Ihmiset

40 vuotta täyttänyt Vappu Pimiä: ”Tässä iässä en enää nöyristele ketään"

Ylipitkiä työpäiviä, uuden kodin remonttia, perhearkea, omat valtavat synttärijuhlat... Vappu Pimiän arjen rytmi on hengästyttävä, mutta silti hän ei vaihtaisi elämäntapaansa mihinkään muuhun.

Tahti kuulostaa hurjalta: työpäivät voivat kestää yli 15 tuntia, yöt kahden pienen lapsen kanssa ovat usein katkonaisia ja keikkatyöläisen arki on poukkoilevaa. Se sopii silti Vappu Pimiälle täydellisesti.

”Välillä arjen hektisyys ahdistaa, mutta en silti vaihtaisi elämäntapaani mihinkään muuhun. Rakastan sitä, että jokainen päiväni on erilainen. Se sopii perheemme elämäntilanteeseen valtavan hyvin”, Vappu sanoo.

Vapun puoliso Teemu Huuhtanen työskentelee Next Games -peliyhtiön toimitusjohtajana ja reissaa paljon. Myös hänen työpäivänsä venyvät usein myöhään. Kun Vappu on työmatkoilla tai kuvauksissa, ystävät ja sukulaiset auttavat pariskunnan lasten, viisivuotiaan Violan ja kolmevuotiaan Selman, hoidossa.

”Meillä on todella hyvä tukiverkosto, muutama luottopakki, joita ilman emme pärjäisi.”

Lue myös: Vappu Pimiän pitkä tie ruokaguruksi: ”En murtunut, vaikka haaveeni torjuttiin monta kertaa”

220 hengen synttärijuhlat

Toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu juhli syntymäpäiviään 220 kutsuvieraan kanssa Kulosaaren kasinolla.

”Päätin jo vuosia sitten pitää isot nelikymppiset ja suunnittelin näitä juhlia vuoden. Ilta oli yksi elämäni parhaista.”

Ruokana oli Kari Aihisen suunnittelema illallinen pitkän kaavan mukaan. Paikalla oli bändi ja dj. Teemu oli järjestänyt yllätysesiintyjäksi Samuli Edelmannin.

Vappu jaksoi juhlia puoli viiteen asti aamulla, ja lauantaina biletys jatkui parinkymmenen hengen seurueessa brunssilla ravintola Teatterissa ja sen jälkeen vielä Löylyssä.

”En edes muista, koska olisin juhlinut kahta päivää putkeen, mutta meillä oli aivan sairaan kivaa, joten en malttanut lopettaa.”

Pyöreiden täyttäminen tuntui Vapusta hyvältä.

”Elämä nelikymppisenä on mahtavaa. Nuorempana sitä luuli tietävänsä kaikesta kaiken. Nyt on hienoa todeta, että on vielä ihan valtavasti uutta opittavaa. Tiedostan rehdisti oman rajallisuuteni.”

Ikääntyminen on tuonut mukanaan myös itsevarmuutta.

”Tässä iässä en enää nöyristele ketään enkä siedä huonoa kohtelua keneltäkään.”

Vuosien vieriminen ei aiheuta Vapussa ahdistuksen tunteita.

”Koin vahvan kolmenkympin kriisin: erosin ja muutin yksin asumaan. Enää ei ole mitään, mistä kriiseillä. Luulen, että seuraavat 10 vuotta ovat elämäni parasta aikaa.”

Uuteen kotiin kesäkuussa

Vappu ja Teemu ostivat keväällä ensimmäisen yhteisen omistusasuntonsa, aiemmin he ovat asuneet vuokralla. Uutta Etelä-helsingissä sijaitsevaa kerrostalokotia on remontoitu ja suunniteltu kevään ajan sisustussuunnittelijan avustuksella.

”Koko kämppä on räjäytetty ja kaikki pinnat revitty auki.Meidän olisi tarkoitus päästä muuttamaan kesäkuun lopussa. Toivotaan, että aikataulut pitävät, koska olemme jo irtisanoneet vuokra-asuntomme.”

Perheen kakkoskoti on oma kesämökki Salossa. Yleensä perhe viettää siellä kaikki viikonloput perjantaista maanantai-aamuun.

”Se on meille molemmille keino päästä arjen kiireistä irti. Teemulla imu mökille on vielä vahvempi kuin minulla, vaikka on se minullakin todella kova.”

Mökillä tyttöjen lempipuuhaa on terassin porealtaassa lilluminen yhdessä isin kanssa. Vappu puuhailee mielellään tyttöjen kanssa erilaisten askareiden parissa.

”En leikitä lapsia, vaan teemme kaikkea toiminnallista: istutetaan perunoita, käydään metsäretkillä ja leivotaan. Mokkapalat tai suklaakeksit ovat tyttöjen suosikkeja. ”

Seuraa myös Vapun blogia: Vappu keittiössä

Parisuhdeillallisia ja pussailulomia

Mökillä myös parisuhteelle jää enemmän aikaa kuin arjen tuiverruksessa.

”Joka lauantai-ilta syömme kahdestaan valmistamani hyvän illallisen. Yleensä tytöt syövät alkupalan, mutta sitten he menevät nukkumaan ja me jatkamme illanviettoa kahdestaan.”

Vappu ja Teemu pitävät yllä kipinää myös lähtemällä joka vuosi kahdestaan ”pussailulomalle”. Tänä keväänä he matkustivat Madridiin, mutta sää oli sateinen ja kehno, Teemu töidensä uuvuttama ja Vappu todella kovassa flunssassa.

”Kävi vähän huono tuuri, mutta otimme hotellihuoneesta kaiken ilon irti ja olimme vaan toistemme seurassa. Iltaisin söimme hyvin paikallisissa ravintoloissa. Vedin reilusti nenäsumutetta, jotta maistaisin paremmin ruokien maut.”

Vaikka kaikki ei mennytkään putkeen, tärkeintä oli kahdenkeskinen aika.

”Teki todella hyvää vain olla yhdessä paikoillaan. On myös tärkeää pitää huolta siitä, että puhuttavaa riittää muustakin kuin lapsista. Se pitää liiton pystyssä.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa Vappu Pimiä esittelee viikkonsa kulun valokuvina. Voit lukea jutun Kotilieden numerosta 13/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä!

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: 40 vuotta täyttänyt Vappu Pimiä: ”Tässä iässä en enää nöyristele ketään"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.