Ria Kataja on tottunut elämään uusperheessä.

Ria Kataja Annassa: ”Äitini oli vauva, kun hänen äitinsä hylkäsi hänet”

Näyttelijä Ria Kataja kertoo tuoreessa Annassa perhesuhteistaan. Ria on lapsesta asti elänyt uusperheessä, ja kokee tämän itselleen luontaiseksi tavaksi elää. Kivuitta elämä ei ole kuitenkaan aina sujunut.

Ria Kataja, 41, on naimisissa tanssija Panu Varstalan kanssa. Pariskunnalla on yksi yhteinen lapsi ja lisäksi Rialla on kaksi lasta edellisestä liitostaan näyttelijä Tommi Erosen kanssa.

Ria kertoo Annan jutussa eläneensä aina uusperheessä, sillä hänen ensimmäisellä puolisollaan oli lapsi heidän tavatessaan, ja Ria itse syntyi perheeseen, jossa isällä oli kolme lasta ja äidillä yksi lapsi ennen häntä.

”Äitini oli vauva, kun hänen äitinsä hylkäsi hänet. Uskon, että äitini kärsi siitä koko ikänsä. Erokin oli äidille vaikea asia, eikä hän koskaan puhunut ajasta ennen isää ja minua. Jos äiti kohtasi sattumalta kaupungilla ex-miehensä, hän kääntyi tähän selin ja vaihtoi toiselle puolelle katua,” Ria sanoo Annan jutussa.

Kun Ria sai esikoisensa, hän tajusi, miten kipeä suhde äidillä menneisyyteen todella oli.

”Ona oli parin viikon ikäinen, kun äiti soitti minulle keskellä yötä itkien. ’Ajattele nyt, voisitko sinä hylätä oman lapsesi’, hän kysyi”, Ria sanoo Annassa.

Epävarmuus vaivaa toisinaan

Ria kertoo jutussa äitinsä hylkäyskokemuksen näkyneen kovana puuhakkuutena. Äiti oli tyytyväinen, kun pääsi mukaan porukoihin, joten hän rakensi yhä uudestaan ympärilleen yhteisöjä: Hän oli mukana asukasyhdistyksissä ja erilaisissa seuroissa. Hän perusti lapsiteatterin, ohjasi sinne esityksiä ja näytteli itsekin.

”Minä sen sijaan olen ollut lapsesta asti arka ja epävarma. Arkuuteni on ilmennyt sosiaalisten tilanteiden ja ihmisten pelkona, jonkinasteisina paniikkikohtauksina ja liiallisena kiltteytenä.

Pahimmillaan olen ajautunut epätasapainoisiin ihmissuhteisiin, joissa olen ollut pelkästään kuuntelijan roolissa ja hoivannut muita. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että olen toiminut näin, jotta minun olisi helpompi jättää omat ongelmani käsittelemättä”, Ria kertoo jutussa.

Terapia on tuonut tilanteeseen apua. Epävarmuutta on helpottanut, kun Ria tajusi, että hänen on tultava itsestään ulos.

”Minulla on edelleen päiviä, jolloin eristäydyn kotiin ja roskapussin vieminenkin tuntuu vaikealta. Kun pelkotilat yrittävät ottaa vallan, pakotan itseni sanomaan asian ääneen jollekin. Nykyään haluan jo kohdata vaikeita tunteitani, enkä missään nimessä välttele niitä”, Ria sanoo Annassa.

Lue Annan juttu: Pelkotiloja kokeva Ria Kataja: ”Minulla on päiviä, jolloin eristäydyn kotiini ja ulosmeno on vaikeaa”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ria Kataja Annassa: ”Äitini oli vauva, kun hänen äitinsä hylkäsi hänet”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X