Ihmiset

Seura: Bettina Sågbom joutui leikkaukseen peräsuolen kasvaimen takia – toipuessaan hän kaipasi edesmennyttä puolisoaan enemmän kuin koskaan

Leikkauksesta toipuminen oli Bettina Sågbomille raskasta. Sängyn pohjalla maatessaan hän ikävöi toukokuussa 2020 kuollutta Tomas-puolisoaan enemmän kuin koskaan.

Toimittaja Bettina Sågbomin, 56, peräsuolesta löydettiin muutama vuosi sitten hyvänlaatuinen kasvain. Leikkausta Bettina Sågbom lykkäsi kuitenkin pitkään. Lopulta rajut oireet iskivät kesken purjehdusreissun, kirjoittaa Seura-lehti.

Elokuussa Bettina lähti koiriensa kanssa Hangosta pitkälle purjehdukselle purjeveneellään. Kovat kivut, krampit ja kouristukset olivat alkaneet jo muutama päivä aiemmin. Vessakäyntien yhteydessä ilmeni runsasta verenvuotoa.

Muutaman päivän kuluttua Bettina ajoi Helsinkiin yksityiselle lääkärille. Kirurgi ilmoitti, että leikkaus olisi tehtävä mahdollisimman pian.

”Leikkaus tuntui pelottavalta, koska minua ei ole koskaan aiemmin nukutettu. Itse operaatiota en osannut jännittää, koska toivoin sen tuovan helpotuksen tuskaiseen olooni”, Bettina muistelee nyt Seurassa.

Lue myös: Toimittaja Bettina Sågbom-Ek: ”Järkeistin äidin kuoleman, jotta pystyin tukemaan Tomasia

Bettina Sågbom toipuu leikkauksesta ja puolisonsa kuolemasta

Leikkauksessa suolesta poistettiin kasvain ja limakalvoja. Bettina pääsi sairaalasta kotiin jo samana iltana. Kivut olivat kuitenkin kovat.

Bettina kertoo Seuran haastattelussa, ettei ole koskaan maannut sängynpohjalla niin paljon kuin kuluneena syksynä. Operaation jälkeen hän jaksoi vain syödä ja käydä vessassa.

”Paikoillaan oleminen oli koettelemus psyykelleni. Olen tottunut olemaan aina se, joka huolehtii muista ja järjestelee ja hoitaa asioita. Normaalisti puran surua ja pahaa oloani tekemällä fyysisesti jotain. Se on minulle kaikkein terapeuttisinta”, hän sanoo Seurassa.

Niinä hetkinä Bettina kaipasi toukokuussa 2020 syöpään menehtynyttä puolisoaan Tomasia enemmän kuin koskaan. Tomas menehtyi syöpään 63-vuotiaana, vain puoli vuotta diagnoosinsa jälkeen.

”Kun ryömin poikani avustuksella leikkauksen jälkeen vessasta takaisin sänkyyn, aloin vollottaa. Tunsin voimakasta sääliä Tomasia kohtaan, kun ymmärsin kuinka inhottavaa ja hirveää sairastaminen on täytynyt olla hänelle.”

”Enää en mieti hänen kuolemaansa joka päivä”

Kun Tomas menehtyi, Bettina piti itsensä kiireisenä: puuhaili puutarhassa ja siivosi. Nyt kun leikkauksen vuoksi kumpaakaan ei voinut enää tehdä, hän katsoi elokuvia Netflixistä tunteja putkeen. Silloin ajatukset pystyi saamaan pois omista kivuista.

Toipumisen apuna on ollut Bettinan kaksi poikaa ja muu lähipiiri.

”Avuttomana oleminen tuntui masentavalta, mutta läheisteni tuki ja apu oli täysin korvaamatonta. Tämä ajanjakso korosti entisestään minulle sitä, miten onnekas olen, kun minulla on näin ihania ihmisiä elämässäni”, Bettina kiittelee Seurassa.

Nyt Bettinan olo alkaa hiljalleen palautua normaaliksi.

”Ennen huolehdin paljon enemmän kuin nyt. Olen nähnyt, miten arvaamatonta elämä on ja huomannut, että tulevan murehtiminen on aivan turhaa. Huolia kannattaa miettiä vasta silloin, jos ne osuvat kohdalle.”

Surukin on varovaisesti muuttanut muotoaan. Bettinan katseeseen on palannut se pilke, joka katosi hetkeksi Tomaksen menehtymisen jälkeen.

”Enää en mieti hänen kuolemaansa joka päivä. Elämä on nyt aika hyvää.”

Lue myös Seuran juttu: Bettina Sågbom lykkäsi kasvaimen leikkausta – Oireet iskivät rajuina ja toipuminen koetteli: ”Avuttomana oleminen tuntui masentavalta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Bettina Sågbom joutui leikkaukseen peräsuolen kasvaimen takia – toipuessaan hän kaipasi edesmennyttä puolisoaan enemmän kuin koskaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.