Ihmiset

Anna: Korona käänsi monen elämää ohjanneen autopilotin pois päältä – siksi lääkäri Emilia Vuorisalmi näkee poikkeustilassa haasteiden lisäksi mahdollisuuksia

Lääkäri ja tietokirjailija Emilia Vuorisalmi on oppinut rakastamaan muutoksia: jokainen niistä voi olla myös mahdollisuus. Siksi myös koronaepidemiasta voi seurata hyvää, hän kertoo Annassa.

Lääkärinä Emilia Vuorisalmi, 41, on jo pitkään pohtinut, miten ihmiset saisi pysähtymään ja miettimään sitä, mikä elämässä oikeasti on merkityksellistä. Koronakriisin aikana huoli ihmisten jaksamisesta on kasvanut entisestään.

Lue myös: Rakkaustohtori Emilia Vuorisalmi Annassa: ”Ensitapaamisen jälkeen olin varma, että olen löytänyt suuren rakkauteni”

Emilia toivoo Anna-lehden haastattelussa, että kuormittavien muutosten keskellä jaksaisimme havaita muutoksen tuomat mahdollisuudet. Koronakriisistä voi seurata myös hyvää.

Emilia puhuu autopilotilla eletystä elämästä.

”Moni meistä on elänyt elämää, jota ohjasi autopilotti. Jatkoimme joka päivä samaa rataa ja olimme koukuttuneita rutiineihimme. Alitajunta vei meitä tottuneesti eteenpäin”, Emilia kertoo Annassa.

”Korona käänsi autopilotin pois päältä.”

Emilia Vuorisalmi pitää pysäytystä arvokkaana

Kun autopilotti ei enää ohjaa elämää, on valintoja tehtävä itse. Moni huomaa toimivansa näin jo arjen pienissä asioissa. Tuttujen arkiruokien sijasta kokeillaan jotain uutta ja kokkaillaan rauhassa.

Ruoanlaitto ja syöminen liittyvät myös perheen yhteiseen aikaan, josta on haaveiltu ja jota yhtäkkiä on enemmän kuin ennen. Emilia pitää pysähdystä arvokkaana.

”Se tuo jokaiselle mahdollisuuden miettiä, onko entinen elämä ollut sellaista kuin on toivonut, mitä siinä haluaa muuttaa ja millaiseen elämään tahtoo palata, kun olot normalisoituvat”, Emilia Vuorisalmi sanoo Anna-lehdessä.

Samalla Emilia tietää, että muutokset eivät kohtele kaikkia tasa-arvoisesti. Hän toivoo, että ihmiset eivät nyt sinnittelisi yksin. Apua kannattaa pyytää, jos omat voimavarat uhkaavat ehtyä.

”Haastava aika herättää myös halun auttaa”, Emilia uskoo.

Lue myös Seuran juttu: Onneksi hoivakriisi edelsi koronaepidemiaa – Yhteiskuntapolitiikan professori: ”Nyt selviävät parhaiten ne vanhuspalvelut, jotka korjasivat toimintaansa vuosi sitten”

Aivojen plastisuus auttaa luomaan uusia rutiineja

Emilia muistuttaa, että vaikka välillä voi tuntua toivottomalta, monet elämän parhaista ratkaisuista syntyvät vaikeuksien kautta.

”Olemme uskomattoman sitkeitä. Romahtamisen jälkeenkin pystymme useimmiten kokoamaan itsemme ja nousemaan, vaikka se tuntuisi jossakin vaiheessa mahdottomalta”, hän sanoo Anna-lehdessä.

Muutoksissa aivot mukautuvat uusiin vaatimuksiin. Siksi poikkeustilanteessa omaksutut hyvät elämäntavat ovat mahdollisuus. Kun poikkeusaika on ohi, Emilia toivoo, että ne jäävät arkeemme ja auttavat meitä voimaan entistä paremmin.

”Kun autopilotti menee pois päältä ja ryhdymme toimimaan tietoisesti, synnytämme aivoihimme uusia hermoratoja. Ne mahdollistavat uusien käytösmallien ja rutiinien muodostamisen.”

Lue Annan juttu kokonaisuudessaan: Emilia Vuorisalmella on takanaan vauvavuosi, ero, muutto ja sairastuminen koronaviruksesta: ”Nyt siedän paineita paremmin kuin ennen”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna: Korona käänsi monen elämää ohjanneen autopilotin pois päältä – siksi lääkäri Emilia Vuorisalmi näkee poikkeustilassa haasteiden lisäksi mahdollisuuksia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.