Himahella

Vuoden 2017 trendikkäin joulukinkku liekitetään

© Tiina Rantanen

Monille joulu ei ole joulu, ellei juhlapöydän keskipiste ole kinkku. Sitä on tarjolla yli 90 % talouksista ja se on joka kolmannen suomalaisen suosikkijouluruoka (Lähde Foodwest 172016, N=504). Joulun trendikkäin kinkku liekitetään ja seon näyttävä tarjoilutapaa pienen perheen joulupöydässä.

© Tiina Rantanen

Jokainen suomalainen syö kilon kinkkua

Kinkkua myydään vuosittain noin kuusi miljoonaa kiloa. Lyhyellä matikalla jakaen tämä tarkoittaisi sitä, että jokainen suomalainen huitaisee sitä huiviinsa joulusesongin aikana noin kilon verran. Sehän ei tietysti ihan pidä paikkaansa, kun kaikki eivät kinkulle kumarra. Mutta aika sikamaiset bileet jouluna on käynnissä lähes joka niemessä ja notkelmassa.

Vaikka kypsänä myytävien kinkkujen määrä on kasvanut huimat 30 prosenttia, kiloissa määrä on kuitenkin vain 0,7 miljoonaa kiloa. Ruotsissa kypsien kinkkujen myynti on jo huomattavaa, jopa 2/3 kinkkumarkkinoista. Trendin odotetaan liikkuvan jossakin vaiheessa myös tänne itään. Mutta tällä hetkellä 85 % suomalaista paistaa kinkkunsa itse.

”Kulutustrendit muuttuvat, mutta hitaasti”, kertoi HKScan Finlandin kategoria ja markkinointijohtaja Anne Terimo.

Joulukinkku seuraa ruokatrendejä

Vaikka kinkku kuuluukin yhä edelleen suomalaiseen joulupöytään, silläkin on omat trendinsä.

Media ja mainosmaailma luovat vuosittain ihannekuvaa sukujoulusta, jossa kaikki vauvasta vaariin kerääntyvät syömään yhdessä notkuvan joulupöydän ääreen. Se on pelkkää kuplaa ja joulu-unelmaa, sillä todellisuudessa pienten talouksien määrä on koko ajan kasvussa ja vuonna 2016 yhden hengen talouksia oli jo 43 prosenttia. Niinpä jouluakin vietetään yhä pienemmissä porukoissa.

”Tulevien sukupolvien jouluperinteet eivät enää ole täysin samoja kuin ennen. Ruokapöytiin haetaan vaihtelua ja uusia ideoita. Tarve yhä pienempiin kinkkuihin kasvaa ja broileri, kala ja kasvikset ovat vakiinnuttaneet paikkansa kinkun rinnalla”, Terimo jatkaa.

Joulupöytä pirstaloituu, mutta yli 90 prosentissa talouksista on tarjolla kinkkua. Seuraavaksi suosituimpia jouluruoka ovat lanttu- ja porkkanalaatikko sekä rosolli. Eli hyvin perinteisesti me suomalaiset joulumme yhä haluamme viettää. Vaikka media tarjoilee uusia ruokalajeja ja makutwistejä, monesti perinteiseen joulupöytään pääsee korkeintaan yksi tai kaksi uutta ruokalajia.

Joulukinkun sulatus, paisto-ohje sekä kinkun paisto- ja sisälämpötila ovat joulunajan googlatuimpia ruokaohjeita.

Joulukinkku pakastimesta suoraan uuniin

Jouluna 2016 HooKoon lanseeramma jääkinkku sai aikaan pienen somekohun. Voiko kinkun todellakin pistää suoraan pakastimesta uuniin? Somekohu syntyi siitä, että HooKoon antama paistoaika kotiuunissa ei pitänytkään kutiaan.

