Uunimunakas ja shaksuka – välimerellinen aamiainen

Uunimunakas eli fritatta on herkullinen brunssiruoka tai kesälounas. © Tiina Rantanen

Frittatta on brunssi- tai aamiaispöytien herkku, jonka valmistaminen on todella helppoa. Sitä ei tarvitse käännellä eikä väännellä, mutta kokki voi aina olla varma kauniista lopputuloksesta. Lisäksi se on kuin pyttipannu, aineksia voi vaihdella loputtomasti.

Välimerellinen fritatta eli uunimunakas

4-5 annosta

500 g keitettyjä varhaisperunoita

125  g kirsikkaluumutomaatteja

1/2 dl kivettömiä oliiveja

50 g baby-pinaattia tai rucolaa

25 g voita tai 2 rkl öljyä

1 tl Provencen yrttiseosta

1/4 tl mustapippuria

1/2 tl valkosipulirouhetta

1/2 tl suolaa

Munaseos:

6 kananmunaa

1 ½ dl  maitoa

1/2 tl uolaa

100 g juustoraastetta (emmental)

  1. Kuutioi keitetyt, kuoritut perunat ja puolita kirsikkatomaatit.
  2. Sulata voi pannulla tai kuumenna öljy. Lisää pannulle lohkotut perunat, kypsennä muutama minuutti. Lisää tomaatit ja jatka paistamista parin minuutin ajan. Mausta  yrttiseoksella, valkosipulirouheella ( tai hienonnetulla valkosipulilla) , suolalla ja pippuriseoksella/mustapippurilla. Lisää joukkoon oliivit ja pinaatti.
  3. Riko munien rakenne ja lisää munien joukkoon maito ja 1/4 tl suolaa. Kaada munaseos pannulle ja anna hyytyä hetki sekoitellen.
  4. Ripottele juustoraaste munakkaalle ja pane munakas 225 asteiseen uuniin paistumaan noin 25 minuutiksi tai kunnes juusto on saanut kauniin värin.
  5. Leikkaa frittata pizzan tapaan lohkoiksi ja tarjoa huoneenlämpöisenä vihersalaatin kanssa.

Shaksuka on Lähi-idässä syötävä aamiaisruoka. © Tiina Rantanen

Shaksukassa maistuu Lähi-itä

Shakshuka on Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa supersuosittu, simppeli ruoka, jossa yhdistyvät mausteinen tomaattiliemi ja siinä kypsiksi paistuvat (tai oikeastaan hautuvat) kananmunat. Tarkempi perehtyminen ruokalajin taustoihin osoitti, että se on todennäköisesti peräisin Tunisiasta, mutta on levinnyt Israelin lisäksi ainakin Libyaan, Algeriaan ja Marokkoon. Shakshuka on siitä mukava ruoka, että ainekset löytyvät lähes aina omasta keittiöstä tai ne saa lähikaupasta.

Shakshuka

4 annosta

250 g kinkkukuutioita tai mausteista makkaraa

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 eriväristä paprikaa

1 rkl öljyä

1 rkl balsamiviinietikkaa

1 tl thaimaalaista chilikastiketta (sriracha)

1/2-1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

2 tl sokeria

3/4 tl suolaa

1 tlk säilyketomaatteja

1 dl vettä

4 kananmunaa

10-15 mustaa, kivetöntä oliivia

ripaus mustapippuria

1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai rucolaa

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, viipaloi paprikat. Suikaloi kinkku.
  2. Kuumenna öljy isossa, uuninkestävässä paistinpannussa. Kuullota sipuli ja lisää hetken kuluttua paprika ja valkosipuli. Kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes paprikat ovat pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehahtaa.
  3. Lisää pannulle kinkkukuutiot, mausteet, sokeri ja suola. Kääntele parin minuutin ajan. Lisää tomaattisäilyke ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
  4. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.Tee kastikeseokseen pinnalle pienet kuopat ja rikoniihin kananmunat. Mausta kananmunat ripauksella pippuria. Ripottele oliivit ruoan pinnalle. Nosta pannu uunin keskitasolle viideksi minuutiksi eli kunnes kananmunat ovat hyytyneet.
  5. Ripottele yrttejä valmiin pannun päälle. Tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.

Juomavinkki

Jos uunimunakas tarjotaan brunssilla, juomaksi sopii kahvia tai tee.

Brunssiterveisin

Blonditiina

Avainsanat

Kommentit

Kommentoi juttua: Uunimunakas ja shaksuka – välimerellinen aamiainen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X