Himahella

Veriappelsiini-toskakakku - kakkuklassikon sesonkiversio

© Tiina Rantanen

Veriappelsiini-toskakakku on parasta mitä olen leiponut pitkään aikaan! Veriappelsiinin pieni karvaus kruunaa klassisen kakkuohjeen. 

Veriappelsiinin sesonki lähestyy nyt huippuaan ja se kestää ainoastaan maaliskuun alkuun. Onpa veriappelsiinia kutsuttu sitrusperheen parsaksi. Veriappelsiini on yleisnimike kaikille punaisille, happamille appelsiinilajikkeille. Blondikin luonnollisesti ymmärsi, että hedelmä on saanut nimensä sen verenpunaisesta väristä, eikä mistään sisältämästään verestä.

Veriappelsiinit ovat kotoisin  Sisiliasta, Etnan ylärinteiltä.  Mutta niitä viljellään  nykyisin myös  Espanjan viileillä alueilla, Marokossa sekä Kaliforniassa.

Appelsiinin “veren” määrään ja väriin vaikuttaa moni tekijä. Kuten kuvasta näkyy, samassa kilon veriappelsiinipussissa oli hyvin erilaisia yksilöitä väritykseltään. Veriappelsiinit vaativat muista appelsiineista poiketen kylmät yöt ja viileän talven, jotta niille tyypillinen tumma väri kehittyy kuoreen, hedelmälihaan ja mehuun. Kaikkia värin kehittymiseen liittyviä salaisuuksia ja optimaalisia olosuhteita ei yrityksestä huolimatta ole kyetty  selvittämään.

 

Veriappelsiinin pieni kitkeryys raikastaa kakun makua. © Tiina Rantanen

VERIAPPELSIINI-TOSKAKAKKU

24 cm irtopohjavuoka

3 munaa

2 dl sokeria

3 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1/4 tl sormisuolaa

2 tl raastettua veriappelsiininkuorta

3/4 dl vastapuristettua veriappelsiinin mehua

2 dl juoksevaa margariinia (tai sulatettua voita)

Kuorrutus

3/4 dl juoksevaa margariinia (tai voisulaa)

1 pussi (100 g) mantelilastuja

1 1/2 dl sokeria

3/4 dl vastapuristettua veriappelsiininmehua

1 rkl vehnäjauhoja

1/4 tl sormisuolaa

  1. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjaisen vuoan reuna. Laita vuokaan pohjan kokoinen, pyöreä leivinpaperipala.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Raasta hyvin pestyjen veriappelsiinienkuoret ja purista mehu. Tarvitset ohjeeseen 2-3 appelsiinia, koosta riippuen. Sekoita kuoriraaste vehnäjauhoihin. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos, rasva ja mehu munavaahtoon kevyesti sekoittaen. Kaada taikina irtopohjavuokaan.
  3. Paista 175 asteessa uunin alaosassa 40 minuuttia.
  4. Mittaa kuorrutusaineet kattilaan. Sekoita. Anna kiehua hiljalleen, kunnes seos sakenee hiukan.
  5. Levitä kuorrutus pohjan päälle. Paista vielä 200 asteessa uunin keskiosassa noin 10 min eli kunnes pinta on kauniin vaaleanruskea.

Pidätkö veriappelsiineista? Kokeile myös tätä monen Himahellan ystävän suosikkiohjetta.

Herkkua puolessa tunnissa – Himahellan Tiinan veriappelsiinilohi

Veriappelsiinilohi on sitruskauden täsmäruoka! © Tiina Rantanen

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Veriappelsiini-toskakakku - kakkuklassikon sesonkiversio

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *