Vitamiinipitoisuuksissa moni muu marja rynnistää puolukan ohi, mutta sen sijaan puolukka on yliveto sen runsaasti sisältämien terveellisten polyfenolisten yhdisteiden vuoksi. Kaikkinensa kliinisiä tuloksia marjojen terveysvaikutuksista on vielä vähän, mutta viitteitä esimerkiksi puolukan hyvistä vaikutuksista virtsatietulehdusten lisäksi muihinkin tulehduksiin on saatu. Niin puolukka kuin muutkin marjat sisältävät myös runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, jolloin ne ovat esimerkiksi verenpainepotilaalle suositeltavaa ravintoa.

Smoothie on hyvä aamu- tai välipala

Aamulla puuro maistuu puulta jailtapäivällä akut alkaa olla tyhjinä? Pyöräytä silloin nopeaksi energiabuustaukseksi smoothie.

Trendikäs tehopirtelö on kotoisin Kaliforniasta, terveystietoisten ihmisten Mekasta. Siellä harrastetut smoothiet eroava pirtelöistä siten, että maidon tai jäätelön sijaan niihin käytetään soijamaitoa, tofua tai luomujogurttia mitä ihmeellisimpien hedelmä- ja kasviskombojen kanssa. Ja jos makeutta juomaan lisätään, se on hunajaa tai terveellisenä pidettyä intiaanisokeria.

Smoothie  syntyy tehosekoittimella hetkessä. Eikä valmistukseen tarvita kuin muutama peruskomponentti.  Juoma syntyy lähes mistä tahansa hedelmistä, kasviksista, siemenistä ja pähkinöistä. Kunhan ne vain hienontuvat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Perusohje on helppo. Pari desiä jogurttia tai rahkaa, saman verran marjoja, hedelmiä tai kasviksia ja puolikas banaani. Banaani antaa juomalle pirtelömäistä paksuutta ja luonnollista makeutta, joten se mainitaan ihan erikseen vaikka hedelmäksi lasketaankin.

Puolukka-kardemummasmoothie

2 dl (pakaste) puolukoita

1/2 banaani

1 rkl hunajaa tai muscavadosokeria

2 dl kreikkalaista jogurttia

1 dl maitoa

1/2 tl kardemummaa

rouhittua vaniljaa

  1. Pane ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja surauta seos tasaiseksi.
Avokadosmoothie
Avokadosmoothie on energiapommi, jolla jaksaa pitkään. © Tiina Rantanen

Tässä pieni lisäjippo. Laita paloitellut hedelmät tai kasvikset tunniksi tai pariksi pakastimeen. Jäädytetyillä aineksilla juomasta syntyy paksumpaa. Pakastemarjat ovat oikotie onneen, sillä ne ovat jo valmiiksi jäässä. Tietty juoman voi valmistaa huoneenlämpöisistä aineksista ja lisätä sekoittimeen jääpaloja, mutta juoman rakenne on silloin vetisempi.

Smoothien voi hörppiä kiireessä tai kiireettömästi, tyyli on vapaa.  Kannellisessa juomamukissa voit napata smoothien mukaan ja nauttia sen vauhdissa.

Mansikka-melonismoothie

Hyviä välipalahetkiä ja kaasua koneeseen!

Toivottaa Blonditiina