Asiaan palattiin HooKon kinkkutilaisuudessa syksyllä 2017. Kinkun paistoaikaa ei voi tarkkaan antaa, sillä kinkun alkulämpötila, muoto ja uuni vaikuttavat paistoaikaan. Kinkku kun voi tulla suoraan -30 asteisesta laitospakastimesta tai -18 asteisesta kotipakastimesta. Kinkun voi mainiosti pistää uuniin jäisenä, mutta silloin kannattaa varautua kaksin- tai kolminkertaiseen paistoaikaan tuorekinkkuun verrattaessa. Eli heti kun kinkkuun voi työntää paistomittarin, sitä kannattaa myös käyttää. Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75 – 90 °C.

© Tiina Rantanen

”Tärkeää on käyttää alhaista lämpötilaa, noin 100 astetta. Mikäli paistolämpötila on 150 astetta tai yli painohävikki on yli 30 prosenttia”, HKScan Finland Oy:n tuotekehityskokki Sami Lamminaho muistutti.

© Tiina Rantanen

Joulukinkku 2017 liekitetään

Kinkkurintamallakin on keksittävä joka sesonki jotain uutta. Tänä sesonkina on trendikästä liekittää joulukinkku. Tällaisia ohjeita on näkynyt aikaisemmin mm. englantilaisissa ja amerikkalaisissa ruokablogeissa.

”Onhan tämä näyttävä tapa tarjota kinkku joulupöydässä! Lisäksi liekittäminen antaa kinkun pintaan kauniin värin ja aromin. Tähän hommaan ehkä sopivin on pieni, luuton juhlakinkku”, sanoo HKScan Finland Oy:n ruokasisällöntuottaja Tero Honkaniemi.

© Tiina Rantanen

Tässä siis joulusesongin 2017 trendikkäin kinkkuohje

Tänä vuonna kinkku on liekitetty! #hookoo #joulukinkku #liekitys

Posted by Tiina Rantanen on Thursday, October 12, 2017

Liekitetty joulukinkku

noin 2-3 kilon joulukinkku

3 rkl sinappijauhetta

1 1/2 rkl tomusokeria

3/4 dl jaloviinaa

  1. Pidä jäistä kinkkua hetken aikaa lämpimässä vedessä, niin saat pakkauksen irtoamaan helposti kinkun pinnasta. Pakkauksen poistamisen jälkeen laita kinkku vakuumipussiin ja sulje vakuumikoneella. Lämmitä vesi sirkulaattorilla 72-asteiseksi ja kypsennä jäistä kinkkua 12-14 tuntia. Voit myös valmistaa liekitettävän joulukinkun perinteisellä tavalla uunissa haluamaasi kypsyysasteeseen.
  2. Poista kypsän joulukinkun päältä verkkoo ja tarvittaessa nahka ja rasvaa.
  3. Sirottele kinkun päälle sinappijauhe-tomusokeriseos.
  4. Nosta kinkku paistinpannulle ja kytke liesi päälle. Kuumenna paistinpannu mietoon lämpötilaan ja siirrä pannu pois liesituulettimen alta.
  5. Lisää pannulle alkoholi ja sytytä välittömästi. Valele kinkkua palavalla alkoholiseoksella, kunnes liekki sammuu.

Muista!

  1. Alkoholin tulee olla vahvuudeltaaan yli 25 prosenttista.
  2. Paistinpannu ei saa olla liian kuuma, ettei alkoholi syty liian voimakkaasti ja haihdu välittömästi pois. Tarkoitus on valella palavalla nesteellä liekitettävää ruokaa, jolloin liha saa makua.
  3. Älä liekitä liesituulettimen alla, jotta liekit eivät vahingossa leimahda hormiin! (Varaa lähelle kattilan kansi tai paksu pyyhe liekkien tukahduttamiseksi, jos punainen kukko ottaa vahingossa vallan.)

Liekitysterveisin: Blonditiina

© Alko

Juomavinkki: Kinkun kaveriksi sopii hieman juhlavampi, mehevä ja hilloinen italialainen punaviini,  Pohjolan Perintö Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2015, 16,90 e.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vuoden 2017 trendikkäin joulukinkku liekitetään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *