Himahella

Be my Valentine eli sulata ystävän sydän suklaalla

Varsinkin Amerikassa on tapana antaa ystävänpäivänä mielitietylle suklaata. Ja mielestäni omin pikku kätösin tehdyt namit ovat todellinen rakkauden osoitus: Be my Vallentine!

Valentinen päivä teki maihinnousun Amerikkaan 1800-luvun lopulla. St. Valentine’s Day on siitä asti ollut Yhdysvalloissa yksi tärkeimpiä juhlapäiviä, jonka tunnukseksi muodostui punainen sydän. Punainen ja pinkki viestittävät lemmestä ja sydämet näkyvät kaikessa mahdollisessa: korteissa, suklaassa, pipareissa, kakuissa ja leivoksissa.

Rocky Road  -karkit

Rocky Road -nameissa on nimensä mukaan sattumia, vaahtokarkkeja ja suolapähkinöitä. Lusikoi massa pieniin karamellivuokiin tai tee siitä muotilla tikkareita.

40-50 kappaletta

Valmistusaika: noin tunti Gluteeniton, kasvis

250 g valkoista tai tummaa suklaata 1 ½ dl karkeaa maapähkinävoita 1 tlk karamellisoitua kondensoitua maitoa 100 g pieniä vaahtokarkkeja 1 dl suolapähkinöitä 1 dl (50 g) kuivattuja karpaloita tai marjasekoitusta (2 rkl tummaa rommia)

1. Sulata paloiteltu suklaa ja maapähkinävoi kulhossa vesihauteessa. Sekoita joukkoon loput ainekset ja sekoita massa tasaiseksi. Mausta halutessasi alkoholilla, mutta se ei ole välttämätöntä. 2.Voit valmistaa karkit eri tavoin. Lusikoi massaa pieniin paperisiin karamellivuokiin ja koristele vaahtokarkeilla, saat pieniä petit four –leivoksia. Nosta karkit viileään jähmettymään. Tai kumoa seos leivinpaperilla vuorattuun laidalliseen vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Peitä ja nosta viileään. 3. Leikkaa kovettunut seos annospaloiksi ennen tarjoilua. Tai pane massa kakkutikkarimuotteihin ja tee niistä pallonmuotoisia tikkareita.

Pistaasimarsipaanilla täytetyt hedelmät

Täytetyt hedelmät ovat kuin pieniä leivoksia, petits fourseja. Ne sopivat vaikka kahvin kanssa tarjottaviksi

noin 50 kpl

Valmistusaika: noin tunti + maustumisaika

Gluteeniton 600 g kuivattuja, kivettömiä aprikooseja, viikunoita tai luumuja 1 dl tummaa rommia

PISTAASIMARSIPAANI 3/4 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä 3/4 dl kuorittuja manteleita 1 1/2 dl tomusokeria 1 pienen kananmunan valkuainen

KUORRUTUS 300 g tummaa suklaa pistaasipähkinärouhetta, kookoshiutaleita tai nonparelleja

1. Pane hedelmät maustumaan rommiin vuorokaudeksi. 2. Tee pistaasimarsipaani: Jauha pistaasipähkinät ja mantelit tehosekoittimessa. Mittaa tomusokeri joukkoon. Lisää  kananmunanvalkuaista vähän kerrallaan koneen käydessä, kunnes seos on muovailtavaa taikinaa. 3. Valuta hedelmät. 4. Tee pistaasimarsipaanista pieniä palloja (Ø 1 cm). Työnnä marsipaanipallot kivettömissä hedelmissä jo oleviin koloihin tai tee veitsellä niihin viilto. 7. Kasta täytetyt hedelmät sulaan suklaaseen ja pane ne leivinpaperille. Koristele pistaasipähkinärouheella, kookoshiutaleilla tai nonparelleilla. 8. Pane hedelmät jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi. Säilytä viileässä. Hedelmät säilyvät 1-2 viikkoa.

Lakritsitryffelit

Tummat lakritsitryffelit saavat voimakkaamman lakritsinmaun, jos pyörittelet ne vielä lakritsijauheessa. n. 50 kappaletta Valmistusaika noin tunti Gluteeniton 2 dl kuohukermaa 300 g tummaa suklaata (70%) 50 g voita 1/2 dl tomusokeria 1 rkl raakakakritsijauhetta

PINNALLE 1 dl kaakaojauhetta tai lakritsijauhetta

1. Kuumenna kerma kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä muutama minuutti. 2. Lisää kermaan hienonnettu suklaa. Sekoita varovasti ja lisää voi ja sokeri sekä lakritsijauhe käännellen joukkoon. Anna jäähtyä. 3. Vatkaa seosta voimakkaasti puuhaarukalla. Anna jäähtyä kylmässä muutamia tunteja. 4. Muovaa jäähtynyt massa kahdella lusikalla tai käsissä pallosiksi ja siivilöi päälle lakritsi- tai kaakaojauhetta. Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Säilytä tryffelit tarjoiluun asti viileässä.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Be my Valentine eli sulata ystävän sydän suklaalla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *