Äiti oli korvaamaton tuki entisen huippu-urheilijan Tommi Evilän uran aikana – ja on sitä edelleen, kertoo Seura

Tommi Evilän Sylvia-äiti oli halki pojan lapsuuden ja nuoruuden turvallinen hoivaaja. Nyt isoäidiksi muuttunut ”mumeli” halutaan pitää tiiviisti mukana perheessä, kirjoittaa Seura-lehti.

Entinen huippu-urheilija Tommi Evilä, 41, nousi urallaan pituushypyn huipulle. Hän voitti lajin Suomen mestaruuden yhdeksän kertaa, oli moninkertainen arvokisakävijä ja saavutti MM-pronssia Helsingissä vuonna 2005.

Ilman Sylvia-äitiä, 70, tarina olisi saattanut olla toinen, kertoo Seura-lehti.

”Perhe on kaiken perusta ja kivijalka. Uskon, että kun perheessä asiat ovat hyvin, kaikki muu kyllä lutviutuu siinä ympärillä”, Tommi Evilä sanoo Seuran haastattelussa.

Lue myös: Nämä 5 asiaa jokaisen äidin pitäisi oppia lapsiltaan: ”Kyllä sinäkin saat itkeä, äiti”

Sylvia kertoo entisen pituushyppääjän olleen lapsena iloinen ja vilkas velikulta. Sylvia kehuu Tommia myös hyvin tottelevaiseksi. Päiväkoti-ikäisenä Tommi oli myös varsin kiinnostunut luonnosta ja eläimistä. Kilometrin mittaiseen päiväkotimatkaan saattoi kulua tuntikin, kun jatkuvasti piti pysähtyä ihailemaan matoja, hyönteisiä ja kukkia.

Teini-ikäkin sujui kivuttomasti.

”Olen aina kokenut äidin hoivaajana ja auttajana. Olen osannut arvostaa sitä. Kapinoinnin sijaan hain teininä äidiltä tukea, ja sain sitä”, Tommi kertoo.

Tommi Evilä: ”Äidin tasapainottava rooli on ollut tärkeä”

Kun kilpaurheilu tuli osaksi arkea, urheilijaperheessä jouduttiin opettelemaan pettymystenkin sietämistä. Siinä äidillä on ollut tärkeä ja tasapainottava rooli valmentajan ja urheilijan, siis isän ja pojan, välissä.

”Kun oikein on ottanut päähän urheilukamat ovat olleet lähellä lentää pellolle. Silloin äidin tasapainottava rooli on ollut tärkeä”, Tommi pohtii.

Evilän perhe eli ”Team Evilä” on ollut Tommin huippu-urheiluaikoina keskeisessä roolissa myös muilla tavoin. Isä Juhani oli huoltaja, hieroja ja valmentaja. Sylviä hoiti toimistopuolen asioita laaja-alaisesti. Perheen apu oli korvaamatonta.

Vanhemmat ovat yhä tärkeä osa Tommin elämää

Nyt Tommilla on itsellään 4- ja 6-vuotiaat lapset, joiden elämään hän haluaa samaa kiireettömyyttä kuin omaan lapsuuteensa.

”Lapsi tarvitsee aikaa, ja sitä minulle annettiin. Yritän itsekin pitää mielessä, ettei lasten kanssa olisi älytöntä hoppua.”

Matkalla päiväkodista kotiin Tommilla ja lapsilla oli tapana pysähdellä aivan kuten Tommin omassa lapsuudessa.

”Tapanamme oli jäädä bongailemaan matkan varrelta sieniä, otimme niistä valokuvia ja kotona tutkimme sienikirjasta, että mitä tuli nähtyä. Välillä soitettiin mumelille, koska hän tuntee sienet.”

Myös Tommin Teemu-veljellä on kaksi lasta. Sylvia viihtyy kaikkiaan neljän lapsen isoäitinä erinomaisesti. Lapsenlapsia hän oli toivonutkin jo pitkään.

”Kun minusta sitten tuli isoäiti, ilo oli ylimmillään.”

Ennen koronapandemiaa Evilöiden kolme sukupolvea tapasivat usein Sylvian ja Juhani-isän kotona.

”Syötiin ja seurusteltiin, lapset leikkivät ja käytiin yhdessä ulkoilemassa. Lastenlasten tapaaminen on aina yhteistä hyvää aikaa”, Sylvia sanoo Seurassa.

Meteliä ja sotkua siinä toki tulee. Mutta mitä sitten?

”Eihän se olisi elämää, jos se ei jättäisi jälkiä. Joskus tapetteihinkin.”

Lue myös Seuran juttu: Perhe on kaiken perusta ja kivijalka – Tommi Evilä on saanut Sylvia-äidiltään tiiviin tuen: ”Olen aina kokenut äidin hoivaajana ja auttajana”

Juttua muokattu 6.5. klo 17.43: Lisätty otsikkoon mainita Seura-lehdestä.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Äiti oli korvaamaton tuki entisen huippu-urheilijan Tommi Evilän uran aikana – ja on sitä edelleen, kertoo Seura

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X