Japanissakin juhlaruokana pidetty sushi on arkipäiväistynyt. Elegantista sormiruoasta on tullut uusi pizza, jota löytyy jo markettien pakastealtaista ja einestiskeistä. Siksi trenditietoiset ruokahörhöt ovat siirtyneet näpertelemään vietnamilaisia rullia, jotka pelkistä kasviksista tehtyinä ovat myös muodikasta raakaruokaa.

vietnamilaiset kesärullat himahella

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, joten nämä läpikuultavat riisipaperirullat tunnetaan nimillä vietnamilaiset kesärullat, kevätrullat, tuorerullat ja gỏi cuốn. Pähkäilyn jälkeen käyttäisin itse kesärulla-nimitystä, sillä kevätrullat tuovat monelle mieleen uppopaistetut, kiinalaiset kevätrullat. Ja kesärulla myös siksi, että nämä maistuvat mainioilta juuri hellepäivänä. Ruokablogeissa rullat ovat olleet kovassa nosteessa, vaikka Suomessa niitä ei vielä ole saanut kovinkaan monesta paikasta tai ravintolasta.

Mutta itse asiassa rullat ovat todella helppoja tehdä kotona. Ja hauskinta homma on kimpassa kavereiden kanssa. Koska rullissa on paljon pilkottavaa, ne syntyvät vaivattomasti, kun niitä tekee porukalla. Yksi pilkkoo vihannekset, toinen sekoittaa kastikkeet, kolmas kastelee riisipapereita ja neljäs rullaa. Mahtava ruokaohjelma ystäväporukan illanviettoon eikä kenenkään tarvitse yksin hautautua tunneiksi keittiöön.

Tarvikkeiden perässä on ennen joutunut lähtemään aasialaiseen ruokakauppaan, mutta riisipaperia ja -nuudeleita löytyy nyt jo ainakin isoimpien markettien etno-osastolta.

Kostutettujen riisipaperiarkkien sisään voi kääriä mitä mieli tekee. Yleensä siellä on keitettyjä, seesamiöljyllä maustettua vermisellejä, suikaloituja kasviksia kuten porkkanaa, avokadoa, sieniä ja tuoreita yrttejä sekä äyriäisiä. Myös kypsää broileria tai ankkaa voi hyvin rulliin käyttää.

kesärullakollaasi himahella

Rullailun sujuvuuden helpottamiseksi kaikki täyteainekset kannattaa ensin suikaloida tai pilkkoa omiin kulhoihinsa. Sen jälkeen halkaisijaltaan riisipaperiarkkia suurempi, laakea astia täytetään kiehautetulla, hieman jäähtyneellä vedellä ja yksi paperiarkki kerrallaan upotetaan kuumaan veteen noin 15 sekunnin ajaksi tai kunnes arkki on sopivasti pehmennyt. Tätä pitää ensikertalaisen hieman testailla, sillä riisipaperin kuuluu pehmetä niin, että se on helppo rullata, mutta ei liikaa, jotta se pysyy koossa eikä repeile.

Kostutettu riisipaperi nostetaan keittiöpyyhkeen päälle leikkuulaudalle ja täytetään valituilla täytteillä. Pyyhkeen on tarkoitus imeä riisipaperista irtoava ylimääräinen kosteus.
Alimmaiseksi eli paperia vasten kannattaa laittaa se täyteaines, joka näyttää kauniilta kuultaessaan riisipaperin läpi. Minun rullissani ”katseenvangitsija” on aukileikattu jättikatkaravunpyrstö. Samanlainen, jota käytetään sushi-palan päällä. Kun halutut täytteet ovat kyydissä, riisipaperin sivut käännetään ohuesti täytteen päälle ja rullataan sitten tiukaksi nyytiksi. Ihan kuin tehtäisiin kaalikääryleitä. Täytteiden määrässä ei kannata liioitella, se tekee syömisestä hankalaa.

Rullien kanssa tarjotaan usein kalakastikepohjaista, maustettua dippikastiketta. Kala-allergikot voivat korvata kastikkeen vaikka kevytsoijalla. Dippikastikkeeksi käy myös makea chilikastike tai vedellä hieman ohennettu hoisin-kastike.

kesärullat ja dippikastikkeet himahella

Viimeksi rullaillessani käytin täytteenä jättikatkarapuja, mango-avokadosalsaa ja vuonankaalia. Siinä meni ehkä vietnamilainen ja meksikolainen ruokakulttuuri vähän sekaisin, mutta lopputulos oli herkullinen!

Nyt kaikki kimpassa rullailemaan. Katsotaan, kehkeytyykö rullista yhtä suosittua ruokaa kuin sushista, aika näyttää.

Vietnamilaishenkisiä herkkuhetkiä toivottaen Himahellan Tiina