pitkällä, että jouluherkut on jo valmistettu tai ainakin ruokalista on selvillä.  Keskitytään tässä postauksessa siis hienosäätöön, eli siihen miten nuo herkut säilyvät joulunpyhien yli.

Normaalia kylmempi jääkaappi

Jouluna jääkaappi on lähes taloudessa kuin taloudessa tupaten täynnä. Siksi se olisi hyvä siivota ja poistaaa kaikki vanhentuneet elintarvikkeet, jotta sinne saa lisätilaa.  Koska tavaraa on paljon, jääkaappi kannattaa säätää tavallista kylmemmäksi ja pitää huolta, että ilma pääsee kaapissa kiertämään.

Ruokalahja ei voi olla salaisuus

Jos ulkona lämpötila on + 0 – +6 astetta, voi ruokia säilyttää myös esim. parvekkeella tai terassilla. Itse olen käyttänyt kylmätilasäilytykseen myös autoni tavaratilaa. Siellä nimittäin asustivat joulunalusviikkoina niin kylmyyttä sietävät joulukukat kuin ruokalahjat, kun tonttuilin ympäri kyliä muistamassa ystäviäni.

Jos lahjana on helposti pilaantuvia elintarvikkeita, kuten tyhjiöpakattuja kalatuotteita, juustoja tai pateita se kylmäketju on todella tärkeä.  Ei ole kivaa, jos sillipurkki päätyy kuusen alle jo monta päivää ennen h-hetkeä. Lahjapaketin päälle on hyvä myös merkitä säilytysohje, mikäli lahja sisältää kylmäsäilytystä vaativia herkkuja.

Eläinten joulujuhlat

Terassilla tai partsilla ruokia säilytettäessä ongelmaksi voi osoittautua pihapiirin fauna. Siksi ruoat tulee pakata huolellisesti etteivät esimerkiksi linnut tai oravat pääse niihin käsiksi.  Itse muistan erään jouluaaton, kun naapurin kissä kävi herkuttelemassa isännän lasitetulle terassille jäähtymään jättämällä kinkulla. No, silloin perheessämme syötiin sitten aattoateria hyvin myöhään, kun sadatellen hankittu uusi kinkku saatiin ulos uunista vasta iltauutisille. Isäntä oli kiukkuinen, mutta oma oli moka.

Jääkaappiin voi toki valmiiksi viipaloida suljettuihin astioihin kinkkua ja muita herkkuja, joita yösyöpöt voi sitten nautiskella, jos jouluähky pääsee vahingossa kääntymään nälän puolelle.

Kinkku on yhö suomalaisen joulupöydän kunkku! © Tiina Rantanen

 

Syö kinkku uuteen vuoteen mennessä

Kinkku on ollut aika edullista ajoittain, joten moni on hamstrannut sitä pakastimeenkin. Pakastettuna ostettu raaka kinkku säilyy -18 asteisessa pakastimessa 3-4 kuukautta eli se on viisainta syödä sieltä pois pääsiäiseen mennessä.  Jääkaapissa raaka kinkku säilyy alle +6 asteen lämpötilassa  noin viikon. Huoneenlämmössä tuore liha pilaantuu jo 1-2 päivässä.

Paistettu kinkku, joka on säilytetty ruokailujen välissä viileässä, tulisi  syödä viikossa, eli mielellään uuteen vuoteen mennessä. Vaikka kinkku pöydässä komea onkin, tarjolle kannattaa leikata viipaleita vain sen verran kuin kerralla menee, eikä nostaa koko kinkkua lämpenemään.

Ja teitkö tai saitko joulusinappia kinkun kaveriksi? Kotitekoinen sinappi ei säily yhtä kauan kuin kaupan sinappi. Säilymiseen vaikuttavat mm. valmistushygienia ja sinapin raaka-aineet. Säilytä itse valmistettu sinappi aina jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Laatikkoleikkiä

Moni on tehnyt joululaatikot etukäteen pakastimeen. Sulata pakastetut laatikkoruuat jääkaapissa, jotta ne eivät pääse sulatuksen aikana lämpenemään. Tarjolle laitettaessa kuumenna laatikot kunnolla kuumaksi yli +60 asteen lämpötilaan.

Lämmitä mielummin vain kerralla syötävä määrä laatikkoruokaa ja säilytä loput lootista jääkaapissa kylmässä. Laatikoita kun ei suositella kuumennettavan ja jäähdyteltävän moneen kertaan. Äläkä sekoita kerran lämmitettyä jämälaatikkoa uuteen satsiin!

Ja sitä kerran sulatettua jouluaatikkoa ei sitten saa pakastaa uudelleen.

joululaatikot

Kalat ovat kaikista herkimpiä

Jouluna pöydässä on myös runsaasti erilaisia kaloja: silliä, graavikalaa, ja mätiä. Ne ovat kaikista herkimpiä pilaantumaan. Tuore kala ja kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa säilyttää 0 – +3 asteessa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.

Käytä pakastettu ja sulatettu mäti yhden vuorokauden sisällä. Siksi mäti kannattaa hankkia ns. kertakäyttöpakkauksissa tai jakaa isot satsit pakastettaessa valmiiksi pienempiin annospakkauksiin.

© Tiina Rantanen

Ruokaa pöytään ja pöydästä pois

Koska joulupöytä notkuu monista herkuista, ruokaa usein jää tähteeksi.  Jämäruokien kanssa kannattaa olla huolellinen, jotta mahapöpö ei iske. Tässä  vielä lyhyt kertaus postatusta aiheesta:

*Muista kuumentaa kaikki lämpimänä tarjottavat ruoat kunnolla ja läpikotaisin! Pöpöt kuolevat riittävässä kuumakäsittelyssä.

*Jos kuumana tarjottavaa ruokaa ei syödä heti valmistuksen jälkeen, se pitää jäähdyttää mahdollisimman nopeasti.

*Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään, esimerkiksi laatikoiden jämiä tai lämpimässä pidettyä rosollia uuteen satsiin.

Nämä vinkit eivät ole minun keksimiäni, ne tarjosi meidän kaikkien turvaksi Evira.

Turvallista jouluherkuttelua toivottaa,

Blonditiina

Kuvat: Mirva Kakko, Norman Ojanen, Jorma Marstio/OM-arkisto


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Turvallista joulua: Näin säilytät jouluruoat

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *