Ihmiset

Arja Saijonmaa soitti Mozartin pianokonserttoja jo 12-vuotiaana – yksi kohtaaminen muutti laulajan uran pysyvästi, kirjoittaa Seura

Arja Saijonmaan maailmankiertuetta seurasi 70-luvulla koko Suomi. Nyt laulaja kertoo Seurassa, miten kohtaaminen vapaustaistelijan muutti hetkessä kaiken.

Laulaja ja aktivisti Arja Saijonmaa, 76, sai ensikosketuksen taiteisiin jo lapsena hammaslääkäri-isänsä ja pianistiäitinsä esikoisena. Arja kertoo Seura-lehden haastattelussa oppivansa soittamaan jo ennen kuin osasi lukeakaan. Jo 12-vuotiaana hän pystyi suoriutumaan kokonaisesta Mozartin pianokonsertosta.

”Musiikki ja teatteri hyväksyttiin kotona harrastuksina, mutta minun haluttiin suuntaavan akateemiselle uralle”, Arja muistelee Seurassa.

Kaavamaisuus ja turvallisuushakuisuus eivät kuitenkaan olleet Arjaa varten. 60-luvulla hän haki Ylioppilasteatteriin ja pääsi mukaan Lapualaisoopperan kantaesitykseen. Ylioppilasteatterissa alkoi Arjan laulajanura, joka johti kohtaamiseen miehen kanssa, joka tulisi vaikuttamaan ratkaisevasti Arjan koko loppuelämään.

Lue myös: Laulaminen palautti Tuula Asialan itseluottamuksen: ”Oivalsin, että voin tehdä elämässäni vielä monia asioita”

Arja Saijonmaa: ’Arja lähtee minun mukaani maailmankiertueelle’

Marraskuussa vuonna 1970 Arja valmistautui esittämään näyttämöllä Kreikan diktatuurin vainoaman vapaustaistelijan ja säveltäjän Mikis Theodorakiksen kappaleita. Theodorakiksen Salaisella rannalla -kappaleen pelkkä hyräily oli kreikkalaisilta kielletty vankeusrangaistuksen uhalla.

Yhtäkkiä sama mies istui yleisössä. Arjaa hermostutti.

”Kesken lauluni Mikis käveli eturivistä näyttämölle, istui pianon ääreen ja ryhtyi itse säestämään. Sitten hän tarttui mikrofoniin ja sanoi: ’Arja lähtee minun mukaani maailmankiertueelle.’” Arja kertoo.

Arjan matkaa seurasi siihen aikaan koko Suomi. Mikis Theodorakisin mukana Arja pääsi konsertoimaan kaikkialle Australiasta Etelä-Amerikkaan. Suomeen saavuttuaan Arja sai pyynnön saapua Tukholmaan – ja niin lähti lentoon myös laulajan ura Ruotsissa.

Arjan elämässä perheitä on monia

Kiireisen uran tiimellyksessä Arja ei koskaan perustanut perhettä – ainakaan perinteisessä mielessä.

”Sen sijaan minulla on ollut elämässäni useita perheitä. Ne ovat muodostuneet oman sukuni jäsenistä sekä ystävistä kotimaassa ja ympäri maailmaa”, hän kuvaa Seurassa.

Vaikka Arja on suomalainen, hän kertoo olevansa myös läheinen ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa. Olo tuntuu kotoisalta toisaalta myös niin Kreikassa, Ranskassa kuin Chilessäkin.

”Taiteilijoille jokainen projekti muodostaa oman ainutkertaisen perheensä. Luovassa työssä uppoudutaan syvälle yhteiseen tekemiseen ja lähelle perimmäisiä kysymyksiä, jolloin produktion päättyminen ja ero toisista tuntuu kuin pieneltä kuolemalta.

Lue myös Seuran juttu: Arja Saijonmaa lauloi Mikis Theodorakiksen kiertueilla – Rakkaan ystävän kuolema koskettaa syvästi: ”Mikiksen muisto elää vahvana sävellyksissä”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Arja Saijonmaa soitti Mozartin pianokonserttoja jo 12-vuotiaana – yksi kohtaaminen muutti laulajan uran pysyvästi, kirjoittaa Seura

mara

Hienosti ilmaistu tuo juurettomuus toisella tavalla.

Marko

Hailuodossa sanotaan vanna.
Ymmärtääkseni vanhaäiti tai vahaisä. Siis sukupuolineutraali😀.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.