Kokki Teresa Välimäki

Teresa Välimäki Annassa: ”Masennusdiagnoosi oli helpotus”

Masennusdiagnoosi pakotti Teresa Välimäen laittamaan elämänsä uusiksi, kertoo Anna-lehti.

Anna-lehti kertoo, että kaksi vuotta sitten syksyllä kokki ja yrittäjä Teresa Välimäki, 43, istui yleislääkärin vastaanotolla jokavuotisessa terveystarkastuksessaan.

Teresa pohti lääkärille jaksamattomuuttaan, väsymystään ja uupumustaan ja epäili rauta-arvojen olevan pielessä. Lääkäri kysyi, onko Teresalle koskaan tehty masennustestiä.

Teresa ruksi testilomakkeen, ja sen tuloksena oli keskivaikea masennus.

”Oli masentavaa saada masennusdiagnoosi, mutta samalla se oli helpotus. Sain omille kokemuksilleni nimen – ja olikin ihan ok, että minusta oli tuntunut siltä, etten enää jaksa”, Teresa kertoo Annassa.

Lue myös: Tunnista masennuksen oireet – näitä merkkejä kannattaa tarkkailla!

Teresan voimat ovat olleet koetuksella nuoresta lähtien

Kokki Teresa Välimäki

Teresa on puhunut myös julkisuudessa lapsuudestaan, jota leimasi muun muassa läheisten alkoholinkäyttö.

”Jo nuoruudessani ja teini-iässä oli niin raskaita asioita, että tuntui, etten ehtinyt palautua niistäkään. Ja sitten aikuisiällä on tapahtunut niin paljon yhteen putkeen.

Vuonna 2013 kesällä Teresan 8.-luokkalainen esikoistytär sairastui syömishäiriöön. Kun tytär parani, Teresan äiti sairastui samana syksynä vatsasyöpään. Mitään ei ollut tehtävissä.

Saman aikaan elämä oli täynnä kaikkea muutakin. Normaalia arkea, mutta kuluttavaa ja kuormittavaa. Teresa kertoo jutussa tehneensä hartiavoimin töitä lastensa hyvinvoinnin ja arjen pyörittämisen eteen.

”Joskus silti haaveilin, että ajan kotiristeyksestä ohi suoraan lentokentälle, otan lennon mihin vain ja ilmoitan, että olen täällä vähän aikaa lepäämässä. Tuli sellainen olo, että nyt pistän hanskat naulaan – mutta en niin tietenkään tehnyt”, Teresa sanoo Annassa.

Silloin Teresa ensi kertaa tunnisti ajatuksen, että omat rajat ovat tulleet vastaan. Meni vielä yli vuosi, ennen kuin hän meni lääkäriin. Teresa myöntää, että hän on tiedostamattaan pitänyt itseään superihmisenä – tai ainakin pyrkinyt siihen.

Lue myös: Kun masennus aiheuttaa fyysistä särkyä – tunnista masennuskipu

Masennusdiagnoosi pisti elämäntavat uusiksi

Tarvittiin masennusdiagnoosi, ennen kuin Teresa oikeasti pysähtyi. Elämäntavat piti laittaa uusiksi.

”Pitää muuttaa aivan perusasioita: täytyy huolehtia siitä, että nukkuu hyvin sekä syö hyvin ja säännöllisesti. Syön joka aamu aamupalan. Ja vaikka aina en edes nukkuisi hyvin, vietän sängyssä vähintään sen kolmanneksen vuorokaudesta”, Teresa kertoo Annassa.

Teresa on opetellut sanomaan ei asioille, jotka eivät ole merkityksellisiä.

”Yritän opetella ’minä ensin’ -ajattelua: minä ensin, sitten lapset, perhe ja ystävät, sitten koirani, ja sitten vasta duuni, ja vasta sitten kaikki muu sälä, mitä tulee – ja sen lopun sälän voi myös helposti pudottaa pois”, Teresa sanoo jutussa.

Teresa kertoi masennusdiagnoosistaan heti sekä ystävilleen että lapsilleen. Avoimesti puhuminen on auttanut toipumisessa. Teresa kertoo jutussa, että mitä enemmän hän on asiasta jutellut, sitä enemmän hän on kuullut muilta vastaavia kokemuksia. Se on yllättänyt.

Teresa näkee masennusdiagnoosin saamisessa hyviäkin puolia.

”Diagnoosi pysäytti ajattelemaan elämääni ja herätti minussa terveen itsekkyyden. Se ohjasi minut tekemään niin töissä kuin vapaa-ajallakin valintoja itseni hyväksi, tekemään vain mielekkäitä asioita. Minun oli pakko yksinkertaistaa elämääni”, Teresa sanoo Annassa.

Uuden elämän opettelu on vasta alussa.

”Tällaisen ikuisen pärjääjän ja selviytyjän ei ole helppo opetella tervettä itsekkyyttä. Mutta olen oikealla tiellä”, Teresa sanoo jutussa.

Lue Annan koko juttu:

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Teresa Välimäki Annassa: ”Masennusdiagnoosi oli helpotus”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X