MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Yrttipesto saa makunsa juustosta

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller Switzerland

© Tiina Rantanen

Pesto  on italiaa ja tulee sanasta pestato, murskattu.  Sellaistahan tuo italialainen jähmeähkö, lämmittämättömänä nautittava maustekastike tai -tahna onkin.  Peston kotipaikaksi mainitaan Pohjois-Italian Ligura ja erityisesti Genovan seutu. Pestossa on tavallisesti basilikaa, kovaa, suolaista juustoa, pinjansiemeniä ja hyvää oliiviöljyä.

Vaikka basilikasta valmistettu pesto onkin herkullista, aivan yhtä maistuvaa kastiketta valmistuu muistakin yrteistä. Peston valmistukseen voi käyttää  lähes mitä tahansa yrttejä  niin yhdessä kuin erikseenkin.

Pestossa tärkeä maun antaja on kypsytetty, kova ja suolainen juusto

Mitä suolaisempi ja kypsempi juusto on, sitä maukkaampaa pestosta tulee.  Voit valita makusi mukaan  Appenzeller® -juustoista Mildy Spicy (3 kk kypsytettyä), Strongly spicy tai Bio (4-5 kk kypsytettyä), Extra Spicy (6 kk kypsytettyä tai jopa Superior spicy ( 9 kk kypsytettyä) juustoa.

Lisäksi Appenzellerin ainutlaatuinen, vahva maku antaa kastikkeeseen aivan oman säväyksensä. Appenzeller® saa tyypillisen makunsa yrttiliemestä, jolla sitä harjataan kypsytyksen aikana. Yrttiliemen koostumus on tarkoin varjeltu salaisuus, ainoastaan kaksi valmistustislaamon henkilöä tuntee tarkan reseptin.

Yrttiliemen sanotaan olevan yli 25 yrtin, juuren, lehtien, kukan, siementen ja kuoren sekoituksesta valmistettu uute. Alunperin jokaisella juustomestarilla oli oma sekoituksensa, mutta 1960-luvun alussa Appenzellin juustomestarit sopivat yhtenäisen yrttiliemiohjeen käytöstä.

Perinteisesti peston valmistuksessa käytetään pinjansiemeniä, mutta se ne eivät ole ainoa vaihtoehto. Kokeile pinjansiementen asemesta paahdettuja auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä tai seesaminsiemeniä. Myös erilaiset pähkinät käyvät peston raaka-aineeksi.

Kokeile lisätä joukkoon myös hieman sitruunamehua tai etikkaa tasapainoittamaan makua. Sitruunan lisäksi myös muut sitrushedelmät toimivat hyvin.

Blonditiinan yrttiviljelmä
© Tiina Rantanen

Yrttipesto

noin 3 dl

½ litraa basilikaa, tilliä, korianteria, minttua, meiramia, persiljaa, sitruunamelissaa, rucolaa yhdessä tai erikseen

1,5 – 2 dl Appenzeller® -juustoraastetta

1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä

2-3  valkosipulinkynttä

1  (luomu)sitruunan raastettu kuori

½  sitruunan mehu

1-1,5 dl hyvää neitsytoliiviöljyä

1 tl sormisuolaa

1/8 tl mustapippuria myllystä

  1. Pane yrtit, juusto, kuivalla pannulla paahdetut auringonkukansiemenet, valkosipulinkynnet ja raastettu sitruunankuori tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Voit myös käyttää sauvasekoitinta.Pyöräytä ainekset silpuksi.
  2. Lisää öljy vähitellen täyttöaukosta koneen käydessä. Mausta pestotahna suolalla ja sitruunamehulla.
  3. Yrttipesto on parhaimmillaan juuri valmistettuna, mutta säilyy viikon jääkaapissa lasipurkissa.
Tillipesto maustaa varhaisperunat. © Tiina Rantanen

Tillipestoa ja varhaisperunoita

Tee pesto edellisen yrttipesto-ohjeen mukaan, mutta käytä siihen vain tilliä.

Pese varhaisperunat juoksevassa vedessä juuresharjalla harjaten puhtaiksi ja kuorettomiksi. Siirrä perunat odottamaan kylmään, raikkaaseen veteen.

Kuumenna keitinvesi kiehuvaksi. Mausta karkealla suolalla niin, että litralle vettä tulee 1 tl suolaa.

Lisää perunat kokojärjestyksessä, isot ensin, hetken kuluttua keskikokoiset ja lopuksi pienimmät mukulat. Tarkista, että vesi juuri ja juuri peittää perunat.

Anna perunoiden kiehua kevyesti poreillen. Keittoaika vaihtelee koon mukaan 8- 20 minuuttiin. Kokeile kypsyyttä välillä cocktailtikulla. Vältä ylikypsentämistä.

Kaada keitinvesi tarkkaan pois kattilasta.  Käytä kattilaa hetken aikaa kuumalla levyllä, jotta enin kosteus haihtuu. Ravista kevyesti.

Aseta perunoiden päälle muutama arkki talouspaperia  imemään kosteutta ja sulje kattila kannella. Kun perunat ovat täysin kuivahtaneet, lisää niille  2-3 rkl tillipestoa ja ravista kattilaa, jotta pesto tarttuu perunoihin joka puolelle

Nosta perunat höyryävän kuumina pöytään. Tarjoa grillatun tai savustetun kalan kanssa.

Tähteeksi jääneet perunat voi käyttää salaattiin.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yrttipesto saa makunsa juustosta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *