Ihmiset

Hanna-Maria Seppälä Annassa: ”Pohdin, olenko mitään ilman uraani huippu-urheilijana”

Urheilu-uran lopettaminen pani Hanna-Marian Seppälän elämässä kaiken uusiksi ja aiheutti identiteettikriisin, selviää Annan uudesta jutusta. Tulevaisuuden haaveissa siintävät lääkärin ammatti ja äitiys.

Entinen uimari, opiskelija vai pelkkä Hanna-Maria… Uudelle ihmiselle esittäytyminen osoittautui urheilu-uran lopettamisen jälkeen vaikeaksi paikaksi Hanna-Maria Seppälälle, 32.

”Minulle tuli identiteettikriisi, kun en enää tiennyt, kuka olen”, Hanna-Maria sanoo Annan jutussa.

”Pahimmillaan pohdin, olenko mitään ilman uraani huippu-urheilijana.”

Päätös uran lopettamisesta oli tullut vähitellen. Hanna-Marian päässä soti kaksi vastakkaista tulevaisuudensuunnitelmaa, ilmenee Annassa. Uran jatkamisen puolesta puhuivat muun muassa elämäntavan tuttuus, matkustelua tarjonnut työ ja ystävät sekä talous.

Toisaalta Hanna-Maria oli jo nähnyt kaiken, mitä kilpauinti voi hänelle antaa. Takana oli 27 vuotta uimarina ja 17 vuotta huippu-urheilijana. Hän on ensimmäinen suomalainen nainen, joka on voittanut uinnin maailmanmestaruuden, ja Rio de Janeiron olympialaisissa hänestä tuli ensimmäinen suomalainen uimari, joka on kilpaillut viisissä olympialaisissa.

Takana oli myös kaksi uran kiivaimpina menestyskausina koettua henkistä uupumustilaa eli burnoutia. Hanna-Maria kärsi myös astmaattisesta yskästä, jota uimahallien kloori pahensi, ja vesi kuivatti atooppista ihoa. Uran lopettamisen jälkeen keuhkot ja iho voisivat paremmin.

”Valehtelisin jos väittäisin, ettei terveys vaikuttanut lopettamispäätökseen”, Hanna-Maria sanoo Annassa.

Vaikka Hanna-Maria oli valmistautunut päätökseensä rauhassa ja hyvissä ajoin, seurasi sitä silti tunteiden vuoristorata.

Tyhjä olo iski lopettamisen jälkeen

Urheilijana Hanna-Maria oli tottunut siihen, että hänellä oli aina jokin kirkas tavoite. Uran lopettamisen jälkeen Hanna-Maria tunsi leijuvansa ilmassa. Häntä vaivasi myös avuttomuuden tunne.

Anna kertoo, että Hanna-Maria käsitteli tunteitaan tietoisesti siten, että kun tunne tuli, hän antoi sen tulla. Niin hän pikkuhiljaa hyväksyisi uuden tilanteen. Myös uusien tavoitteiden asettamisen auttoi.

Hanna-Maria Seppälä

Alkuvuosi 2017 oli Hanna-Marialle kiireistä aikaa, sillä hän heittäytyi liikuntatieteen opintoihinsa ja 10–12 tunnin koulupäiviin. Nyt gradu on valmis, ja Hanna-Maria on vastavalmistunut liikuntatieteiden maisteri. Ennestään hänellä on suoritettuna fysioterapeutin tutkinto. Hanna-Marialla on kuitenkin uusi tavoite.

”Aion hakea ensi keväänä lääketieteelliseen tiedekuntaan. Haaveilen lääkärin ammatista. Haaveilin siitä jo urheilu-urani aikana, mutta silloin se ei ollut mahdollista, koska matkustin vähintään 200 päivää vuodessa.”

Jos kaikki menee kuten Hanna-Maria toivoo, viiden vuoden kuluttua lääketieteellisen opinnot ovat loppusuoralla ja hänellä ja hänen avopuolisollaan Anssi Hintsalla on ehkä myös lapsi.

Burnouteistaan Hanna-Maria on oppinut sen, että kerralla ei pidä tehdä liikaa muutoksia.

”Enää minun ei tarvitse joka päivä haastaa itseäni äärimmilleni.”

Lue Annan juttu: Kriisin kokenut Hanna-Maria Seppälä kihlatustaan Anssi Hintsasta: ”Miehelläni on taito nostaa minut takaisin pinnalle”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna-Maria Seppälä Annassa: ”Pohdin, olenko mitään ilman uraani huippu-urheilijana”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.